Istock | Az édes céklás kenyér kakaóval, fahéjjal, mazsolával, olajos magvakkal tehető még gazdagabb ízvilágúvá
A különféle zöldségek – cukkini, édesburgonya, sütőtök – kiválóan alkalmasak arra, hogy finom süteményeket készítsünk belőlük. Ezúttal egy céklás édes kenyér receptjét mutatjuk meg, amit ízlés szerint mazsolával és/vagy olajos magvakkal dobhatsz fel. Teljes kiőrlésű tönkölylisztből készül, de ha túl intenzívnek találod az ízét, akkor választhatsz kicsit lágyabb ízvilágút, például durumlisztet. Édesítőként a méz és a datolya szerepel a receptben, a csokoládés jelleget pedig a kakaópor biztosítja. De készítheted fahéjjal is, ebben az esetben kicsit ősziesebb ízhatású lesz a céklás kenyér.
Céklás-mazsolás kenyér
Hozzávalók (12-14 szelethez):
300 g tönkölyliszt
2 teáskanál sütőpor
½ csésze méz vagy juharszirup
100 g kókuszzsír
3 db nagyobb cékla
5 szem datolya
3 db tojás
5 teáskanál cukrozatlan kakaópor
csipetnyi só
ízlés szerint mazsola, fahéj és durvára vágott olajos magvak
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és egy nagyobb vekniformát bélelj ki sütőpapírral.
A céklákat hámozd meg (érdemes ennél a műveletnél kesztyűt viselni, mert a cékla erősen fog). Vágd a zöldséget kisebb darabokba, szórd a konyhai aprítóba, majd add hozzá a datolyát, és dolgozd finomra.
A kókuszzsírt tedd egy teflonserpenyőbe, olvaszd fel, add hozzá a mézet vagy a juharszirupot, melegítsd fel (ne forrald!). Vedd le a tűzről, majd add hozzá az elkevert tojásokat, majd a céklás-datolyás keverékkel együtt öntsd egy tálba.
Keverd össze a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a sütőport, az átszitált kakaóport (ízlés szerint a fahéjat) és a csipet sót. A száraz hozzávalókat öntsd a céklás-tojásos masszához, és keverd simára óvatosan. Végül ízlés szerint keverj hozzá némi mazsolát, olajos magvakat.
A tésztát öntsd az előkészített vekniformába, és süsd nagyjából 45 percig, tűpróbáig. Miután kivetted a sütőtől, hagyd a formában hűlni legalább negyed órán át.
Elkészítési idő: kb. 65-70 perc
Még több céklás recept!
Sült céklás árparizottó dióval és sajttal