Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Burgonyás focaccia

123RF | Futás előtti este vagy túrázáshoz is szuper fogás a focaccia

Ideális fogás verseny előtti vacsorának.

Könnyen emészthető, szénhidrátdús étel alacsony zsír- és rosttartalommal, ezért optimális választás egy hosszabb edzés vagy verseny előtt – nem is beszélve egy jó kis teljesítménytúráról. Ha nem versenyzel másnap, egészítsd ki a kenyérlepényt egy nagy tál színes és rostdús salátával, amibe valamilyen fehérjeforrást is teszel (pl. tofu, lazac, tonhal, csirke).

 

Hozzávalók (9 szelethez):

520 g finomliszt + a tészta nyújtásához

½ evőkanál szárított élesztő

2 db közepes burgonya

2 szál friss rozmaring

40 g reszelt sajt (vegánoknak vegán sajt)

1 evőkanál só

3 evőkanál olívaolaj + a kelesztéshez és a sütőforma kikenéséhez

300 ml langyos víz

őrölt fekete bors

 

Elkészítése:

A lisztet, az élesztőt és 1 evőkanál sóval alaposan keverj össze egy tálban. Adj hozzá 3 evőkanál olívaolajat és 300 ml langyos vizet, majd keverd csomómentesen. Lisztezett felületen gyúrd a tésztát kb. 10 percig. Ha letapadna, szórj újabb adag lisztet a felületre.

Helyezd át a tésztát egy olívaolajjal vékonyan kikent tálba, és takard le egy konyharuhával. Tedd meleg helyre 1-2 órára, ameddig a tészta a kétszeresére kel.

Egy kb. 30x20 cm-es, magasabb falú tepsit vagy esetleg egy piteformát vékonyan kenj ki olívaolajjal. Emeld át a tésztát a tepsibe, és a kezeddel oszlasd el úgy, hogy finoman kihúzogatod az edény széléig. Újra terítsd le egy konyharuhával, aztán 30 percre tedd félre.

A sütőt melegítsd fel 200 fokra.

Hámozd meg a burgonyát és vágd fel nagyjából 3 mm vastag szeletekre. Helyezd a szeleteket egy hideg vízzel megtöltött lábosba, forrald fel a vizet, majd vedd is le a tűzről burgonyát, és szűrd le. Ez az előfőzés segít majd, hogy a krumpli teljesen puhára tudjon sülni a sütőben.

A tésztába nyomj kis krátereket az ujjaiddal egymástól kb. 3 cm-es távolságra.

A rozmaring leveleit csipkedd le a szárról, majd helyezd a kis kráterekbe. A burgonyaszeleteket is oszd el a tésztalapon. Szórd rá a maradék rozmaringot, locsold meg egy kevés olívaolajjal, sózd, borsozd meg bátran. Végül szórd meg a reszelt sajttal (a vegánok természetesen vegán reszelt sajttal). Süsd aranybarnára a focacciát kb. 20-25 perc alatt. Miután elkészült és kissé kihűlt, egy éles késsel vágd 9 egyforma szeletre.

Tápérték adatok 

1 szelet tápértéke

Energia: 311 kcal, szénhidrát: 50 g, fehérje: 9,2 g, zsír: 7,5 g

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
Recept forrása: wearesovegan.com