Habár a quinoa nem szokványos hozzávalója a muffinnak, a tojással és a brokkolival kiegészítve egy igazán tápláló fogást kapunk. Tulajdonképpen frittatát készítünk quinoával felturbózva, csak kisebb adagokban sütjük ki. Az egyetlen zsírosabb szereplője ennek a receptnek a sajt, éppen ezért lehetőség szerint válasszunk zsírszegény fajtát.
Fontos, hogy a brokkolit ne főzd szét, párold, esetleg blansírozd a virágokat, nyugodtan maradhat kissé roppanós, hiszen úgyis kisebb darabokra vágjuk.
Brokkolis-quinoás muffin
Hozzávalók (12 darabhoz):
4 db tojás
2 db tojásfehérje
60 ml zsírszegény tej
½ fej vöröshagyma
½ tk olívaolaj
185 g főtt quinoa (nyersen kb. 110-120 g)
1 tk chiliszósz
só
őrölt fekete bors
1 bögre párolt (nem szétfőtt!) brokkoli kisebb darabokra vágva
80 g reszelt light mozzarella
a tálaláshoz ízlés szerint zöldfűszer és koktélparadicsom
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 190 fokra. Egy muffinforma mélyedéseit béleld ki papírkapszlikkal.
A felszeletelt hagymát egy kis serpenyőben dinszteld meg a felhevített olajon.
Egy tálban keverd össze a tojásokat, a tojásfehérkéket, a tejet, a chiliszószt, ízesítsd sóval, borssal. Forgasd hozzá a feldarabolt brokkolit, a megdinsztelt hagymát, a főtt quinoát, valamint a mozzarella kb. ¾ részét.
A keveréket oszd el a muffinformában, és mindegyik adag tetejére szórj a maradék sajtból. Süsd nagyjából 18-20 percig, amíg a tojás megszilárdul.
Vedd ki sütőből, és ízlés szerint tálald zöldfűszerrel, koktélparadicsommal.
Elkészítési idő: 35 perc
Tipp:
Brokkoli helyett készítheted a quinoamuffint cukkinivel is. 1 bögrényi nyers, lereszelt, kinyomkodott cukkini szükséges a recepthez.
Ezt is érdemes kipróbálni!
Olajbogyókrém brokkolival és zabpehellyel
Vegán grillvacsora: sült brokkoli, currys hummusz
Egyben sült karfiol 3 variációban