Ha hétvégén kicsit több időd van sütni-főzni, érdemes kipróbálnod ezt a receptet! Az almás morzsasüti nagyon egyszerű, a zabpehelynek és a teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, az alma pedig kellemesen zamatossá, szaftossá varázsolja. Egy kevés vaníliafagylalttal vagy natúr görög joghurttal tálalva elképesztően finom desszert!
Almás-zabpelyhes morzsasüti
Hozzávalók (kb. 9 adaghoz):
75 g zabpehely
30 g teljes kiőrlésű liszt
2,5 teáskanál fahéj
2 evőkanál méz vagy juharszirup
20 g (kb. 1,5 evőkanál) olvasztott vagy kókuszzsír
750 g* felkockázott alma
2 evőkanál kukoricakeményítő (étkezési keményítő)
1 csipetnyi őrölt szerecsendió
zsiradék a formához
(*A kockákra vágott alma tényleges mennyisége)
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 175 fokra. Egy kb. 20x20 cm-es sütőformát (de használhatsz piteformát is) vékonyan kenj ki zsiradékkal vagy fújd be olajspray-vel.
Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a teljes kiőrlésű lisztet és 1 teáskanál fahéjat. Add hozzá az olvasztott vajat vagy kókuszzsírt és a mézet vagy a juharszirupot. Keverd össze alaposan.
Az almakockákat forgasd össze a kukoricakeményítővel és a maradék fahéjjal, valamint a szerecsendióval.
Az almás keveréket öntsd az előkészített sütőformába, majd egy spatulával vagy fakanállal szépen oszlasd el. Morzsold rá a zabpelyhes-lisztes keveréket, ügyelj arra, hogy nagyjából egyenletesen fedje az almás alapot. (A morzsa nagyon gyorsan elkezd összeállni sütésnél, ezért érdemes minél kisebb darabokban a gyümölcsre szórni.)
Süsd 50-60 percig, vagy míg az alma teljesen megpuhul, és a morzsa szép aranyszínűre sül. Miután elkészült, hagyd teljesen kihűlni. Néhány órára a hűtőbe is beteheted, hogy tökéletesen összeálljon.
Elkészítési idő: 70 perc + hűtés
Tipp: Ízlés szerint a tetejét megszórhatod mandulapehellyel.
Gyümölcsözön
Morzsasütit (angol nevén: crumble) természetesen más gyümölcsökből is készíthetsz! Az alma egész évben megtalálható a boltokban, a piacon, de szezonban érdemes kipróbálni áfonyával, körtével, őszibarackkal, az eper és a rebarbara párosával is.
További morzsasüti receptekért kattints:
Körtés-ricottás morzsasüti csokoládéval
Őszibarackos morzsasüti