Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Almás-zabpelyhes morzsasüti

twenty20photos | Ha egy könnyű, de laktató desszertre vágysz, próbáld ki az almás crumble-t!

Édes, tápláló, egyszerűen elkészíthető.

Ha hétvégén kicsit több időd van sütni-főzni, érdemes kipróbálnod ezt a receptet! Az almás morzsasüti nagyon egyszerű, a zabpehelynek és a teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, az alma pedig kellemesen zamatossá, szaftossá varázsolja. Egy kevés vaníliafagylalttal vagy natúr görög joghurttal tálalva elképesztően finom desszert!

 

Almás-zabpelyhes morzsasüti

Hozzávalók (kb. 9 adaghoz):

75 g zabpehely

30 g teljes kiőrlésű liszt

2,5 teáskanál fahéj

2 evőkanál méz vagy juharszirup

20 g (kb. 1,5 evőkanál) olvasztott vagy kókuszzsír

750 g* felkockázott alma

2 evőkanál kukoricakeményítő (étkezési keményítő)

1 csipetnyi őrölt szerecsendió

zsiradék a formához

(*A kockákra vágott alma tényleges mennyisége)

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 175 fokra. Egy kb. 20x20 cm-es sütőformát (de használhatsz piteformát is) vékonyan kenj ki zsiradékkal vagy fújd be olajspray-vel.

Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a teljes kiőrlésű lisztet és 1 teáskanál fahéjat. Add hozzá az olvasztott vajat vagy kókuszzsírt és a mézet vagy a juharszirupot. Keverd össze alaposan.

Az almakockákat forgasd össze a kukoricakeményítővel és a maradék fahéjjal, valamint a szerecsendióval.

Az almás keveréket öntsd az előkészített sütőformába, majd egy spatulával vagy fakanállal szépen oszlasd el. Morzsold rá a zabpelyhes-lisztes keveréket, ügyelj arra, hogy nagyjából egyenletesen fedje az almás alapot. (A morzsa nagyon gyorsan elkezd összeállni sütésnél, ezért érdemes minél kisebb darabokban a gyümölcsre szórni.)

Süsd 50-60 percig, vagy míg az alma teljesen megpuhul, és a morzsa szép aranyszínűre sül. Miután elkészült, hagyd teljesen kihűlni. Néhány órára a hűtőbe is beteheted, hogy tökéletesen összeálljon.

Elkészítési idő: 70 perc + hűtés

 

Tipp: Ízlés szerint a tetejét megszórhatod mandulapehellyel.

Gyümölcsözön

Morzsasütit (angol nevén: crumble) természetesen más gyümölcsökből is készíthetsz! Az alma egész évben megtalálható a boltokban, a piacon, de szezonban érdemes kipróbálni áfonyával, körtével, őszibarackkal, az eper és a rebarbara párosával is.

További morzsasüti receptekért kattints:

Körtés-ricottás morzsasüti csokoládéval

Őszibarackos morzsasüti