minimalistbaker | Vannak azok a pillanatok, mikor majd meghalunk egy szelet sütiért. Ilyenkor indul a keresgélés, hogy oké, de akkor legalább egészséges verziót készítsünk. Az almás-répás-müzlis süti jó választás lesz.
Egy édesség, amiben zöldség van? Bizony, a répatorta ilyen. Ha cukor helyett valamilyen alternatív édesítőt használsz, tovább lehet csökkenteni a szénhidrát és a kalória mennyiségét a sütiben. A cukor lecserélhető például xilitre 1:1 arányban.
Hozzávalók (9 szelethez):
A piskótához:
1 és ½ lenmag tojás (1 és ½ evőkanál lenmag elkeverve 3 evőkanál vízzel)
1 és ½ bögre olívaolaj
1/3 bögre nagyon érett banán villával összenyomkodva
¼ bögre juharszirup
½ bögre barna cukor
½ teáskanál só
½ teáskanál őrölt fahéj
½ bögre cukrozatlan mandulaital
1 púpozott bögre reszelt répa
½ bögre finomra reszelt alma
2/3 bögre gluténmentes zabpehely
1 és ½ teáskanál szódabikarbóna
½ bögre mandulaliszt
1 púpozott bögre gluténmentes liszt
¼ bögre felaprított dió (a tetejére)
A cukorbevonathoz (opcionális):
1 és ¼ bögre nyers kesudió (forró vízben áztatva legalább 30 percig)
1 evőkanál kókuszolaj
¼ bögre zsíros kókusztej
2 evőkanál citromlé
3 evőkanál juharszirup
1 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés:
Készítsd el a lenmagtojást egy nagyobb edényben, és hagyd állni 5 percig. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra.
A lenmagtojáshoz add hozzá az olívaolajat, a szétnyomkodott banánt és a juharszirupot, majd keverd össze. Add hozzá a barna cukrot, a sót, a fahéjat, és dolgozd össze alaposan. Add hozzá a mandulatejet, majd keverd el. Végül forgasd hozzá a répát és az almát.
Add hozzá a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a mandulalisztet és a gluténmentes lisztkeveréket, majd keverd össze alaposan. Ha szükséges, mandulatejjel hígíthatod vagy a lisztkeverékkel sűrítheted.
Tedd a keveréket egy kb. 20x20 centis, magas falú, sütőpapírral bélelt sütőformába, majd a tetejét szórd meg dióval. Nagyjából 40-45 perc alatt aranybarnára sül a süti széle, a közepét pedig tűpróbával ellenőrizd (ha megsült, nem ragad rá semmi a beledugott villára.) Figyelj oda, hogy a gluténmentes sütiknek több idő kell ahhoz, hogy elérjék a megfelelő állagot, ne vedd ki túl hamar a sütőből!
Ha mindenhol átsült, emeld ki a sütőből, majd 15 percig hagyd hűlni a főzőlapon. Ezután óvatosan vedd ki a tepsiből, és hagyd a rácson teljesen kihűlni.
A máz elkészítése (opcionális):
Ameddig a süti hűl, elkészítheted hozzá a mázat. A lecsepegtetett kesudiót, a kókuszolajat, a kókusztejet, a citromlevet, a juharszirupot és a vaníliaaromát tedd egy nagy teljesítményű aprítóba, és addig járasd a gépet, ameddig egy krémes állagú, homogén masszát nem kapsz. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még juharszirupot vagy citromlevet. A keveréket tedd a hűtőbe, és csak akkor vedd elő, amikor a piskóta már teljesen kihűlt. A felvágott sütemény tetején oszlasd el a mázat, és kész is!
Tápértékadatok1 szeletre számolva (máz nélkül): Energia: 275 kcal, szénhidrát: 39,8 g, fehérje: 4 g, zsír: 12,1 g |
Recept forrása: minimalistbaker.com