Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Almás-joghurtos zabkenyér

Istock | Joghurtos-almás zabpehelykenyér

Jutalom egy hosszú futás után.

HOZZÁVALÓK (12 SZELETHEZ):

2 db L-es tojás

120 ml almapüré (cukormentes)

115 g görög joghurt

75 g kókuszvirágcukor vagy nyírfacukor

60 g zabpehely

1 teáskanál vaníliakivonat

1 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál szódabikarbóna

¼ teáskanál őrölt szerecsendió

¼ teáskanál só

120 g teljes kiőrlésű liszt

1 db alma

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 175 fokra. Egy vekniformát bélelj ki sütőpapírral (ha nincs otthon, akkor vékonyan kend ki az általad választott zsiradékkal).

A tojásokat üsd egy tálba, keverd el, aztán add hozzá az almaszószt, a joghurtot, a cukrot és a vaníliakivonatot, majd keverd simára. Forgasd hozzá a zabot, a szódabikarbónát, a fűszereket, a sót, végül a lisztet is. Keverd jól össze. A meghámozott almát reszeld le, majd fogd a markodba az almakupacot, és nyomkodj ki belőle némi gyümölcslevet egy kis tálkába. Az almadarabkákat és az almalevet is keverd a tésztához.

A tésztát öntsd az előkészített vekniformába, és egyengesd el. Süsd 45-50 percig: a 40. perc környékén már érdemes tűpróbát csinálni, nehogy túlsüljön. Ha úgy tapasztalod, túl gyorsan barnul a teteje a belsejéhez képest, fedd le alufóliával kb. a 25-30. perc környékén.

Amikor elkészült, vedd ki, és hagyd hűlni a formában az almás-zabpelyhes kenyeret legalább 10 percig, de akár tovább is.

Elkészítési idő: 55 perc

 

Tippek:

• A nyírfacukorral óvatosan! Ha a te hasad sem tolerálja túl jól, akkor hagyd ki a receptből, és használj helyette csak kókuszvirágcukrot, nádcukrot vagy barna cukrot.

• Úgy is elkészítheted ezt a süteményt, hogy az almát nem reszeled le, hanem kis darabokra vágod. De a levét így is érdemes kinyomkodni a darabokból egy kicsit, és külön hozzáadni a tésztához, mert puhább, szaftosabb lesz tőle.