Ez a desszert több szempontból is szuper. Egyrészt egy nagyon egyszerűen elkészíthető, klasszikus kevert süteményről van szó, másrészt pedig a zsírtartalma is viszonylag alacsony. Az ásványi anyagok közül magánból és szelénből tartalmaz viszonylag sokat.
Mi light görög joghurtból készítettük, de ez a termék itthon nem kapható sok helyen. Bátran használhatunk helyette sima görög joghurtot is, ettől egy kicsikét megemelkedik a süti zsírtartalma, de még így sem lesz túl magas!
Hozzávalók (kb. 15 szelethez):
175 g méz
3 evőkanál olvasztott kókuszzsír
125 g light görög joghurt
65 ml mandulaital vagy más növényi tejital
1 db tojás
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
2 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt szegfűbors
300 g reszelt cukkini
1 db alma
Ha vékony mázat is szeretnél a tetejére:
70 g light krémsajt
1 evőkanál light görög joghurt
1,5 evőkanál méz
½ teáskanál vaníliakivonat
egy csipet őrölt fahéj
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 165 fokra. A tepsit béleld ki sütőpapírral. Egy nagyobb keverőtálban keverd össze a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a sütőport és a fűszereket. Egy másik tálban keverd össze a mézet, a joghurtot, a mandulaitalt, az olvasztott kókuszzsírt és az enyhén felvert tojást, majd add a száraz hozzávalókhoz, és alaposan keverd össze. Végül dolgozd hozzá a reszelt cukkinit, majd forgasd hozzá a meghámozott, aprócska kockákra vágott almát is.
A tésztát öntsük a tepsibe, egy spatulával vagy fakanállal szépen egyengesd el. Süsd az előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, amíg szép aranyszínű nem lesz. Végezz tűpróbát is!
Miközben a tészta sül, és szeretnél mázat is, akkor egy kis kézi habverővel vagy egy villával keverd simára a krémsajtot a joghurttal. Add hozzá a többi hozzávalóját is, majd keverd még 2 percig. Tedd be a hűtőbe. Miután a süti megsült, hagyd kihűlni, majd vékonyan kend meg a joghurtos-krémsajtos mázzal.
Tápértékadatok1 szeletben: 143 kcal, 23,9 g szénhidrát, 3,7 g fehérje, 4,5 g zsír A tápértékadatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakember számolta ki. |