Istock | A zabpehelynek és a banánnak köszönhetően ez a muffin remek választás lehet futás előtt, ráadásul a zsírtartalma is alacsony
Zabpehely, banán, alma – ezek alkotják ennek a rendkívül egyszerűen elkészíthető sütemény alapját. Édesítőt csak minimális mennyiségben tartalmaz, de azt a 2 evőkanálnyi mézet is lecserélheted energiamentes édesítőszerre, ha szeretnéd még tovább csökkenteni a kalóriatartalmat. (1 darab kb. 130 kcal-t tartalmaz.)
Mikor fogyaszd? Mivel igen alacsony a zsírtartalma, viszont a zabpehely és a banán remek szénhidrátforrás, így akár futás előtti fogásnak (például reggelinek) is megfelelő lehet, ha a rostdús ételeket jól tolerálod. Amennyiben kevésbé, akkor inkább edzés után fogyaszd, némi sovány túróból készült túrókrémmel, akkor a fehérjebevitelt is felturbózhatod – javasolja Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakember.
Mivel a tésztában nincs liszt, így ha garantáltan gluténmentes zabpelyhet használsz, akkor a muffin is gluténmentes lesz.
Almás-banános zabpehelymuffin
Hozzávalók (12 darabhoz):
3 bögre* zabpehely
1 teáskanál sütőpor
½–½ teáskanál őrölt fahéj, őrölt szerecsendió és őrölt kardamom
1 db nagy alma
2 db tojás
2 evőkanál méz
1 evőkanál olvasztott kókuszzsír
1 db közepes banán
1,5 bögre édesítetlen (cukormentes) mandulaital
(*Átlagos, 2,5 dl-es űrtartalmú bögre)
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy 12 darabos muffinforma mélyedéseit béleld ki papírkapszlikkal.
A zabpelyhet, a sütőport és a fűszereket szórd egy tálba. Egy másik edényben keverd össze a villával pépesített banánt, a tojásokat, a mézet és a mandulaitalt. Ezután a nedves hozzávalók keverékét öntsd hozzá a száraz hozzávalókhoz, és egy fakanállal alaposan keverd össze. Végül keverd hozzá az olvasztott kókuszzsírt, majd a meghámozott, kis kockákra vágott almát.
Kanalazd a keveréket a muffinformába, és süsd a sütiket kb. 19-21 percig. Miután kivetted a sütőből, hagyd hűlni a formában legalább 10 percig.
Elkészítési idő: 30 perc
Tippek:
- Almával és körtével vegyesen is nagyon finom.
- Dúsíthatod némi apróra vágott mandulával vagy dióval.
- Légmentesen záródó dobozba téve 5 napig eláll a hűtőszekrényben. Le is fogyaszthatod, a mélyhűtőben 3 hónapig áll el.
- Ha még almásabbra szeretnéd, és nincs „szükséged” a banánban lévő gyorsan felszívódó szénhidrátra – vagy esetleg egyszerűen nem szereted a banánt –, akkor helyettesítsd ½ bögre almapürével.