Arzamasova | A karfiolrizs küllemében és állagában is nagyon hasonlít a rizsre, viszont jóval kevesebb kalóriát tartalmaz
A távol-keleti konyha egyik alapétele a sült rizs, amelynek alapját természetesen a rizs adja, de tojás, zöldségfélék és hús vagy tofu is kerül bele. A kalóriaspórolás jegyében a fehér rizst az alábbi receptben karfiolrizsre cseréljük (így az energia- és szénhidráttartalma is alacsonyabb lett), és sovány húst használunk a fogáshoz. De ha húsmentes ételt szeretnél készíteni, próbáld ki nyugodtan tofuval!
Sült karfiolrizs
Hozzávalók (4 személyre):
1 fej karfiol
1 evőkanál szezámolaj
kb. 1 evőkanál nagyon apróra vágott fokhagyma
225 g sovány marha-, sertés- vagy csirkehús (vegetáriánusoknak tofu)
120 g sárgarépa
150 g zöldborsó (mirelit)
2 db tojás
őrölt fehérbors
3 evőkanál szójaszósz
a tálaláshoz 1-2 szál újhagyma
Elkészítése:
A karfiolt szedd rózsáira, mosd meg, majd hagyd megszáradni. Tedd aprítógépbe, és járasd addig a masinát, míg a karfiol apró, rizs szerű darabkáka esik szét, és az állaga is a rizséhez hasonló lesz.
A húst vágd kis darabokra. A sárgarépát tisztítsd meg, és vágd apró kockákra. A zöldborsót hagyd felengedni (egy kis mikrózással rásegíthetsz).
A szezámolajat hevítsd fel egy teflonserpenyőben vagy wokban, majd dinszteld rajta üvegesre a fokhagymát. Add hozzá az előkészített húst, majd gyakran megkeverve süsd majdnem készre. Ekkor add hozzá a zöldborsót és a sárgarépát, süsd tovább, végül szórd hozzá a karfiolrizst is. Kevergetve pirítsd át egy kicsit.
A fakanállal húzd az edény oldala felé a húsos-zöldséges karfiolrizst, hogy a serpenyő közepe szabadon maradjon. A két tojást üsd egy tányérba, villával keverd el, majd öntsd a serpenyő közepébe. Óvatosan mozgatva a fakanállal, süsd 15-20 másodpercig, majd mikor a tojás rántotta szerűvé sűrűsödik, keverd össze a serpenyő tartalmával. Borsozd meg, add hozzá a szójaszószt, majd ismét keverd össze alaposan.
Az újhagymát – a zöld szárát is – karikázd fel, majd szórd meg vele az elkészült ételt.
Figyelem: mivel a szójaszósz igen sós, ezért nem feltétlenül kell megsózni ezt az ételt, de ha te úgy szereted, akkor nyugodtan adhatsz hozzá még egy egészen kevés sót. De csak óvatosan!
Elkészítési idő: 20-25 perc
Tipp: Nincs otthon szezámolaj? Semmi gond, sima olívaolajjal is elkészítheted a fogást. Habár a szezámolajnak erőteljesebb az aromája, kissé diós-mogyorós, de a megfelelő fűszerezéssel enélkül is nagyon finom lesz az étel. Ha belefér egy kicsivel magasabb zsírtartalom, akkor a szezámolaj mogyorós ízét úgy pótolhatod, hogy az elkészült ételre durvára vágott, száraz serpenyőben megpirított natúr földimogyorót szórsz.