Irrin | A zabkása ízvilágát ezúttal párolt almával, granolával és pirított dióval tettük izgalmasabbá
A zabkását ezernyi módon fel lehet dobni, akár úgy is, hogy az adott évszakra jellemző fűszerekkel, gyümölcsökkel kombináljuk. Az alábbi recept egy igazán egészséges, laktató és gazdag változata a sima zabkásának. Reggelire, esetleg egy hosszú futás után nagyon jól fog esni!
Zabkása párolt almával és granolával
Hozzávalók (4 személyre):
A kásához:
2,5 bögre víz
1 bögre zsírszegény tej vagy növényi ital ízlés szerint
1 bögre apró szemű zabpehely
¼–¼ teáskanál őrölt fahéj, őrölt szerecsendió, őrölt gyömbér
csipetnyi őrölt szegfűszeg
csipetnyi só
kb. 3 evőkanál méz
pár csepp vaníliaaroma
Az almás-ropogós „feltéthez”:
1 evőkanál sótlan vaj vagy kókuszzsír
2 darab alma
½ teáskanál őrölt fahéj
csipetnyi só
1 evőkanál méz
½ bögre granola, lehetőség szerint házi készítésű (a receptet lásd alább)
¼ bögre durvára vágott, szárazon megpirított dió
Elkészítése:
A kásához öntsd egy lábosba a vizet, a tejet (vagy növényi tejitalt) és a fűszereket, keverd össze, majd forrald fel. Amikor felforrt, csökkentsd a hőfokot, szórd a lábosba a zabot, és főzd már-már krémes állagú kásává.
Miközben a zabkása fő, egy serpenyőben, közepes lángon olvaszd fel a vajat vagy a kókuszzsírt. Add hozzá a meghámozott, felkockázott almát, valamint a fahéjat és a sót. Párold az almát kb. 7-8 percig, amíg meg nem puhul, de még nem pépes! Ekkor csurgasd rá a mézet, és párold még 1-2 percig. Vedd le a tűzről.
Amikor a zabkása elkészült, kapcsold le alatta a lángot, és keverd hozzá a mézet és ízlés szerint vaníliaaromát. Oszd el a zabkását 4 tálkában, kanalazd rá a párolt almát és a granolát, végül szórd meg a pirított dióval.
Elkészítési idő: kb. 20-30 perc
Hogyan készül a házi granola?
A granola alapja sült zabpehely és olajos magvak, valamint aszalt gyümölcsök. Keverd össze a zabpelyhet és ízlés szerint durvára vágott csonthéjasokat (pl. dió, mogyoró, pisztácia, mandula), szórd sütőpapírral bélelt tepsire, majd csepegtesd meg olvasztott kókuszolajjal, illetve mézzel vagy rizs-, agave- vagy juharsziruppal. 180 fokos sütőben süsd aranyszínűre, majd keverd össze apróra vágott aszalt gyümölcsökkel. Ízesítheted többek között fahéjjal, vaníliával, szerecsendióval.
Plusz egy ötlet: a házi vaníliás-mandulás granola receptjéért kattints ide!
Még több zabkásarecept!