Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

A nagy kedvenc őszre hangolva: almás-ropogós zabkása

Irrin | A zabkása ízvilágát ezúttal párolt almával, granolával és pirított dióval tettük izgalmasabbá

Felturbózott változat.

A zabkását ezernyi módon fel lehet dobni, akár úgy is, hogy az adott évszakra jellemző fűszerekkel, gyümölcsökkel kombináljuk. Az alábbi recept egy igazán egészséges, laktató és gazdag változata a sima zabkásának. Reggelire, esetleg egy hosszú futás után nagyon jól fog esni!

 

Zabkása párolt almával és granolával

Hozzávalók (4 személyre):

A kásához:

2,5 bögre víz

1 bögre zsírszegény tej vagy növényi ital ízlés szerint

1 bögre apró szemű zabpehely

¼–¼ teáskanál őrölt fahéj, őrölt szerecsendió, őrölt gyömbér

csipetnyi őrölt szegfűszeg

csipetnyi só

kb. 3 evőkanál méz

pár csepp vaníliaaroma

Az almás-ropogós „feltéthez”:

1 evőkanál sótlan vaj vagy kókuszzsír

2 darab alma

½ teáskanál őrölt fahéj

csipetnyi só

1 evőkanál méz

½ bögre granola, lehetőség szerint házi készítésű (a receptet lásd alább)

¼ bögre durvára vágott, szárazon megpirított dió

 

Elkészítése:

A kásához öntsd egy lábosba a vizet, a tejet (vagy növényi tejitalt) és a fűszereket, keverd össze, majd forrald fel. Amikor felforrt, csökkentsd a hőfokot, szórd a lábosba a zabot, és főzd már-már krémes állagú kásává.

Miközben a zabkása fő, egy serpenyőben, közepes lángon olvaszd fel a vajat vagy a kókuszzsírt. Add hozzá a meghámozott, felkockázott almát, valamint a fahéjat és a sót. Párold az almát kb. 7-8 percig, amíg meg nem puhul, de még nem pépes! Ekkor csurgasd rá a mézet, és párold még 1-2 percig. Vedd le a tűzről.

Amikor a zabkása elkészült, kapcsold le alatta a lángot, és keverd hozzá a mézet és ízlés szerint vaníliaaromát. Oszd el a zabkását 4 tálkában, kanalazd rá a párolt almát és a granolát, végül szórd meg a pirított dióval.

Elkészítési idő: kb. 20-30 perc

 

Hogyan készül a házi granola?

A granola alapja sült zabpehely és olajos magvak, valamint aszalt gyümölcsök. Keverd össze a zabpelyhet és ízlés szerint durvára vágott csonthéjasokat (pl. dió, mogyoró, pisztácia, mandula), szórd sütőpapírral bélelt tepsire, majd csepegtesd meg olvasztott kókuszolajjal, illetve mézzel vagy rizs-, agave- vagy juharsziruppal. 180 fokos sütőben süsd aranyszínűre, majd keverd össze apróra vágott aszalt gyümölcsökkel. Ízesítheted többek között fahéjjal, vaníliával, szerecsendióval.

Plusz egy ötlet: a házi vaníliás-mandulás granola receptjéért kattints ide!

 

Még több zabkásarecept!

Narancsos-fűszeres zabkása

Sütőtökös-magvas zabkása

Lime-kivi pite ízű zabkása