Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

5 házi gyorsétel nem csak gyors futóknak

123RF | Miért van az, hogy a hamburgert nem lehet megunni?

A saját készítésűnél nincs jobb!

Nincs kedved órákig állni a konyhában, de ennél egy jó hamburgert, pizzát vagy egy kis fűszeres indiai finomságot a hétvégi futóedzésed után? Egészséges és szórakoztató megoldás, ha saját magad készíted el a kedvenc fogásaidat – gyorsan és egyszerűen. Az alábbiakban kellemesen laktató ételeket, valamint könnyebb, sőt, falatnyi ínyencségeket is mutatunk.

Hajrá a futáshoz, aztán pedig jó étvágyat kívánunk!

 

Sajtburger kicsit másképp

 

Hozzávalók (4-6 személyre):

500 g darált marhahús

1 db sárgarépa

1 kisebb fej brokkoli

őrölt fekete bors

fokhagymapor

1 kis fej vöröshagyma

napraforgóolaj

4-6 szelet cheddar sajt

4 db teljes kiőrlésű zsemle

4-6 db fejessaláta-levél

1 db paradicsom

1 kis fej lila hagyma

2 db csemegeuborka

ízlés szerint ketchup, mustár

Elkészítése:

A darált húst egy tálba tesszük. A megtisztított sárgarépát, valamint a megmosott, megszárított brokkolirózsákat lereszeljük. A vöröshagymát meghámozzuk, és a lehető legapróbbra szeljük (akár ezt is lereszelhetjük).

A darált húst sóval, borssal, fokhagymaporral ízesítjük, majd kézzel alaposan összedolgozzuk a lereszelt zöldségekkel. Utána 4-6 db húspogácsát formázunk a masszából, attól függően, hogy milyen vastagon szeretjük.

Egy teflonserpenyőben olajat felhevítünk, majd a húspogácsákat mindkét oldalukról átsütjük rajta. Amikor már majdnem kész, ráfektetünk a húspogácsákra 1-1 szelet sajtot, és hagyjuk ráolvadni. A paradicsomot és a lila hagymát felkarikázzuk. A leöblített, megszárított salátaleveleket a félbevágott zsemlék alsó részre tesszük, ráhelyezzük a húspogácsát, 1-1 szelet paradicsomot, valamint uborka- és lilahagyma-karikákat. Ízlés szerint mustárt és ketchupot nyomunk rá, majd lefedjük a pékáru tetejével.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

 

Sajtos-szalámis minipizza

 
123RF | Vannak futók, akik a sót előszeretettel pótolják kolbász vagy szalámi szeletekből versenyen. Nos, ezt mi nem ajánljuk, de van helye ezeknek a finomságoknak is az étrendben, mondjuk egy tempósan lefutott edzés utáni ebédként vagy korai vacsorára

 

Hozzávalók (12 darabhoz):

1,5 csésze paradicsomszósz

5 evőkanál reszelt kemény sajt (pl. parmezán)

½ teáskanál só, őrölt fekete bors, csilipor és szárított oregánó

3 db tortillalap

kb. 200 g reszelt light mozzarella

kb. 100 g pepperoni szalámi vagy light paprikás szalámi

1 marék friss bazsalikomlevél

olaj a formához

Elkészítése:

A paradicsomszószt egy tálba öntjük, majd összekeverjük a reszelt kemény sajttal, a sóval, a borssal, a csiliporral és az oregánóval.

A tortillalapokból egy pohár vagy konzervdoboz segítségével kb. 7-8 cm-es köröket vágunk ki. Egy 12 db-os muffinsütőforma mélyedéseit vékonyan kikenjük olajjal, majd kibéleljük 1-1 tortillakarikával. Mindegyik tésztafészekbe kanalazunk 1-1 bő evőkanálnyit a paradicsomszószból, aztán beleszórunk reszelt mozzarellát, végül kis darabokra vágott szalámit teszünk a tetejére. 220 fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott bazsalikommal.

Tippünk: Ha bolti paradicsomszósszal készíted, tényleg pillanatok alatt kész. De ha jobban szereted a házi paradicsommártást, akkor hámozott-darabolt konzervparadicsomból és paradicsompüréből is egyszerűen elkészítheted. A főzés-párolás kicsit több időt igényel, de megéri! Ha még könnyebbé szeretnéd tenni az ételt, a szalámit cseréld le sovány szárnyassonkára.

Elkészítési idő: kb. 20 perc

 

Fűszeres csirkecurry

 
123RF | Időnként jól tud esni egy kicsit intenzívebb, csípős, curry-s fogás

 

Hozzávalók (4-6 személyre):

1 kg csirkemellfilé

őrölt fekete bors

csilipor

kurkuma

olívaolaj

1 fej vöröshagyma

1 teáskanál garam masala

Cayenne-bors

1 teáskanál reszelt gyömbér

őrölt kömény

1-2 gerezd fokhagyma

őrölt fahéj

400 g passzírozott paradicsom

1 bögre víz

1 bögre főzőtejszín

2 teáskanál vaj

korianderzöld vagy petrezselyemzöld és csilipaprika a tálaláshoz

Elkészítése:

A csirkét megtisztítjuk, majd falatnyi darabokra vágjuk, és egy tálba tesszük. Megszórjuk sóval, borssal, csiliporral és kurkumával, majd jól összekeverjük.

Kb. 2 evőkanál olajat felhevítünk egy teflonserpenyőben, majd megpirítjuk rajta a csirkedarabokat. A húst kiszedegetjük az edényből. A serpenyőbe öntünk 2 teáskanál olajat, felhevítjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát és az átnyomott fokhagymát. Megszórjuk némi garam masalával, Cayenne-borssal, őrölt köménnyel, kevés fahéjjal, sóval, borssal és a reszelt gyömbérrel. Összekeverjük, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal és 1 csésze vízzel. Felmelegítjük, majd hozzáöntjük a főzőtejszínt.

Visszatesszük az edénybe a megpirított csirkefalatokat, összeforgatjuk a ragut, majd lefedjük, és közepes lángon 10-15 percig pároljuk. A végén belekeverjük a vajat. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott korianderrel vagy petrezselyemzölddel, illetve csilipaprikával. Köretként főtt rizs vagy kuszkusz illik hozzá.

Tippünk: Fűszeres, laktató fogás, amit sokan nem olívaolajjal, hanem vajjal készítenek. Főzőtejszín helyett nagyon finom kókusztejjel is, érdemes kipróbálni!

Elkészítési idő: kb. 35 perc

 

Cézár salátás szendvics

 

Hozzávalók (4 adaghoz):

½ csésze görög joghurt

1-2 db szardíniafilé (konzerv, olajban eltett)

½ gerezd fokhagyma

3-4 ek finomra reszelt parmezán

1 db citrom kifacsart leve és lereszelt héja

1 teáskanál Worcestershire szósz

4 evőkanál olívaolaj

őrölt fekete bors

2 db egész csirkemellfilé (félbevágva)

1-2 szál friss kakukkfű

2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld

4 db korpás zsemle vagy panini

1 fej római saláta

 

Elkészítése:

A dresszinghez összekeverjük a joghurtot, a nagyon finomra és apróra vágott szardellát (aki nem szereti az ízét, nyugodtan hagyja el!), az átnyomott fokhagymát, a reszelt parmezánt, ½ db citrom kifacsart levét és lereszelt héját, a Worcestershire szószt és 1 evőkanál olívaolajat, majd sóval, borssal fűszerezzük.

A citrom másik felének kifacsart levét és lereszelt héját összekeverjük 3 evőkanál olívaolajjal, az apróra vágott kakukkfűlevelekkel és a petrezselyemzölddel, valamint némi sóval és borssal. A kapott marináddal alaposan bekenjük a 4 db megmosott, megtisztított fél csirkemellet, és hagyjuk pácolódni 10 percig. Közben felhevítünk egy teflonserpenyőt vagy egy grillserpenyőt, majd átsütjük rajta a csirkemelleket mindkét oldalukról. Utána 10 percig pihentetjük, majd felszeleteljük. (A másik módszer, hogy a húst tepsibe tesszük, és sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.)

Közben a félbevágott pékárukat grillsütőben vagy sütőben kissé megpirítjuk, a római salátát pedig leveleire szedjük, megmossuk, megszárítjuk. A zsemlék alsó felére teszünk néhány salátalevelet, rákanalazunk a dresszingből, majd ráhelyezzük a hússzeleteket, és lefedjük a zsemle tetejével.

Elkészítési idő: 30 perc

 

Húsos-vörös babos tortillatekercs

 
123RF | Ha nem oda a húsért, akkor növeld a bab mennyiségét. Nagyon laktató fogás.

 

Hozzávalók (4-6 személyre):

400 g sovány darált sertéshús (7 %-os)

1 fej vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

olívaolaj

1 db kápiapaprika

1 doboz hámozott-darabolt paradicsomkonzerv

1 doboz vörösbab-konzerv

1 doboz csemegekukorica-konzerv

kb. 200 g sűrített paradicsom

őrölt fekete bors

csilipehely

Cayenne bors

ízlés szerint cukor

4-6 tk joghurt

4-6 ek reszelt mozzarella

4-6 db tortillalap

Elkészítése:

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk az előbbit apróra vágjuk, az utóbbit átnyomjuk, majd felhevített olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, majd kevergetve fehéredésig pirítjuk. Hozzákeverjük a kis kockákra vágott paprikát, a paradicsomot, a sűrített paradicsomot, majd ízlés szerint fűszerezzük csilipehellyel, Cayenne borssal, sóval, borssal és némi cukorral. Lefedjük, majd kb. 15 percig pároljuk.

Hozzáadjuk a leszűrt kukoricát és babot, valamint egy kevés vizet, és ismét felforraljuk. Ízlés szerint utánaízesítjük. Felhasználás előtt a tortillalapokat 10-10 másodpercre a mikróba tesszük. A tortillákra rákanalazzuk a ragut, megcsepegtetjük joghurttal, megszórjuk a reszelt sajttal, majd feltekerjük.

Tippünk: Még finomabb lesz a fogás, ha apróra vágott korianderzölddel vagy petrezselyemzölddel ízesíted a ragut.

Elkészítési idő: 40 perc