Nincs kedved órákig állni a konyhában, de ennél egy jó hamburgert, pizzát vagy egy kis fűszeres indiai finomságot a hétvégi futóedzésed után? Egészséges és szórakoztató megoldás, ha saját magad készíted el a kedvenc fogásaidat – gyorsan és egyszerűen. Az alábbiakban kellemesen laktató ételeket, valamint könnyebb, sőt, falatnyi ínyencségeket is mutatunk.
Hajrá a futáshoz, aztán pedig jó étvágyat kívánunk!
Sajtburger kicsit másképp
Hozzávalók (4-6 személyre):
500 g darált marhahús
1 db sárgarépa
1 kisebb fej brokkoli
só
őrölt fekete bors
fokhagymapor
1 kis fej vöröshagyma
napraforgóolaj
4-6 szelet cheddar sajt
4 db teljes kiőrlésű zsemle
4-6 db fejessaláta-levél
1 db paradicsom
1 kis fej lila hagyma
2 db csemegeuborka
ízlés szerint ketchup, mustár
Elkészítése:
A darált húst egy tálba tesszük. A megtisztított sárgarépát, valamint a megmosott, megszárított brokkolirózsákat lereszeljük. A vöröshagymát meghámozzuk, és a lehető legapróbbra szeljük (akár ezt is lereszelhetjük).
A darált húst sóval, borssal, fokhagymaporral ízesítjük, majd kézzel alaposan összedolgozzuk a lereszelt zöldségekkel. Utána 4-6 db húspogácsát formázunk a masszából, attól függően, hogy milyen vastagon szeretjük.
Egy teflonserpenyőben olajat felhevítünk, majd a húspogácsákat mindkét oldalukról átsütjük rajta. Amikor már majdnem kész, ráfektetünk a húspogácsákra 1-1 szelet sajtot, és hagyjuk ráolvadni. A paradicsomot és a lila hagymát felkarikázzuk. A leöblített, megszárított salátaleveleket a félbevágott zsemlék alsó részre tesszük, ráhelyezzük a húspogácsát, 1-1 szelet paradicsomot, valamint uborka- és lilahagyma-karikákat. Ízlés szerint mustárt és ketchupot nyomunk rá, majd lefedjük a pékáru tetejével.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Sajtos-szalámis minipizza

Hozzávalók (12 darabhoz):
1,5 csésze paradicsomszósz
5 evőkanál reszelt kemény sajt (pl. parmezán)
½ teáskanál só, őrölt fekete bors, csilipor és szárított oregánó
3 db tortillalap
kb. 200 g reszelt light mozzarella
kb. 100 g pepperoni szalámi vagy light paprikás szalámi
1 marék friss bazsalikomlevél
olaj a formához
Elkészítése:
A paradicsomszószt egy tálba öntjük, majd összekeverjük a reszelt kemény sajttal, a sóval, a borssal, a csiliporral és az oregánóval.
A tortillalapokból egy pohár vagy konzervdoboz segítségével kb. 7-8 cm-es köröket vágunk ki. Egy 12 db-os muffinsütőforma mélyedéseit vékonyan kikenjük olajjal, majd kibéleljük 1-1 tortillakarikával. Mindegyik tésztafészekbe kanalazunk 1-1 bő evőkanálnyit a paradicsomszószból, aztán beleszórunk reszelt mozzarellát, végül kis darabokra vágott szalámit teszünk a tetejére. 220 fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott bazsalikommal.
Tippünk: Ha bolti paradicsomszósszal készíted, tényleg pillanatok alatt kész. De ha jobban szereted a házi paradicsommártást, akkor hámozott-darabolt konzervparadicsomból és paradicsompüréből is egyszerűen elkészítheted. A főzés-párolás kicsit több időt igényel, de megéri! Ha még könnyebbé szeretnéd tenni az ételt, a szalámit cseréld le sovány szárnyassonkára.
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Fűszeres csirkecurry

Hozzávalók (4-6 személyre):
1 kg csirkemellfilé
só
őrölt fekete bors
csilipor
kurkuma
olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál garam masala
Cayenne-bors
1 teáskanál reszelt gyömbér
őrölt kömény
1-2 gerezd fokhagyma
őrölt fahéj
400 g passzírozott paradicsom
1 bögre víz
1 bögre főzőtejszín
2 teáskanál vaj
korianderzöld vagy petrezselyemzöld és csilipaprika a tálaláshoz
Elkészítése:
A csirkét megtisztítjuk, majd falatnyi darabokra vágjuk, és egy tálba tesszük. Megszórjuk sóval, borssal, csiliporral és kurkumával, majd jól összekeverjük.
Kb. 2 evőkanál olajat felhevítünk egy teflonserpenyőben, majd megpirítjuk rajta a csirkedarabokat. A húst kiszedegetjük az edényből. A serpenyőbe öntünk 2 teáskanál olajat, felhevítjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát és az átnyomott fokhagymát. Megszórjuk némi garam masalával, Cayenne-borssal, őrölt köménnyel, kevés fahéjjal, sóval, borssal és a reszelt gyömbérrel. Összekeverjük, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal és 1 csésze vízzel. Felmelegítjük, majd hozzáöntjük a főzőtejszínt.
Visszatesszük az edénybe a megpirított csirkefalatokat, összeforgatjuk a ragut, majd lefedjük, és közepes lángon 10-15 percig pároljuk. A végén belekeverjük a vajat. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott korianderrel vagy petrezselyemzölddel, illetve csilipaprikával. Köretként főtt rizs vagy kuszkusz illik hozzá.
Tippünk: Fűszeres, laktató fogás, amit sokan nem olívaolajjal, hanem vajjal készítenek. Főzőtejszín helyett nagyon finom kókusztejjel is, érdemes kipróbálni!
Elkészítési idő: kb. 35 perc
Cézár salátás szendvics
Hozzávalók (4 adaghoz):
½ csésze görög joghurt
1-2 db szardíniafilé (konzerv, olajban eltett)
½ gerezd fokhagyma
3-4 ek finomra reszelt parmezán
1 db citrom kifacsart leve és lereszelt héja
1 teáskanál Worcestershire szósz
4 evőkanál olívaolaj
só
őrölt fekete bors
2 db egész csirkemellfilé (félbevágva)
1-2 szál friss kakukkfű
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
4 db korpás zsemle vagy panini
1 fej római saláta
Elkészítése:
A dresszinghez összekeverjük a joghurtot, a nagyon finomra és apróra vágott szardellát (aki nem szereti az ízét, nyugodtan hagyja el!), az átnyomott fokhagymát, a reszelt parmezánt, ½ db citrom kifacsart levét és lereszelt héját, a Worcestershire szószt és 1 evőkanál olívaolajat, majd sóval, borssal fűszerezzük.
A citrom másik felének kifacsart levét és lereszelt héját összekeverjük 3 evőkanál olívaolajjal, az apróra vágott kakukkfűlevelekkel és a petrezselyemzölddel, valamint némi sóval és borssal. A kapott marináddal alaposan bekenjük a 4 db megmosott, megtisztított fél csirkemellet, és hagyjuk pácolódni 10 percig. Közben felhevítünk egy teflonserpenyőt vagy egy grillserpenyőt, majd átsütjük rajta a csirkemelleket mindkét oldalukról. Utána 10 percig pihentetjük, majd felszeleteljük. (A másik módszer, hogy a húst tepsibe tesszük, és sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.)
Közben a félbevágott pékárukat grillsütőben vagy sütőben kissé megpirítjuk, a római salátát pedig leveleire szedjük, megmossuk, megszárítjuk. A zsemlék alsó felére teszünk néhány salátalevelet, rákanalazunk a dresszingből, majd ráhelyezzük a hússzeleteket, és lefedjük a zsemle tetejével.
Elkészítési idő: 30 perc
Húsos-vörös babos tortillatekercs

Hozzávalók (4-6 személyre):
400 g sovány darált sertéshús (7 %-os)
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1 db kápiapaprika
1 doboz hámozott-darabolt paradicsomkonzerv
1 doboz vörösbab-konzerv
1 doboz csemegekukorica-konzerv
kb. 200 g sűrített paradicsom
só
őrölt fekete bors
csilipehely
Cayenne bors
ízlés szerint cukor
4-6 tk joghurt
4-6 ek reszelt mozzarella
4-6 db tortillalap
Elkészítése:
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk az előbbit apróra vágjuk, az utóbbit átnyomjuk, majd felhevített olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, majd kevergetve fehéredésig pirítjuk. Hozzákeverjük a kis kockákra vágott paprikát, a paradicsomot, a sűrített paradicsomot, majd ízlés szerint fűszerezzük csilipehellyel, Cayenne borssal, sóval, borssal és némi cukorral. Lefedjük, majd kb. 15 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a leszűrt kukoricát és babot, valamint egy kevés vizet, és ismét felforraljuk. Ízlés szerint utánaízesítjük. Felhasználás előtt a tortillalapokat 10-10 másodpercre a mikróba tesszük. A tortillákra rákanalazzuk a ragut, megcsepegtetjük joghurttal, megszórjuk a reszelt sajttal, majd feltekerjük.
Tippünk: Még finomabb lesz a fogás, ha apróra vágott korianderzölddel vagy petrezselyemzölddel ízesíted a ragut.