Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

5 finom és egészséges reggeli

Istock | Tökéletes reggelire

Zabpehelyből, banánból, tojásból...

Kedvenc reggelireceptjeinket gyűjtöttük egy csokorba: az alábbi egészséges finomságok között találsz olyat, amit akár előző este is elkészíthetsz, ilyen például házi granola vagy a banános muffin, de olyat is, ami igazi hétvégi, ráérős reggelekre való, mint a frittata. Az édesszájú futóknak ajánljuk a gyümölcsös, zabpelyhes „sajttorta-sütit”, a különlegességeket kedvelőknek pedig a tofukrémes szendvicset. Jó étvágyat!

 

Mogyorós-banános muffin

HOZZÁVALÓK (10-12 DARABHOZ):

75 g vaj (vagy ízlés szerint kókuszzsír)

250 g teljes kiőrlésű liszt

1 teáskanál sütőpor

½ teáskanál szódabikarbóna

csipetnyi só

½ teáskanál őrölt fahéj

½ teáskanál szerecsendió

150 g cukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű por állagú vagy folyékony mesterséges édesítőszer)

2 db tojás

1 teáskanál vaníliakivonat

2 db nagy, érett banán

125 ml zsírszegény tej

2-3 ek durvára vágott mogyoró (esetleg dió vagy mandula)

 

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. A vajat olvaszd meg, majd hagyd kihűlni. A banánokat pépesítsd. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót és a cukrot öntsd egy tálba.

Egy másik tálban keverd össze a tojásokat a vaníliával, a tejjel és az olvasztott vajjal, végül pedig add hozzá a pépesített banánt is. A keveréket öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd finom, óvatos mozdulatokkal dolgozd össze (ne verd túl!). Aztán keverd hozzá a mogyorót is.

Egy muffinforma mélyedéseit béleld ki papírkapszlikkal, most oszd el bennük a tésztát. Süsd a muffint kb. 20-25 percig.

Elkészítési idő: 50 perc

Tipp:

• Ez a muffin gyümölcsért kiált! Nyugodtan dobd fel a tésztát egy kis reszelt almával (ebben az esetben viszont kicsit kevesebb tej szükséges hozzá) vagy bármilyen bogyós gyümölccsel!

 

 Zöldséges frittata

 
123RF | A frittata kiadós reggeli, de könnyű ebéd vagy vacsora is lehet

 

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):

2 evőkanál olívaolaj

½ db vöröshagyma

bors

1 nagy marék csíkokra vágott kelkáposzta

½ literes edényt megtöltő, félbevágott, hámozott koktélparadicsom (nem baj, ha több)

1 db articsókakonzerv

2 evőkanál aszalt paradicsom

2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemzöld

8 db tojás

100 ml tej

50 g reszelt parmezán

 

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. 2 evőkanál olívaolajat melegíts fel közepes hőmérsékleten egy a sütőbe is tehető serpenyőben. Adj hozzá ½ fej apróra vágott vöröshagymát, sózd, borsozd meg, és pirítsd aranybarnára. Dobj a forró serpenyőbe egy nagy maréknyi kelt, és add hozzá a koktélparadicsomot. Kevergesd 5 percig. Csöpögtesd le, majd add a serpenyő tartalmához az articsókát, az aszalt paradicsomot és a friss petrezselymet. Persze az arányokat ízlés szerint változtathatod!

Verd fel a tojást a tejjel. Sózd és borsozd meg, majd add hozzá a parmezánt.

Öntsd a tojásos keveréket a serpenyőbe és főzd 2 percig. A serpenyő szélénél már összeállt tojást óvatosan told a serpenyő közepe felé. Főzd további 2 percig, és ismételd meg a folyamatot még legalább egyszer.

Tedd a serpenyőt a sütőbe, és süsd a tojást további 12-15 percig, ameddig összeáll és arany színű lesz.

Elkészítési idő: 30 perc

 

 Szedres-zabpelyhes reggeli „sajttorta süti”

 
Istock | Készítettél már gyümölcsös-morzsás sajttorta sütit? Ha még nem, mindenképpen próbáld ki!

 

HOZZÁVALÓK (1 ADAGHOZ):

30 g zabpehely

2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt

½ teáskanál sütőpor

csipetnyi só

60 ml mandulatej (édesítetlen)

30 g light krémsajt

kb. 10-15 csepp folyékony édesítőszer

½ teáskanál vaníliakivonat

kb. 40 g szeder (friss vagy mirelit)

1 teáskanál durvára tört teljes kiőrlésű, cukormentes keksz (elhagyható)

 

Elkészítése:

Egy szuflé- vagy ramekinformában keverd össze a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport és a sót. Egy edényben dolgozd simára a nedves hozzávalókat, azaz a krémsajtot, a tejet, az Ezerédes folyékony édesítőszert és a vaníliakivonatot, majd öntsd hozzá a száraz hozzávalókhoz, és jól keverd össze.
A szederszemeket (ízlés szerint akár kisebb darabokra is vághatod) forgasd a tésztához, majd szórd meg az ételt a durvára tört keksszel. Süsd 175 fokon nagyjából 20 percig.
Elkészítési idő: 25 perc

 

Tippek:

• Az, hogy milyen gyümölcsből készíted ezt a finomságot, ízlés kérdése. Almával, alma-körte keverékével, barackkal, áfonyával, szilvával, eperrel és málnával is tökéletes, válaszd azt, aminek szezonja van épp!

• Folyékony édesítőszer helyett nyírfacukorral vagy mézzel is édesítheted a tésztát. Az eritrit nem jó ehhez a fogáshoz, mert 160 fok felett elveszti az édesítőerejét.

• A krémsajtot könnyebb lesz simára keverni a többi hozzávalóval, ha pár másodpercre beteszed előtte a mikróba „olvadni”.

 

Granola házilag

Ahogy Emelie Forsberg ultrafutó készíti.

A granolát sokféleképp el lehet készíteni. Van, aki a meleg zabkása tetejét szórja meg granolával, de akár önállóan, tejjel felöntve is fogyasztható. Kiváló energiaforrás futás vagy sportolás reggelén.

 

HOZZÁVALÓK (20 ADAGHOZ):

100 ml méz

3 teáskanál napraforgó olaj

250 ml víz

1/2 liter zabpehely

1/2 liter aszalt füge

0,5 liter rozspehely

0,2 liter quinoapehely

0,2 liter kókuszpehely

1/2 liter kevert magvak: lenmag, dió, napraforgómag

300 g aszalt gyümölcs és mogyoró, mandula, kesudió stb.

 

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Keverd össze a mézet, a vizet és az olajat. Keverd össze a rozs-, quinoa- és kókuszpelyhet a dióval. Egy tepsiben egyengesd el a keveréket. Körülbelül 30 percig süsd az egészet, közben pedig többször keverd át. Kihűlés után keverd hozzá az aszalt gyümölcsöket és magvakat.

Elkészítési idő: 45 perc
A recept forrása: emelieforsberg.com

 

Vegán tofus szendvics

 
YolcsitaEats | Olyan, mint a tojássaláta, csak épp tofuból készült.

 

HOZZÁVALÓK (4 ADAGHOZ):

300 g tofu

2 tk mustár

1 tk kurkuma

egy kevés Kala Namak*

3 ek vegán majonéz

bors

1 ek csemegeuborka-lé

friss metélőhagyma

 

Elkészítése:

A tofut kézzel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a metélőhagyma kivételével. Ízlés szerint tehetünk hozzá több majonézt. Borsozzuk ízlés szerint. A fekete sóból nem kell bele sok, mert nagyon intenzív az íze. Hozzáadjuk a friss, apróra vágott metélőhagymát is. Kenyérre kenve vagy önmagában kanalazva is isteni.

Elkészítési idő: 10 perc

*A Kala Namak indiai fekete sót bioboltokban, ázsiai élelmiszereket árusító delikáteszekben vagy az interneten tudod beszerezni. Ettől a hozzávalótól lesz igazán „tojás íze” a tofus krémnek.

További ínycsiklandozó vegán fogások Yolcsita eats blogján.