A túró, valamint a hozzá nagyon hasonló állagú cottage cheese szuper alaphozzávalók, ha egészséges, könnyű, a sportos étrendbe is jól beilleszthető édességeket szeretnénk készíteni. A magasabb fehérjetartalmú fogások edzés után jó választásnak bizonyulnak, de leginkább a futást követő főétkezés desszertjeként fogyasszuk ezeket a könnyű túrós édességeket.
Túrótorta gyümölcsöntettel

Hozzávalók (12 szelethez):
A kekszalaphoz:
140 g teljes kiőrlésű keksz (vagy cukormentes keksz) finomra törve vagy ledarálva
50 g energiamentes cukorhelyettesítő
85 g olvasztott sótlan vaj vagy kókuszzsír
½ teáskanál őrölt fahéj
A krémhez:
500 g zsírszegény túró (lehetőség szerint sovány krémtúró) vagy cottage cheese
200 g görög joghurt
2 db tojás
75 g méz vagy juharszirup
2 evőkanál liszt
½ db vaníliarúd
Az öntethez:
150 g cseresznye vagy meggy
energiamentes cukorhelyettesítő (pl. sztívia)
Elkészítése:
1. Egy nagyjából 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját bélelj ki sütőpapírral, az oldalát pedig vékonyan kend be olajjal. A sütőt melegítsd elő 175 fokra.
2. A kekszalaphoz egy tálban keverd össze az alap összes hozzávalóját, majd finoman nyomkodd az előkészített forma aljába. Tedd félre.
3. Egy konyhai robotgépben vagy turmixgépben dolgozd simára a túrót a joghurttal (amennyiben sovány krémtúrót használsz, nincs is szükség igazán a gépre). Keverd hozzá a tojásokat, a mézet vagy juharszirupot, az átszitált lisztet és a vaníliarúd kikapart magjait. A krémet kanalazd az előkészített kekszalapra, szépen egyengesd, simítsd el. Süsd a tortát nagyjából 60 percig.
4. Közben készítsd el az öntetet. A gyümölcsöt tedd egy lábosba, adj hozzá ízlés szerinti mennyiségű cukorhelyettesítőt és kb. 3-4 evőkanál vizet. Forrald fel, majd vedd le a lángot közepesre, és főzd a gyümölcsöntetet nagyjából 10 percig.
5. Mikor a túrótorta elkészült, hagyd kihűlni, majd tálaláskor kanalazz rá a gyümölcsöntetből.
Elkészítési idő: 80 perc
Tippek:
- Amennyiben a keksz, amit használsz, alapból édes, nem szükséges a kekszalaphoz cukorhelyettesítőt adni, nem kell, hogy túl édes legyen.
- Méz helyett szintén lehet energiamentes édesítőt használni, érdemes kikísérletezni, hogy melyikkel a legfinomabb az állaga és az íze a túrókrémnek.
Málnás-joghurtos hűtött túródesszert

Hozzávalók (4 személyre):
200 g friss vagy mirelit málna
450 g cottage cheese vagy sovány krémtúró
2-3 evőkanál joghurt
eritrit
2 zselatinlap
Elkészítése:
1. Egy tálba engedj hideg vizet, és tedd bele a zselatinlapot.
2. A málna fele mennyiségét tedd egy teflonserpenyőbe, és párold 3 percig. Közben a fakanállal nyomkodd szét, hogy pürésebb állagú legyen. Utána öntsd szűrőbe, és nyomkodd át, hogy kinyerd a málnalevet, de a magok fennmaradjanak a szűrőn.
3. A maradék 100 g málnát vágd apróra (néhány szemet tegyél félre a díszítéshez), és add a gyümölcsdzsúszhoz ízlés szerinti mennyiségű eritrittel és a kinyomkodott zselatinlappal együtt. Jó alaposan keverd össze, és tedd félre, hogy teljesen kihűljön.
4. Közben a túrót vagy a cottage cheese-t turmixold krémesre a joghurttal, édesítsd eritrittel ízlés szerint, és keverd tovább addig, míg az édesítőszer a lehető legjobban feloldódik.
5. Négy desszertes pohár aljában oszd el a málnazselé fele mennyiségét, kanalazz rá túrókrémet, majd utolsó rétegként jöhet rá a maradék málnazselé. Végül díszítsd a félretett gyümölcsszemekkel, és fogyasztás előtt legalább 1 órára tedd be a hűtőbe.
Elkészítési idő: 15 perc + hűtés
Tipp:
Eritrit helyett sztíviát is használhatsz, ha bírja a gyomrod. Arra ügyelj, hogy a sztíviából már egészen kevés mennyiség is elég, akár folyékony, akár por állagú formáját használod.
Epres túrómuffin

Hozzávalók (12 kis muffinhoz):
1 db L-es tojás
80 g félzsíros túró vagy cottage cheese
3 evőkanál méz vagy nyírfacukor
2 evőkanál görög joghurt
2 teáskanál növényi olaj vagy kókuszzsír
2 evőkanál narancslé
2 teáskanál reszelt narancshéj
1 teáskanál vaníliakivonat
95 g liszt
1 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
40 g eper kis darabokra vágva
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy 12 darabos minimuffin-forma mélyedéseit béleld ki papírkapszlikkal vagy fújd be olajspray-vel.
2. Egy tálba villával alaposan keverd el a tojást. Add hozzá a túrót vagy a cottage cheese-t, a mézet vagy nyírfacukrot, a narancslevet, az olajat vagy megolvasztott kókuszzsírt, a narancshéjat és a vaníliakivonatot. Jól keverd össze.
3. Szitáld hozzá a nedves hozzávalókhoz a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet, majd alaposan keverd össze. Végül óvatosan forgasd hozzá a tésztához az eperdarabokat is.
4. Töltsd meg a tésztával a muffinforma mélyedéseit, és süsd a süteményeket nagyjából 14-17 percig. Miután kivetted a sütőből, hagyd a muffinokat legalább 5 percig hűlni a formában.
Elkészítési idő: 35 perc
Tipp:
Ehhez a süteményhez sima lisztet használtunk, ugyanis a teljes kiőrlésű liszt markánsabb íze nem mindenkinek passzol a túró lágyabb ízvilágához. Ennek ellenére természetesen ki lehet próbálni teljes kiőrlésű liszttel, ez teljes mértékben ízlés kérdése! Amennyiben csökkenteni szeretnéd az édesség szénhidráttartalmát, használj hozzá szánhidrátcsökkentett lisztet!
Gyors málnás-túrós smoothie reggelire1 bögre málnát, ½ bögre édesítetlen mandulaitalt, ½ db avokádó húsát, 2/3 bögre zsírszegény túrót, ½ db feldarabolt, lefagyasztott banánt és ½ teáskanál vaníliakivonatot tegyél egy turmixgép, majd alaposan dolgozd össze. Utána oszd el 2 pohárban, és már fogyaszthatjátok is! ![]() |
Ezt is próbáld ki!
Receptek: 3 variáció szénhidrátcsökkentett palacsintára
3 alacsony szénhidráttartalmú desszert futás utánra
Ribizlis túrószelet – szénhidrátban szegény, fehérjében gazdag