Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

3+1 könnyű és egészséges túrós desszert

Istock | Krémtúrótorta gyümölcsöntettel

Fehérjében gazdag édességek.

A túró, valamint a hozzá nagyon hasonló állagú cottage cheese szuper alaphozzávalók, ha egészséges, könnyű, a sportos étrendbe is jól beilleszthető édességeket szeretnénk készíteni. A magasabb fehérjetartalmú fogások edzés után jó választásnak bizonyulnak, de leginkább a futást követő főétkezés desszertjeként fogyasszuk a könnyű túrós édességeket.

 

Túrótorta cseresznyeöntettel

 
Istock | Krémtúrótorta gyümölcsöntettel

 

Hozzávalók (12 szelethez):

A kekszalaphoz:

140 g teljes kiőrlésű keksz (vagy cukormentes keksz) finomra törve vagy ledarálva

50 g energiamentes cukorhelyettesítő

85 g olvasztott sótlan vaj vagy kókuszzsír

½ teáskanál őrölt fahéj

A krémhez:

500 g zsírszegény túró (lehetőség szerint sovány krémtúró) vagy cottage cheese

200 g görög joghurt

2 db tojás

75 g méz vagy juharszirup

2 evőkanál liszt

½ db vaníliarúd

Az öntethez:

150 g cseresznye (szezonban meggy is lehet)

energiamentes cukorhelyettesítő (pl. sztívia)

 

Elkészítése:

1. Egy nagyjából 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját bélelj ki sütőpapírral, az oldalát pedig vékonyan kend be olajjal. A sütőt melegítsd elő 175 fokra.

2. A kekszalaphoz egy tálban keverd össze az alap összes hozzávalóját, majd finoman nyomkodd az előkészített forma aljába. Tedd félre.

3. Egy konyhai robotgépben vagy turmixgépben dolgozd simára a túrót a joghurttal (amennyiben sovány krémtúrót használsz, nincs is szükség igazán a gépre). Keverd hozzá a tojásokat, a mézet vagy juharszirupot, az átszitált lisztet és a vaníliarúd kikapart magjait. A krémet kanalazd az előkészített kekszalapra, szépen egyengesd, simítsd el. Süsd a tortát nagyjából 60 percig.

4. Közben készítsd el az öntetet. A cseresznyét tedd egy lábosba, adj hozzá ízlés szerinti mennyiségű cukorhelyettesítőt és kb. 3-4 evőkanál vizet. Forrald fel, majd vedd le a lángot közepesre, és főzd a gyümölcsöntetet nagyjából 10 percig.

5. Mikor a túrótorta elkészült, hagyd kihűlni, majd tálaláskor kanalazz rá a gyümölcsöntetből.

Elkészítési idő: 80 perc

 

Tippek:

  • Amennyiben a keksz, amit használsz, alapból édes, nem szükséges a kekszalaphoz cukorhelyettesítőt adni, nem kell, hogy túl édes legyen.
  • Méz helyett szintén lehet energiamentes édesítőt használni, érdemes kikísérletezni, hogy melyikkel a legfinomabb az állaga és az íze a túrókrémnek.

 

 

Málnás-joghurtos hűtött túródesszert

 
Istock | A joghurtos túrókrémet bármilyen kedvenc idénygyümölcsöddel párosíthatod

 

Hozzávalók (4 személyre):

200 g friss vagy mirelit málna

450 g cottage cheese vagy sovány krémtúró

2-3 evőkanál joghurt

eritrit

2 zselatinlap

 

Elkészítése:

1. Egy tálba engedj hideg vizet, és tedd bele a zselatinlapot.

2. A málna fele mennyiségét tedd egy teflonserpenyőbe, és párold 3 percig. Közben a fakanállal nyomkodd szét, hogy pürésebb állagú legyen. Utána öntsd szűrőbe, és nyomkodd át, hogy kinyerd a málnalevet, de a magok fennmaradjanak a szűrőn.

3. A maradék 100 g málnát vágd apróra (néhány szemet tegyél félre a díszítéshez), és add a gyümölcsdzsúszhoz ízlés szerinti mennyiségű eritrittel és a kinyomkodott zselatinlappal együtt. Jó alaposan keverd össze, és tedd félre, hogy teljesen kihűljön.

4. Közben a túrót vagy a cottage cheese-t turmixold krémesre a joghurttal, édesítsd eritrittel ízlés szerint, és keverd tovább addig, míg az édesítőszer a lehető legjobban feloldódik.

5. Négy desszertes pohár aljában oszd el a málnazselé fele mennyiségét, kanalazz rá túrókrémet, majd utolsó rétegként jöhet rá a maradék málnazselé. Végül díszítsd a félretett gyümölcsszemekkel, és fogyasztás előtt legalább 1 órára tedd be a hűtőbe.

Elkészítési idő: 15 perc + hűtés
 

Tipp:

Eritrit helyett sztíviát is használhatsz, ha bírja a gyomrod. Arra ügyelj, hogy a sztíviából már egészen kevés mennyiség is elég, akár folyékony, akár por állagú formáját használod.

 

Epres túrómuffin

 
Istock | Az epres muffin tésztáját a túró teszi könnyűvé és puhává

 

Hozzávalók (12 kis muffinhoz):

1 db L-es tojás

80 g félzsíros túró vagy cottage cheese

3 evőkanál méz vagy nyírfacukor

2 evőkanál görög joghurt

2 teáskanál növényi olaj vagy kókuszzsír

2 evőkanál narancslé

2 teáskanál reszelt narancshéj

1 teáskanál vaníliakivonat

95 g liszt

1 teáskanál sütőpor

¼ teáskanál szódabikarbóna

¼ teáskanál só

40 g eper kis darabokra vágva

 

Elkészítése:

1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy 12 darabos minimuffin-forma mélyedéseit béleld ki papírkapszlikkal vagy fújd be olajspray-vel.

2. Egy tálba villával alaposan keverd el a tojást. Add hozzá a túrót vagy a cottage cheese-t, a mézet vagy nyírfacukrot, a narancslevet, az olajat vagy megolvasztott kókuszzsírt, a narancshéjat és a vaníliakivonatot. Jól keverd össze.

3. Szitáld hozzá a nedves hozzávalókhoz a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet, majd alaposan keverd össze. Végül óvatosan forgasd hozzá a tésztához az eperdarabokat is.

4. Töltsd meg a tésztával a muffinforma mélyedéseit, és süsd a süteményeket nagyjából 14-17 percig. Miután kivetted a sütőből, hagyd a muffinokat legalább 5 percig hűlni a formában.

Elkészítési idő: 35 perc

 

Tipp:

Ehhez a süteményhez sima lisztet használtunk, ugyanis a teljes kiőrlésű liszt markánsabb íze nem mindenkinek passzol a túró lágyabb ízvilágához. Ennek ellenére természetesen ki lehet próbálni teljes kiőrlésű liszttel, ez teljes mértékben ízlés kérdése! Amennyiben csökkenteni szeretnéd az édesség szénhidráttartalmát, használj hozzá szánhidrátcsökkentett lisztet!

 

Gyors málnás-túrós smoothie reggelire

1 bögre málnát, ½ bögre édesítetlen mandulaitalt, ½ db avokádó húsát, 2/3 bögre zsírszegény túrót, ½ db feldarabolt, lefagyasztott banánt és ½ teáskanál vaníliakivonatot tegyél egy turmixgép, majd alaposan dolgozd össze. Utána oszd el 2 pohárban, és már fogyaszthatjátok is!

 
Istock | Tápláló napindító fogás 

 

Ezt is próbáld ki!

Receptek: 3 variáció szénhidrátcsökkentett palacsintára

3 alacsony szénhidráttartalmú desszert futás utánra

Ribizlis túrószelet – szénhidrátban szegény, fehérjében gazdag