Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

BLT vegán szendvics - ezt ki kell próbálnod!

connoisseurusveg.com

Egy ilyen szendvics lehet akár a főfogás is.

Ez a BLT szendvics nem a 2 perc alatt összedobós kategóriába esik, diétásnak is csak akkor diétás, ha a szószokból mértékkel használsz, de sem látványban, sem ízélményben nem is említhetők egy lapon, sonkás-sajtos társaikkal. Egy kemény edzés vagy verseny után, amolyan "mert megérdemlem" jellegű finomság.

 

Zöldséges BLT = Bacon, Lettuce, Tomato, azaz növényi bacon, saláta és paradicsom szendvics

Ezt a szendvicset első randi előtt nem igazán ajánljuk, a krónikus megbetegedések megelőzése szempontjából viszont tökéletes választás. A fokhagyma nem csupán a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését segíti, de kutatási eredmények alapján a daganatos megbetegedések prevenciójában is fontos szerepet tölt be. Ismert és kevésbé ismert de itthon is beszerezhető (pl. Culinaris) anyagokból áll össze ez az izgalmas szendvics. Tehát nem kell bepánikolni, ha első olvasásra több ismeretlen hozzávalót is látsz a leírásban. A google a jóbarátunk, ha valamit nem ismersz a hozzávalókból, keress rá, és talán be is ugrik, hogy láttad már ezt vagy azt a boltok polcain, csak eddig nem tudtad talán, hogy mire is használhatnád. Ha nyitott vagy az új dolgokra és szívesen kísérletezel a konyhában, akkor próbáld ki a receptet. A hosszas előkészületért cserébe csodás kulináris élményben lesz részed. A szendvics elkészítése 2 órát vesz igénybe. Egy szendvics 623 kcal-t tartalmaz. Tápérték adatok a recept végén lesznek.

 

Hozzávalók

 
Savory spice
|
Habanero paradicsomos dzsem

A habaneros paradicsom dzsemhez:

10 érett fürtös, szőlő paradicsom

2 evőkanál olívaolaj

1 édes fehérhagyma kockákra vágva

6 gerezd fokhagyma feldarabolva

6-10 habanero paprika darabolva 

(A habanero egy csípős gyümölcsös ízű paprika -  ha nem kapsz ilyet, akkor helyettesítsd itthon is kapható valamilyen chili paprikával)

2 bögre cukor

3 evőkanál almaecet

1 evőkanál reszelt citromhéj

2 teáskanál darált friss kakukkfű

1/2 teáskanál tengeri só

egy csipet fehér bors

 

 
connoisseurusveg.com
|
Aioli fokhagymás szósz

A fűszeres Aiolihoz (ami nem más, mint egy fokhagyma szósz):

1 bögre majonéz (tojásmentes)

2 gerezd fokhagyma, préselt vagy finomra reszelt

1 evőkanál reszelt citromhéj

1 evőkanál darált friss petrezselyem

2 teáskanál darált vagy aprított friss metélőhagyma

egy csipet durva tengeri só és frissen őrölt fekete bors

 

 
Cheep and Cheerful cooking
|
Vegán bacon rizstészta lapból

A növényi bacon hozzávalói (csatoltunk hozzá videót is az elkészítés leírásában):

1/4 csésze tamari vagy szójaszósz

2 evőkanál tiszta juharszirup

1 1/2 evőkanál Sriracha

(A Sriracha egy ízesített chili szósz, sok helyen kapható flakonban, mint a ketchup. Googlizd le, talán már láttad te is a boltok ázsiai élelmiszereket árusító polcain)

1 teáskanál folyékony füst - opcionális (amúgy egy folyékony füstös ízt adó ízesítőről van szó)

1/2 evőkanál granulált hagyma

2 gerezd darált fokhagyma

egy csipet tengeri só és frissen őrölt fekete bors

10 rizstészta lap

A növényi bacon nem más, mint bacon formára, azaz hosszú vékony lapokra vágott fűszerezett növényi forrásból származó szeletek, ami nem csak rizstészta lapból, de akár hosszában vékonyra szelt sárgarépából, tofuból, vagy akár padlizsánból is készülhet.

 

A szendvicshez

a kedvenc kenyered

friss szeletelt vöröshagyma

érett fürtös, szőlő paradicsom

saláta

 

Elkészítés:

A paradicsomlekvár Habanero elkészítése:

A paradicsomot tedd forrásban lévő vízbe, és addig áztasd benne, ameddig a bőre nem kezd leválni. Ezután tedd át hideg vízbe a paradicsomokat, és amikor már nem forró, húzd le róla a bőrt. A magokat is távolítsd el, majd durván vágd fel a fennmaradó gyümölcshúst. Legalább 8 csésze mennyiségű legyen a gyümölcshús, hogy legyen jó sok lekvárod.

Az olajat hevítsd fel egy serpenyőben, tedd bele a fehér hagymát és a cukrot, majd párold puhára a hagymát, de ne pirítsd, csak legyen éppen lágy. Add hozzá a fokhagymát és még 3-4 percig kavargasd együtt a hozzávalókat.

A hagymához add hozzá a paradicsomot és minden egyéb hozzávalót és forrósítsd fel a keveréket magas lángon, majd vedd vissza a hőfokot, és alacsony lángon, gyakran kevergetve főzd addig, amíg sűrű, lekvár állagot nem érsz el. Ez nagyjából 1-1 óra 15 perc lehet. 

TIPP Tényleg fontos, hogy gyakran kevergesd a lekvárt, különben odakaphat az edény aljára a cukor.

Amikor a keverék sűrű, de még önthető állagú, tedd egy tiszta befőttes üvegbe, csavard rá a tetőt és hagyd szobahőmérsékleten kihűlni. A hőhatás vákumot képez majd, így bontatlanul sokáig eláll majd a paradicsomlekvár. Bontott állapotban hűtőben tárold.

TIPP! Ez a lekvár csípős. Ha nem bírod annyira a csípős ízt, akkor csak mértékkel kenj belőle a szendvicsre vagy már a készítésnél csökkentsd a csípős hozzávalók mennyiségét.

 

A fűszeres Aioli fokhagyma szósz elkészítése:

Most egy egyszerű lépés következik. Keverj össze minden hozzávalót egy nagy tálban. A szószt azonnal használhatod, de lefedve, hűtőben tárolva, akár egy hétig is eláll. 

A növényi bacon elkészítése:

Egy tálban keverd össze a a tamari szószt, juharszirupot, Srirachat szószt, folyékony füstöt, granulált hagymát, paprikát, fokhagymát, sót és borsot.

Melegítsd a sütőt 180 fokra, és egy tepsit fedj takarj be sütőpapírral. A rizstészta lapok mindegyikét mártsd meleg vízbe egy pár pillanatra, hogy lágy állagot kapjon, majd tiszta konyhai törlőkendőben itasd fel a felesleges vizet. A papírokat félbe hajtva vágd fel 2 ujjnyi vastag csíkokra, és egy pácecset segítségével alaposan kend meg a csíkok mind a két oldalát. Tedd a csíkokat a sütőpapírra, és nagyjából 20 perc alatt süsd ropogósra (lásd a videón).

TIPP Bár azt írtuk, hogy kb. 20 perc kell a sütéshez, figyeld a sütőben a lapokat, mert hirtelen megéghetnek.

 

Így készítsd a vegán bacon-t:

 

A szendvics összeállítása

A ciabattát vagy baguettet vagy bármit ami számodra szimpatikus, vágd ketté. Kend meg a szendvics alját Aioli szósszal, a paradicsom lekvárból pedig tegyél mind a két oldalra. Rétegezve tedd a szendvicsbe a vékonyra vágott lilahagymát, a szintén vékonyra szeletelt nyers fürtös paradicsomokat, majd jöhetnek a növényi alapú bacon szeletek, és a saláta. Evés közben csöpögni fog a szendvics, úgyhogy egy nagy tányérra szervírozd. Egy pohár sör is elfér a szendvics mellé. 

Hmmmm!

Ezt a szendvicset semmiképp sem ajánljuk edzés előtt, de egy korai vacsorának tökéletes, ha aznap már nem mész edzeni. Másnap reggel viszont energiától duzzadva állhatsz neki az edzésnek. Ha a szószokból mértékkel teszel a szendvicsbe, a súlycsökkentő diétád lazább napjába is beleférhet.

 

Tápérték adatok (1 szendvicsre):

Energia: 623 kcal

Szénhidrát: 85 g

Fehérje: 10,6 g

Zsír: 24,6 g

 

Forrás: connoisseurusveg.com