Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

3 sütőtökös recept – tésztával, zabpehellyel, banánnal

Istock | Igazi melengető, tartalmas tésztaétel a sütőtökkrémes szélesmetélt

Itt a sütőtökszezon!

A béta-karotinban gazdag, édeskés sütőtököt a futók három nagy kedvencével, tésztával, banánnal, illetve zabpehellyel kombináltuk ezekben az egyszerűen elkészíthető fogásokban.

 

Vegán banános, sütőtökös, fahéjas zabkása

 
Istock
|
Vegán és cukormentes zabkása

 

Hozzávalók (2 személyre):

1 bögre* mandulaital

1 bögre víz

csipetnyi só

1 bögre zabpehely

1 bögre sütőtökpüré

1 db érett banán

1 teáskanál őrölt fahéj

1 késhegynyi őrölt szegfűszeg

1 teáskanál vaníliakivonat

ízlés szerint néhány banánkarika, 1-1 tk tökmag és csipetnyi fahéj a tálaláshoz

(*hagyományos, 250 ml-es űrtartalmú bögre)

 

Elkészítése:

Egy teflonedényben forrald fel a mandulaitalt a tejjel, aztán vedd le alatta lángot közepesre. Add hozzá a zabpelyhet és sót, majd jól keverd össze. Kanalazd hozzá a sütőtökpürét, a villával pépesített banán, a fahéjat, a szegfűszeget és a vaníliakivonatot.

Gyakori kevergetés mellett főzd a kását nagyjából 5-10 percig. Utána oszd el két tálkában, helyezz rá pár darab banánkarikát, majd szórd meg tökmaggal és egy kevés fahéjjal.

Elkészítési idő: 15 perc

 

Tippek:

  • Így készítsd el a sütőtökpürét: Darabold fel a zöldséget, kapargasd ki a magjait, majd tedd a sütőtökdarabokat sütőpapírral bélelt tepsire. 200 fokon süsd nagyjából 35-45 percig, amíg a tök meg nem puhul. Utána kapard ki a héjából, és turmixgéppel pépesítsd a tökhúst.
  • Ha nem találnád elég édesnek a fogást, pár csepp energiamentes édesítőszerrel (pl. sztívia) vagy mézzel édesítsd utána.
  • „Feltétként” banán és fahéj helyett házi granolával, cukrozatlan aszalt vörös áfonyával vagy durvára vágott dióval is tálalhatod a sütőtökös zabkását.

 

Szélesmetélt krémes sütőtökmártással

 
Istock
|
A sütőtökös tésztát zöldborsóval teheted gazdagabbá

 

Hozzávalók (4 személyre):

½ evőkanál olívaolaj

1 db kb. 900 g-os sütőtök

2 gerezd fokhagyma (ne hámozd meg!)

frissen őrölt fekete bors

240 g teljes kiőrlésű vagy durum szélesmetélt

2 evőkanál light krémsajt

1 bögre édesítetlen mandulaital

½ bögre mirelit zöldborsó, felengedve (elhagyható)

kakukkfű a tálaláshoz

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra. A sütőtök húsát vágd kb. 1 cm-es kockákra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, szórd rá a sütőtökkockákat. Locsold meg az olajjal, sózd, borsozd meg, majd a kezeddel jól keverd össze, hogy az olaj mindenütt bevonja a zöldségkockákat. Utána terítsd szét egyenletesen a tepsiben. Tedd mellé a fokhagymagerezdeket, majd süsd kb. 20-30 percig. Villával ellenőrizd, hogy megpuhult-e, aztán amikor elkészült, tedd félre néhány percre hűlni.

A tésztát a csomagoláson olvasható leírás szerint főzd ki. Közben készítsd el a mártást: a sült zöldséget, a meghámozott fokhagymát, a light krémsajtot és a mandulaitalt turmixold simára, krémesre. Sózd, borozd meg ízlés szerint.

A kifőtt, leszűrt tésztát öntsd egy nagyobb serpenyőbe, add hozzá a sütőtökmártást és a zöldborsót. Keverd össze jól, majd melegítsd össze az egészet. Tálald a fogást friss kakukkfűvel megszórva.

Elkészítési idő: 50 perc

 

Tipp:

Ha szereted, szórd meg az ételt egy kevés pirított sonkával.

 

Banános-sütőtökös muffin

 
Istock
|
Banános-sütőtökös muffin az ősz kedvenc fűszereivel

 

Hozzávalók (12 darabhoz):

2 db érett banán

¼ bögre olvasztott kókuszzsír

½ bögre görög joghurt

¾ bögre sütőtökpüré (elkészítését lásd feljebb)

1 db tojás

1 teáskanál vaníliakivonat

1 ¾ bögre teljes kiőrlésű liszt

1 teáskanál „pumpkin spice” fűszerkeverék (lásd tippjeinknél)

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál sütőpor

¼ teáskanál só

 

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 210 fokra. Egy muffinforma mélyedéseit béleld ki papírkapszlikkal.

A banánokat villával pépesítsd, add hozzá a zsiradékot, a joghurtot, a sütőtökpürét, a tojást, a vaníliakivonatot.

Egy másik edényben keverd össze a lisztet, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót, majd adagonként keverd a nedves hozzávalókhoz. Oszd el a tésztát a muffinformában.

Süsd a muffinokat 5 percig 210 fokon, aztán csökkentsd a hőmérsékletet 180 fokra. Süsd tovább még 20-22 percig, tűpróbáig. Vedd ki a sütőből a sütiket, és hagyd őket kihűlni a formából, mielőtt kiemelnéd.

Elkészítési idő: 35 perc

 

Tipp:

Miből áll a pumpkin spice fűszerkeverék? Őrölt fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűbors és őrölt szegfűszeg.

 

Ha kíváncsi vagy, hogyan készül a hummusz, a smoothie és a sült zabkása sütőtökkel? Kattints ide a receptekért!