Nyáron amúgy sem vágyunk nehéz, laktatót fogásokra, ezek a könnyű, friss ételek viszont kellemesen eltelítenek, miközben nem terhelik meg a gyomrot.
Bazsalikomos-citromos hideg avokádóleves

Hozzávalók (4 adaghoz):
2 db érett avokádó
1 bögre kókusztejital
1 bögre zöldségleves alaplé
1 db citrom lereszelt héja
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál fehérborecet
1-2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom
½ fej mogyoróhagyma
só
Elkészítése:
Az avokádó húsát darabold fel, majd az összes többi hozzávalóval együtt tedd a turmixgépbe, és turmixold a lehető legsimábbra. Tedd a hűtőbe legalább 2 órára, de a legfinomabb akkor lesz, ha egy egész éjszakán át hűtöd.
Tálalás előtt ízlés szerint ízesítsd utána még egy kevés sóval és/vagy citromlével.
Elkészítési idő: 10 perc + hűtés
Sárgarépa gazpacho

Hozzávalók (2-4 személyre):
500 g sárgarépa
½ db piros kaliforniai paprika
2 szál újhagyma
¼ db kígyóuborka
friss korianderzöld (vagy petrezselyemzöld)
2-3 evőkanál narancslé
extra szűz olívaolaj
fehérborecet
só
frissen őrölt bors
Elkészítése:
A sárgarépát pucold meg, és vágd kisebb darabokra. A paprikát és az uborkát mosd meg, darabold fel. Tedd turmixgépbe az előkészített répát, paprikát, uborkát, az újhagymát, a korianderzöldet vagy petrezselyemzöldet (egy keveset rakj félre belőle a tálaláshoz), és járasd addig a gépet, míg pépes állagú masszát nem kapsz. Ez beletelik némi időbe, de minél kisebb darabokra vágod a zöldséget, annál gyorsabban meg. Végül add hozzá a narancslevet, és azt is alaposan dolgozd hozzá.
Innentől két lehetőség van: az elkészült pépet sózd, borsozd meg, hűtsd le, majd oszd el tálkákban, és minden adagot locsolj meg egy kevés extra szűz olívaolajjal, pár csepp fehérborecettel.
Vagy fogj egy finom szövésű kendőt/muszlinkendőt, és szűrd/passzírozd át rajta a levest egy levesestálba. Ízlés szerint sózd, borsozd meg, hűtsd le, majd tálaláskor locsold meg kevés extra szűz olívaolajjal és pár csepp fehérborecettel, majd szórd meg a félretett friss zöldfűszerrel.
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés
Minestrone

Hozzávalók (4 adaghoz):
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
1 db közepes cukkini
2 db közepes paradicsom
1 marék friss spenót
½ bögre zöldborsó
½ bögre zöldbab
1 liter zöldségleves alaplé
90 g kisebb szemű durumtészta
só
frissen őrölt bors
Elkészítése:
Az olajat hevítsd fel egy lábosban, majd add hozzá a felszeletelt fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, a megtisztított, feldarabolt sárgarépát és cukkinit, majd mérsékeld a lángot, fedd le az edényt, és hagyd párolódni a zöldségeket 10 percig.
Add hozzá a zöldséges alaphoz a feldarabolt paradicsomot, az alaposan megmosott spenótot, a zöldborsót és a zöldbabot, valamint a zöldségleves alaplét. Forrald fel, majd szórd hozzá a tésztát, és sózd, borsozd meg. Várd meg, amíg újra felforr, ekkor mérsékeld a lángot, és főzd a levest nagyjából 8 percig. Amikor a leves elkészült, ízlés szerint ízesítsd utána.
Elkészítési idő: 25 perc