Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

3 könnyű nyári leves

Istock | Klasszikus recept sok nyári zöldséggel

Frissítő és egészséges.

Nyáron amúgy sem vágyunk nehéz, laktatót fogásokra, ezek a könnyű, friss ételek viszont kellemesen eltelítenek, miközben nem terhelik meg a gyomrot.

 

Bazsalikomos-citromos hideg avokádóleves

 
Istock | Az avokádóleves egyik titka, hogy tényleg jól be kell hűteni, mert hidegen a legfinomabb

 

Hozzávalók (4 adaghoz):

2 db érett avokádó

1 bögre kókusztejital

1 bögre zöldségleves alaplé

1 db citrom lereszelt héja

2 evőkanál frissen facsart citromlé

1 evőkanál fehérborecet

1-2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom

½ fej mogyoróhagyma

 

Elkészítése:

Az avokádó húsát darabold fel, majd az összes többi hozzávalóval együtt tedd a turmixgépbe, és turmixold a lehető legsimábbra. Tedd a hűtőbe legalább 2 órára, de a legfinomabb akkor lesz, ha egy egész éjszakán át hűtöd.

Tálalás előtt ízlés szerint ízesítsd utána még egy kevés sóval és/vagy citromlével.

Elkészítési idő: 10 perc + hűtés

 

 

Sárgarépa gazpacho

 
Istock | A sárgarépalevesnek a narancslé ad különleges ízt és zamatot

 

Hozzávalók (2-4 személyre):

500 g sárgarépa

½ db piros kaliforniai paprika

2 szál újhagyma

¼ db kígyóuborka

friss korianderzöld (vagy petrezselyemzöld)

2-3 evőkanál narancslé

extra szűz olívaolaj

fehérborecet

frissen őrölt bors

 

Elkészítése:

A sárgarépát pucold meg, és vágd kisebb darabokra. A paprikát és az uborkát mosd meg, darabold fel. Tedd turmixgépbe az előkészített répát, paprikát, uborkát, az újhagymát, a korianderzöldet vagy petrezselyemzöldet (egy keveset rakj félre belőle a tálaláshoz), és járasd addig a gépet, míg pépes állagú masszát nem kapsz. Ez beletelik némi időbe, de minél kisebb darabokra vágod a zöldséget, annál gyorsabban meg. Végül add hozzá a narancslevet, és azt is alaposan dolgozd hozzá.

Innentől két lehetőség van: az elkészült pépet sózd, borsozd meg, hűtsd le, majd oszd el tálkákban, és minden adagot locsolj meg egy kevés extra szűz olívaolajjal, pár csepp fehérborecettel.

Vagy fog egy finom szövésű kendőt/muszlinkendőt, és szűrd/passzírozd át rajta a levest egy levesestálba. Ízlés szerint sózd, borsozd meg, hűtsd le, majd tálaláskor locsold meg kevés extra szűz olívaolajjal és pár csepp fehérborecettel, majd szórd meg a félretett friss zöldfűszerrel.

Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

 

 

Minestrone

 
Istock | Klasszikus recept sok nyári zöldséggel

 

Hozzávalók (4 adaghoz):

2 evőkanál olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

2 db sárgarépa

1 kis fej vöröshagyma

1 db közepes cukkini

2 db közepes paradicsom

1 marék friss spenót

½ bögre zöldborsó

½ bögre zöldbab

1 liter zöldségleves alaplé

90 g kisebb szemű durumtészta

frissen őrölt bors

 

Elkészítése:

Az olajat hevítsd fel egy lábosban, majd add hozzá a felszeletelt fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, a megtisztított, feldarabolt sárgarépát és cukkinit, majd mérsékeld a lángot, fedd le az edényt, és hagyd párolódni a zöldségeket 10 percig.

Add hozzá a zöldséges alaphoz a feldarabolt paradicsomot, az alaposan megmosott spenótot, a zöldborsót és a zöldbabot, valamint a zöldségleves alaplét. Forrald fel, majd szórd hozzá a tésztát, és sózd, borsozd meg. Várd meg, amíg újra felforr, ekkor mérsékeld a lángot, és főzd a levest nagyjából 8 percig. Amikor a leves elkészült, ízlés szerint ízesítsd utána.

Elkészítési idő: 25 perc