Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

3 alacsony szénhidráttartalmú desszert futás utánra

Istock | Tésztaalap nélküli krémsajtos-túrós torta friss gyümölcsökkel

Legyen ez a jutalom!

Igazán finom édességek következnek, amelyeknek alacsony a szénhidráttartalma, valamint mindegyik cukormentes. Amire viszont futóként ügyelnünk kell, hogy ezekre a fogásokra inkább egyfajta jutalomként tekintsünk, tehát ne „sporttáplálékként”. 

Amire a szénhidrátcsökkentett desszertek esetében érdemes még figyelni, hogy általánosságban a receptek zömében – főleg a keto diétát követők által megalkotottak – a kevés szénhidrátot magas fehérje- és zsírtartalommal „kompenzálják”. A fehérjével nem is lenne gond, ám a zsíros vaj, krémsajt, tejszín, tejföl nagy mennyiségben inkább árt, mint használ. Viszont a cottage cheese (hasonlít a túróhoz, de valójában egy olyan friss sajt, ami bár oltóanyaggal készül, nem erjesztik, nem érlelik; a boltok hűtőpultjaiban találod), a sovány túró, a joghurt olyan hozzávalók, amikkel bátrabban kísérletezhetünk: a cottage cheese-nek és értelemszerűen a sovány túrónak is alacsony a zsírtartalma, a joghurtok közül a görög joghurté kicsit magasabb, mint a natúr változaté, de még ez sem annyira vészes, mint például a tejszín vagy a krémsajt. De krémsajtból is kapható már light változat is, érdemes ezt használni a recepteknél!

 

Szénhidrátcsökkentett sajttorta bogyós gyümölcsökkel

 
Istock | Tésztaalap nélküli krémsajtos-túrós torta friss gyümölcsökkel

 

Hozzávalók (8-10 szelethez):

225 g ricotta vagy sovány túró

250 g zsírszegény joghurt

225 g light krémsajt

1 db vaníliarúd kikapart magjai

2 db nagy tojás

90-100 g eritrit (lehetőség szerint por alakú)

bogyós gyümölcsök (eper, málna, áfonya, szeder ízlés szerint)

 

Elkészítése:

1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra.

2. A gyümölcsök kivételével tedd az összes hozzávalót egy keverőtálba, és elektromos habverőrővel keverd a lehető legsimábbra (de akár a turmixgépet is használhatod, az a lényeg, hogy sima legyen a krém).

3. Öntsd a masszát egy kerámia piteformába, és süsd a sajttortát nagyjából 50 percig. Ezután kapcsold ki a sütőt, de támaszd ki egy fakanállal az ajtaját (!), és hagyd benne a tortát 1 óráig. Miután szobahőmérsékletűre hűlt bent a pite, vedd ki, takard le, majd helyezd egy éjszakára a hűtőszekrénybe.

4. Másnap fogyasztás előtt tedd be a fagyasztóba kb. 25-30 percre. Utána díszítsd az előkészített bogyós gyümölcsökkel.

Elkészítési idő: 60 perc + pihentetés + hűtés

1 szelet kb. 100 kcal (ha a fenti mennyisége 8 szeletre osztjuk)

Tippek:

  • A tortát éles, sima élű, tehát nem recés késsel szeleteld fel, és tortalapáttal emeld ki.
  • Mielőtt a masszát a formába öntenéd, kóstold meg. Előfordulhat, hogy kicsit édesebbre szeretnéd, akkor adj hozzá nyugodtan még egy kis eritritet vagy egy kevéske mézet. Fel lehet dobni az ízét akár egy kevés frissen facsart narancslével is.
  • Van, akinél az eritrit emésztőrendszeri panaszokat okoz, ez esetben nyugodtan lehet használni más energiamentes édesítőszert.
  • A bogyós gyümölcsökből kevés víz és ízlés szerint pár csepp édesítőszer hozzáadásával készíthetsz gyümölcsöntetet is. Ezt azután kanalazd a sütire, mikor már kivágtad a szeletet a tortából, és egy tányérra helyzeted.

 

Mandulás-almás túrófelfújt

 
Istock | Könnyű túródesszert

 

Hozzávalók (4-6 személyre):

450 g zsírszegény túró vagy ricotta

1 teáskanál vaníliakivonat

2 db tojás

sztívia

1 db alma

őrölt fahéj

4 teáskanál mandulapehely

 

Elkészítése:

1. A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

2. A túrót, a vaníliakivonatot és ízlés szerinti mennyiségű sztíviát keverd össze, majd egyesével add hozzá a tojásokat, és konyhai robotgéppel dolgozd a lehető legsimábbra, legkrémesebbre. (A túró állaga miatt icipicit darabos fog maradni, de ez természetes.)

3. A túrós masszát oszd el 4-6 db ramekinformába, majd nyomkodd bele a felszeletelt vagy kockákra vágott almát, végül szórd meg fahéjjal és a mandulapehellyel.

4. Süsd az előmelegített sütőben kb. 20-25 percig.

Elkészítési idő: 35 perc

1 adag kb. 195 kcal (ha a fenti mennyiséget 4 adagra osztjuk)

Tippek:

  • Arra figyelj, hogy mivel a felfújt természetesen fel fog jönni, ezért ne töltsd teljesen tele a ramekinformákat, inkább csak a 2/3-ukig.
  • A túrófelfújt teljesen jól működik alma és mandula nélkül is, „csak” úgy simán. Kipróbálhatod azt a verziót is, hogy a vanília helyett kevés citromlevet, reszelt citromhéjat használsz, így kicsit frissebb ízhatást kapsz.
  • Sima ricotta vagy túró helyett elkészítheted sovány krém-tehéntúróval is.

 

Csokoládés mousse málnával

 
Istock | Ennek a csokis mousse-nak az étcsokoládé mellett a görög joghurt adja az alapját

 

Hozzávalók (6 személyre):

170 g hozzáadottcukor-mentes étcsokoládé (pl. 70%-os)

120 ml zsírszegény tej

1 teáskanál vaníliakivonat

1 csipet só

285 g görög joghurt

24 szem friss málna

ízlés szerint energiamentes édesítőszer

 

Elkészítése:

1. A csokoládét törd össze, majd tedd egy tálba. Egy kis lábosban melegítsd fel a tejet (ne forrjon!), majd öntsd a csokira. Add hozzá a vaníliaaromát, a csipet sót, majd fakanállal vagy spatulával keverd simára. Hagyd hűlni legalább 5 percig

2. A joghurtot keverd össze ízlés szerint kevés energiamentes édesítővel, majd öntsd a csokis masszához. Kézi habverővel keverd össze.

3. A mousse-t oszd el 6 pohárkában, majd tedd be a hűtőszekrénybe legalább 15 percre, sőt, akár a mélyhűtőbe, hogy kicsit lehűljön, szilárdabbá váljon. Tálalás előtt helyezz a desszertre adagonként 4 szem málnát.

Elkészítési idő: 15 perc + hűtés

 1 adag kb. 206 kcal

Tippek:

  • Az első lépést úgy is csinálhatod, hogy az összetördelt csokoládét forró vízfürdő felett megolvasztod, és csak utána adod hozzá a tejet.
  • Ha túl folyós lenne a desszerted – nagyjából mint a csokis joghurt –, akkor sincs semmi gond, csak tedd be a hűtőbe, meg fog szilárdulni!

 

 

Ezt is próbáld ki!

Ribizlis túrószelet – szénhidrátban szegény, fehérjében gazdag

Szedres-zabpelyhes sajttorta süti

Banános zabkásasüti almával és mandulával