Írj nekünk

Te futottál már jelmezben?

themove.66audio.com | A bulifutást érdemes legalább egyszer kipróbálni, erre a téli ünnepek jó apropóval szolgálnak.

Van amikor a poénnak is helye van a futásban.

Nagyobb futóversenyeken biztosan találkoztál már jópofa jelmezbe öltözött futókkal. Farsang idején pedig megszaporodnak azok a sportrendezvények, ahol lehetőség van vicces maskarában teljesíteni a távot. De mire érdemes figyelni, ha jelmezes futásra adjuk a fejünket?

Rubik-kocka, egy római hadvezér, és egy tölcséres fagyi suhan a rakparton. Ez nem egy pszichedelikus film részlete, hanem pillanatkép az egyik budapesti maraton futóforgatagából. A jelmezben való futásnak már hagyománya van az ilyen nagy versenyeken, és tényleg motiválni lehet vele a futótársakat, és persze magunkat is. Azonban nem árt odafigyelni néhány dologra, nehogy az első kilométer után már csak az járjon a fejedben: „pedig milyen jó ötletnek tűnt”….

 

1.      Próbáld ki, mielőtt a versenyen futnál benne

A futóversenyeken való futás egyik alapszabálya, hogy soha nem viselj olyan futócuccot, amit nem teszteltél le korábban már futás közben. Így van ez a jelmezben futásnál is. Lehet, hogy irtó klassz és vicces a ruha, amit találtál, de lehet, hogy tökéletesen alkalmatlan arra, hogy hosszan fussál benne. Érdemes tehát elvinni egy tesztkörre a jelmezt, és lefutni benne pár kilométert. Ha kényelmes, és nem zavaró, akkor nincs gond, de ha már az első kilométer után azon agyalsz, mennyi van vissza, akkor érdemes új jelmezt választani vagy módosítani a jelmez kivitelezésén.

 

2.      Írd át a versenyrutint

Mindenkinek megvannak a verseny előtti és alatti apró szokásai, amik biztonságot adnak, és amelyek szükségesek. A jelmezes futásnál azonban érdemes mindent újragondolni. Lehet-e a jelmezben a mobilvécéket használni? Nem zavar-e a maskara abban, hogy a frissítőasztalról elvedd a banánt? Fel lehet-e rá tűzni a rajtszámot? Hova lehet elrakni benne a futáshoz szükséges géleket? Célszerű végiggondolni lépésről-lépésre, mi az, ami a jelmezben másképp működik a versenyen, és előre felkészülni rá.

 

Kocza István magyar amatőr futó rendszeresen Rubik-kocka jelmezében teljesíti a futóversenyeket.

 

3.      Öltözz alá

A jelmezek alapvetően nem futóknak készülnek. Elkészítésüknél a figyelemfelkeltés és a dizájn az elsődleges szempont, nem pedig az, hogy praktikus, kényelmes és izzadtságelvezető legyen a ruházat. Érdemes ezért a megszokott futásaidnál használt technikai topot és nadrágot felvenni a jelmez alá, így biztosítva (valamelyest) tested szellőzését.

 

4.      Legyen saját segítőd!

Ha ezerszer átpörgetted az agyadon a jelmezes futás minden részletét, akkor is történhet egy olyan váratlan dolog, amire esetleg nem gondoltál. Kérj meg egy jó barátot, ismerőst, családtagot, hogy kísérjen el a versenyre, és segítsen a verseny alatt is, ha úgy hozza a helyzet. Hosszú távú versenyeknél megoldás lehet a biciklis vagy a rolleres kíséret. Így nem lesz probléma, ha esetleg segédkezni kell például a cipőkötésben, a vádli-masszírozásban, vagy épp a zokni igazításban.

 

5.      Engedd el az időt

Még ha van is egy legrosszabb célidő a fejedben a versenyen, engedd el azt is. Ha jelmezben futsz, akkor azzal azt is vállalod, hogy mosolyt csalsz az emberek arcára, ezért ne a gyorsaságot tartsd szem előtt. A pulzusmérő órára azonban érdemes rá-rápillantani, hogy tudj gazdálkodni az erőddel.

 

+1 Élvezd a futást!

Még ha valamilyen gubanc is adódna a jelmezes futásod közben, akkor se szívd nagyon mellre. Valószínűleg hosszú órákat töltöttél azzal, hogy előkészülj a jelmezes futásra, és arra, hogy egy ilyen különleges módon teljesíts egy versenyt. Ha pedig már annyi energiát beleöltél, ne a felmerülő nehézségeken parázz, hanem ugorj bele fejest ebbe az új helyzetbe, élvezd a buzdító szurkolást, az elismerő szavakat és a sok-sok mosolyt, amit a kreatív jelmezedért bezsebelhetsz.