Írj nekünk

Új év, új célok a futásban? – így tudod betartani az újévi fogadalmadat

Futócélok

„Ebben az évben majd rendszeres futok.”

Lefogyok 5 kilót. PB-t futok 10 kilométeren. Ismerősek ezek a saját magadnak tett ígéretek? Hányszor fogadtad már meg, hogy megvalósítod őket? Ha eddig nem jött össze, talán e cikk elolvasása után sikerülni fog.

 

December utolsó éjszakájához valahogy ugyanúgy hozzátartozik az újévi fogadalom, mint az, hogy pezsgőt iszunk vagy elénekeljük a himnuszt. És aztán az új év első napjaiban még tart is a lelkesedés és a lendület, de az idő múlásával alábbhagy a buzgalom. Így aztán nagyon sok fogadalom már a január közepét sem éri meg, ezért jó néhány évvel ezelőtt január 17-ét a „Hagyd a francba az újévi fogadalmadat” világnapjának választották, vigasztalást adva azoknak, akiknek beletört a bicskájuk saját maguknak tett ígéretük betartásába. Azonban ha nem szeretnél ezzel a táborral ünnepelni, akkor tarts egy kis önreflexiót, és nézz magadba: vajon nálad hol is csúszhat félre a fogadalom megvalósítása?

 

Fogalmazz konkrétan!                   

Szilveszterkor szinte minden futó fejében megfordul az a fogadalom, hogy a következő évben többet/gyorsabban fut majd. De vajon ez a magadnak tett ígéret így, ilyen formában, elég? Ahhoz, hogy tényleg sikerüljön többet vagy gyorsabban futnod, egy nagyon jól meghatározott, körbeírt cél szükséges. Nem általános, levegőbe beszélős. Legjobb, ha konkrétan rád és az élethelyzetedre jellemző. A többet akarok futni nem igazán jó cél, mert túl általános. Ahhoz, hogy specifikusabbá tud tenni a célkitűzésedet, mindig gondold végig mit is jelent konkrétan a magadnak tett fogadalom: „Mit jelent nekem a rendszeres futás? Hány kilométerrel lennék elégedett jövő év végére? Mennyit tudok reálisan teljesíteni? Ezt hogyan tudom havi etapokra lebontani?” Hidd el, minél pontosabban és reálisabban fogalmazod meg a célt, annál könnyebben fogod tudni teljesíteni, hiszen „semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart.” Ez a Senecának tulajdonított mondás is arra utal, hogy lehetsz bármennyire is elszánt, ha nem tudod, hol is van pontosan a fókusz a saját célodat illetően, akkor bizony göröngyös lesz a hozzá vezető út.

 

Legyen vonzó!

A jó célkitűzés egyik ismérve, hogy szívesen teszel érte újra és újra. Annyira vonzó, hogy nem csak rövid, hanem hosszabb távra is vállalsz érte feladatokat. Olyan kihívást jelent számodra, amiben nem akadályt, hanem lehetőséget látsz. Ezért érdemes letesztelni, hogy elég vonzó célt tűztél-e ki magad elé. Válaszold meg a következő kérdéseket:

Számomra miért igazán fontos ez a cél?

Mit adna ez nekem?

Ki lehetnék, ha elérném ezt a célt?

 

Nyilván nem fogsz egy olyan cél után mozdulni, amitől a hideg is kiráz és, csak a külső nyomásnak hatására, valaki vagy valami másnak való megfelelési kényszer miatt választod. Ha olyan fogadalmat teszel január elsején, aminek a teljesítése közben is örömet érzel, és nem a végcél okoz majd csak boldogságot, akkor egész biztos, hogy gyerekjáték lesz betartanod.

 

Öröm a kis lépésekben

Érdemes figyelembe venned azt a tényt is, hogy bármilyen nagy célt tűzöl ki magad elé, kis lépések fognak a cél felé vinni. Ha azonnal nagy sikert akarsz elérni, sokkal nehezebb dolgod lesz. Ahhoz hogy elérd a célodat, érdemes hétről-hétre figyelemmel kísérned, hogyan haladsz a célod felé vezető úton. Ez a tudatos tevékenység abban segít, hogy megtapasztalhasd a magabiztos előremozdulást. Mit célszerű tenni? Például naplózni a futásaidat, feljegyezni hétről-hétre a kilométereidet, a pulzusszámod változását, vagy épp a lefogyott kilóidat. Hidd el, sokkal könnyebben teljesíted a nagy célodat, ha apró lépésekben, részcélokra bontva vállalod a feladatokat.

 

 

Teszteld az elkötelezettségedet!

A célod megvalósításában mennyire érzed magad elkötelezettnek egy 10-es skálán?

(1- egyáltalán nem vagy elkötelezett, 10- tökéletesen elkötelezett vagy.)

  • Ha a válaszod 8 vagy több, akkor megfelelő az elkötelezettséged.
  • Ha nem éri el a 8-at, akkor vizsgáld felül a célt.
  • Ha kijönne egy olyan törvény, ami megtiltaná, hogy elérd ezt a célodat, akkor harcolnál, vagy inkább megkönnyebbülnél? Ha inkább megkönnyebbülnél, akkor valóban fontos ez a cél neked?