Írj nekünk

Miért ne lehetne a futás, élmény?!

Budapest Urban Games

A futás mellett élményre, látványra, kalandra is vágyunk.

Tegye fel az a kezét, aki a futóedzéseit általában ugyanazon az útszakaszon teljesíti. Biztosan jó sokan vagyunk, hiszen a megszokott terepen való futkosás biztonságot ad és kiszámítható. Nem mellesleg ez a leggyorsabb edzési mód. De mi mindent nyerhetünk, ha egyszer ismeretlen útvonalakra merészkedünk?

Szerencsés futónak mondhatom magam. A házunktól indulva tudok 5, 10, 15 és akár egy 20 kilométeres karikát futni úgy, hogy közben ne kelljen nagyon forgalmas úton átkelnem, vagy zsúfolt gyalogos utcákat kereszteznem. És bár imádom a saját terepemet, néha a kalandvágyam felülírja a megszokásom kényelmét, és ilyenkor remek futóútvonalakat szoktam felfedezni.


Új hely, új inspiráció

Ha hosszabb versenyre készülök, hetente egyszer mindig bevállalok egy olyan futást, ami olyan úton visz, ami számomra kevésbé ismert. Így fedeztem fel futóként néhány éve az Orczy-kertet és a Római-partot. Élveztem az ismeretlen terepet, az új kihívást. És persze minden alkalommal meglepődve tapasztalom, hogy az ilyen edzéseken valahogy mindig könnyebben és gyorsabban száll el az idő. Ráadásul, ilyenkor valahogy én is nyitottabb vagyok, szívesen biccentek oda soha nem látott futótársaknak, és állok be valaki mellé a bemelegítésnél vagy a nyújtásnál. Engem az új helyen való futás mindig felpörget, motivál, és új gondolatokat ébreszt bennem.

 

 
Budapest Urban Games
|
Fuss a Citadellán, élvezd a város panorámáját, szerezz Ötpróba pontokat.

Fuss ott, ahol még sosem futottál

Szerencsére már a versenyszervezők is rájöttek, hogy milyen vonzerővel bír, ha olyan helyeken vagy időpontokban szerveznek versenyt, ahol egyébként nem megengedett a sportolás vagy időben nem megszokott. Ezek az egyedi alkalmak különlegessé teszik a megmérettetést, és páratlan lehetőséget kínálnak valami rendkívüli megélésére. Pár évvel ezelőtt triatlonosként így volt alkalmam legálisan úszni a Kopaszi-gátnál a Dunában, és aztán a lezárt városban, a Várban és környékén biciklizni. De említhetjük a nyár nagy attrakcióját a Napfelkelte félmaratont is, amikor a futómezőny egy balatoni kompon csodálhatta meg a felkelő Nap fényeit, majd rajtolt kikötés után. Elképesztő élmények, és persze örök emlék marad minden hasonló rendezvény, hiszen ma már a futóversenyek nem csak a sportról szólnak. Valljuk be, szeretjük, ha meglepnek minket valami izgalmas vagy valami új dologgal a versenyszervezők.

 
Budapest Urban Games
|

Vállald be a Citedellát, ússz a Dunában!

Ezeknek a különleges rendezvényeknek az is a nem titkolt céljuk, hogy arra buzdítsák a mozgást kedvelőket, hogy bátran fedezzenek fel új sportolási helyszíneket, legyenek kíváncsiak és kalandvágyók, ne csak a szokásos napi edzést végezzék, hanem járjanak nyitott szemmel, és olyan dolgokat vegyenek észre, amelyeket a megszokott úton eddig nem láttak. Ha te is hasonló élményre vágysz, nem kell sokáig várnod, szeptember elsején futhatsz a Citadellán, a főváros legurbánusabb sporteseményén, a Budapest Urban Games rendezvényén. Ez az utcai sportfesztivál már harmadik alkalommal kerül megrendezésre, megmutatva milyen színes programokat tud kínálni Európa 2019-es Sportfővárosa.

Mi is az a Budapest Urban Games?

A BUDAPEST URBAN GAMES egy sportközösség, melynek tagjai azt a célt tűzték ki, hogy a mozgást szeretők a várost is használják sportolásra, ezért a városi sportközösségek számára nyújtanak szakmai támogatást. Az idei évben az egyéni futószámok és az Duna-átúszás mellett budapesti sportközösségek mérhetik össze erejüket olyan városi helyszíneken, melyeket általában közlekedésre, vagy kikapcsolódásra használunk, legyen az egy belvárosi utca, turisztikai látványosság vagy elhagyott telek.

Citadella futásra itt tudsz regisztrálni,

míg a Duna átúszásra ezen a linken  

A program központi helyszíne a hetedik kerületi Klauzál tér lesz, ahol 10.00 és 18.00 óra között a grundfoci- és a streetball csapatok vetélkednek az utcalimpia érmeiért. A futók Budapest egyik legszebb kilátását nyújtó helyszínét, a Citadella tetejét vehetik birtokukba, ahol négy és nyolc kilométeres távon mérettethetik meg magukat. A fővárosi sportesemény legkülönlegesebb száma a Duna-átúszás lesz, amelyet a Szabadság híd pesti hídfője és a Műegyetem rakpart között tartanak.

 

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával