Írj nekünk

Mi számít extrémnek a futásban?

Halloween Run

Hogy mi számít extrém futásnak? Egy földalatti futás biztosan.

Extrém lehet a táv, a szintemelkedés, az időtartam, de akár az élmény is!

Te mikor futottál utoljára extrém terepen, vagy extrém körülmények között? Egyáltalán mi számít extrémnek? És mit ad hozzá az edzéseinkhez és a futáshoz kötődő kapcsolatunkhoz egy-egy extrém futkározás?

Az elmúlt hetekben a futók közösségi oldalai az extrém futóversenyek magyar sikereitől pörögtek. Az ultrafutás egyik legmitikusabb rendezvényét, a 246 kilométer hosszúságú Sparthatlont, a női mezőnyben Maráz Zsuzsi nyerte, néhány nappal később pedig Lubics Szilvi teljesítette sikeresen a világ egyik legnehezebb sivatagi futó megmérettetését, az Atacama sivatagban megrendezett versenyt, melyen 250 kilométert kellett 7 nap alatt lefutnia. Míg Zsuzsinak a szokatlanul erős szél és eső okozott kihívásokat, addig Szilvinek a napi 30-35 fokos hőmérsékletingadozással és a speciális, sivatagi körülményekkel kellett megbirkóznia.

Nem a ruha teszi a futót

Természetesen nekünk, hétköznapi futóknak, a két futónő teljesítménye már nem is extrém, hanem szinte felfoghatatlan. Mégis nálunk is előfordul, hogy valami rendkívüli és különleges futást iktatunk be a mindennapi edzéseink-versenyeink közé. Az én első extrém futkározásom például a kétezres évek elejére tehető, amikor futócimboráim unszolására regisztráltam egy fürdőruhás Mikulás-kocogásra. Az eseményhez egy jótékonysági adománygyűjtés is kapcsolódott, így nem csak a tátott szájú városlakók arcára csaltunk mosolyt, hanem komoly összeget is összegyűjtöttünk egy nemes ügynek. Az első extrém, beöltözős futásomat aztán követte több is, álltam rajthoz farsangi jelmezben, magas sarkúban, de nagykabátban is.  

Futkározás a múzeumok között

Persze nem csak az öltözet miatt lehet egy futás extrém, az időjárás is azzá teheti. Azt mondják, egy igazi futó számára rossz idő nem létezik, maximum csak olyan, amihez be kell szereznie a megfelelő futóruhát. Én futottam már olyan hidegben, hogy a jeges szél ráfagyasztotta a szempillámra és a szemöldökömre a friss havat. De vettem részt olyan futóversenyen is, ahol késő délután rajtolt a mezőny, 35 fokos hőségben. Én mindkét futásomat az extrém teljesítményeim közé soroltam. De számomra ugyanilyen extrém edzésnek minősült, amikor az egyik születésnapomon az éveim számát akartam lefutni. Mivel a dátum egybeesett a Múzeumok Éjszakájával, ezért az egyik futós barátnőmmel azt találtuk ki, hogy a ránk váró 38 kilométert a főváros múzeumai között cikázva fogjuk lekocogni, miközben kulturálódunk is egy kicsit. Felejthetetlen este kerekedett, sokkal élménydúsabb, mintha csak simán futottunk volna 8 kört a Szigeten.

Ritka, mint a fehér holló

És ha már az extrémről beszélünk, joggal adódik a kérdés, mégis mi számít extrémnek? Szerintem minden, ami számodra nem a megszokott módon történik. Például, ha olyan távon indulsz, amin még eddig sohasem, ha olyan terepet választasz, amit eddig még nem mertél, vagy ha olyan sok edzést iktatsz be egy hétre, mint amennyit sohasem korábban. Az extrém tehát szubjektív, mindenkinek mást jelent. De egy biztos jellemzője van: ritkán történik. Ha ugyanis túltolod az extrém edzéseket és versenyeket, könnyen kontrollt veszthetsz.

Mit ad az extrém?

Ha megkérdezünk egy ultrafutót, mit ad neki egy extrém hosszúságú futóverseny, nagy valószínűséggel azt válaszolj majd, hogy a természetes nehézségeken kívül extrém eufóriát és motivációt. Ugyanez érvényes az átlagfutó extrém kihívásaira is. Egy soha nem teljesített táv, egy ezer méter szintkülönbséggel rendelkező futóútvonal, vagy egy bolondos futórendezvény mind abban segít, hogy kiléphess a komfortzónádból, és kipróbáld magad egy új területen, vagy egy új futószerepben. Az extrém edzések, versenyek teljesítése mindig extra adrenalin-löketet ad, no és persze motivációt és lendületet a következő edzésekre. A futással való kapcsolatodon is javíthat, új színt csempészhet a viszonyotokba, inspirálhat újabb és újabb megmérettetésekre.