Futók nyári konyhája
Írj nekünk

Gazpacho, a frissítő nyári egészségbomba

123RF | Hagyományos, paradicsomos gazpacho

3 variáció futóedzés utánra: klasszikus, barackos, dinnyés.

Habár a spanyol eredetű gazpachót a legtöbben úgy ismerjük, mint klasszikus paradicsomos finomságot, az étel őse már jóval korábban létezett, mint ahogy a paradicsom megérkezett volna Európába. Már évszázadokkal azelőtt is fogyasztottak a vidéken szikkadt kenyér, olívaolaj és ecet keverékéből álló levest. A gazpachót főzni nem kell (ez azért jó, mert így a zöldségek megőrzik a vitamintartalmukat), hidegen ajánlott tálalni, a titka pedig egyszerű: friss, zamatos zöldségek és jó minőségű olívaolaj.

Kalóriában szegény, könnyű, a vegán és vegetáriánus étrendbe is beilleszthető levesről van szó, ami edzés után, főleg egy meleg nyári napon tényleg turbófrissítőként hat, főleg úgy, ha némi fehérjeforrással is kiegészíted az izmok regenerációjának érdekében. Ahogy összeállításunkban a hagyományos receptet követő két „hamis”, gyümölcsös változat is: ha már itt a dinnye- és a barackszezon, érdemes kihasználni! Azokat a variációkat, amelyek gyümölcsöt is tartalmaznak, inkább napközben fogyaszd, a csak zöldségalapúak szuperek vacsorára is. 

 

Paradicsomos gazpacho

Hozzávalók (3-4 személyre):

4-5 db érett paradicsom

2 szelet rozs- vagy teljes kiőrlésű kenyér

1 db kígyóuborka

1 db piros kaliforniai paprika

½ fel lila vagy fehér hagyma

1 marék friss bazsalikom + a tálaláshoz

2 gerezd fokhagyma

1 db citrom kifacsart leve

2 evőkanál vörösborecet

frissen őrölt bors

2 evőkanál extra szűz olívaolaj + a tálaláshoz

 

Elkészítése:

A kenyérszeleteket áztasd annyi vízbe, amennyi ellepi. A paradicsomot hámozd meg: vágd be kis kereszt alakban a héját, mártsd forró vízbe 30 másodpercre, majd utána jéghideg vízbe, ezután könnyebben lehúzható a héja. Vágd félbe a paradicsomot, a magokat óvatosan kapargasd ki, a húsát pedig darabold fel. A kígyóuborkát mosd meg, hosszában vágd félbe, a magos részt vágd ki, majd darabold fel a zöldség húsát. A paprikát csumázd ki, majd a megtisztított hagymával együtt szintén vagdald össze.

A paradicsomot, a kinyomkodott kenyeret, az uborkát, a paprikát, a hagymát, az átnyomott fokhagymát, a bazsalikomot tedd a konyhai robotgépbe, öntsd hozzá a citromlevet, a borecetet, valamint egy löttyintésnyi vizet. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd indítsd el a gépet. Fokozatosan adagold hozzá a 2 evőkanál olívaolajat, és turmixold addig, míg a kívánt állagot el nem éred (van, aki kissé darabosabban, és akad, aki a lehető legsimábban szereti). Miután elkészült, legalább 30 percre tedd be a hűtőbe. Fogyasztás előtt csepegtesd meg kevés olívaolajjal, és szórd meg apróra vágott bazsalikommal.

Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

Tippek:

• Érdemes előző este elkészíteni a levest, és egy teljes éjszakára a hűtőbe tenni. Ezalatt maximálisan összeérnek, elmélyülnek az ízek.

• A gazpacho friss paradicsomból készül, ez az étel lelke. Lehet konzervvel helyettesíteni, ha esetleg időhiánnyal küszködsz vagy nincs kedves a pucoláshoz (vagy mert tél van), de a legteljesebb ízélmény kedvéért ilyenkor, nyáron mindenképpen ajánlott frissből készíteni.

• Az ecet kiválasztása ízlés kérdése: balzsam-, fehérbor-, vörösbor-, sherry- vagy almaecettel is ízletes. Kísérletezd ki, hogy számodra melyikkel lesz a legfinomabb!

• Ehhez a recepthez a vöröshagyma nem annyira illi. Kicsit édeskésebb fajtát érdemes választani, ilyen a lila vagy a fehér hagyma. De ha van otthon, akkor póréval is kipróbálhatod.

 

 
123RF | Használd ki a szezonját, és próbáld ki a görögdinnyés variációt!

 

Görögdinnyés gazpacho

Hozzávalók (4 személyre):

700 g görögdinnye (a kimagozott húsa)

200 g paradicsom (a kimagozott húsa - lásd a paradicsomos gazpacho receptjénél)

1 db kígyóuborka

1 db kaliforniai paprika

1 marék friss menta + a tálaláshoz

3 evőkanál balzsamecet

frissen őrölt bors

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

 

Elkészítése:

A dinnyehúst kockázd fel. A kígyóuborkát hámozd meg, hosszában vágd félbe, kapargasd ki a magos részt, majd darabold fel a zöldséget. A paprikát csumázd ki és szintén darabold fel.

A dinnyét, a paradicsomot, az uborkát, a paprikát, a mentát tedd a konyhai robotgépbe, öntsd hozzá az ecetet, majd ízesítsd sóval, borssal. Indítsd el a gépet. Fokozatosan adagold hozzá a 2 evőkanál olívaolajat, és turmixold addig, míg a kívánt állagot el nem éred. Miután elkészült, legalább 30 percre tedd be a hűtőbe. Tálaláskor szórd meg aprított mentával.

Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

Tippek:

• Aki szereti a pikáns ízeket, adhat a leveshez némi kimagozott jalapeno paprikát is.

• Ínyenceknek: a dinnye gazpacho édeskés ízével remekül harmonizál a kecskesajt. Tálaláskor morzsolj egy keveset a levesre, már egész kis mennyiség is elég, hogy különleges ízhatást érj el.

 

 
123RF | Az őszibarackos változatot pár szem málnával is feldobhatod

 

Őszibarackos gazpacho

Hozzávalók (3 személyre):

3 nagyobb vagy 4 kisebb db őszibarack

½ db kígyóuborka

¼ fej fehér hagyma

1 db zöld kaliforniai paprika

1 marék friss bazsalikom

1 db lime kifacsart leve

1 evőkanál sherryecet

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

ízlés szerint málna a tálaláshoz (elhagyható)

 

Elkészítése:

A barackot mosd meg, ízlés szerint húzd le a héját, vágd félbe és távolítsd el a magját. A kígyóuborkát hámozd meg, hosszában vágd félbe, kapargasd ki a magos részt, majd darabold fel a zöldséget. A paprikát csumázd ki és szintén darabold fel.

A barackot, az uborkát, a paprikát, a hagymát és a bazsalikomot tedd a konyhai robotgépbe, öntsd hozzá a lime-levet és az ecetet, ízlés szerint sózd meg. Indítsd el a gépet, majd fokozatosan adagold hozzá a 2 evőkanál olívaolajat, és turmixold addig, míg a kívánt állagot el nem éred (amennyiben szükséges, adhatsz hozzá egy kevés vizet is). Miután elkészült, legalább 30 percre tedd be a hűtőbe. Tálaláskor szórd meg aprított bazsalikommal és ízlés szerint tegyél rá néhány málnaszemet.

Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

Tippek:

• A bazsalikom íze jól passzol az őszibarackhoz, de kipróbálhatod korianderrel vagy petrezselyemzölddel is.

• Ha jó áron jutsz hozzá, ezt a receptet mangóval is kipróbálhatod!