Futók nyári konyhája
Írj nekünk

Gazpacho, a frissítő nyári egészségbomba

123RF | Hagyományos, paradicsomos gazpacho

3 variáció futóedzés utánra.

Habár a spanyol eredetű gazpachót a legtöbben úgy ismerjük, mint klasszikus paradicsomos finomságot, az étel őse már jóval korábban létezett, mint ahogy a paradicsom megérkezett volna Európába. Már évszázadokkal azelőtt is fogyasztottak a vidéken szikkadt kenyér, olívaolaj és ecet keverékéből álló levest. A gazpachót főzni nem kell (ez azért jó, mert így a zöldségek megőrzik a vitamintartalmukat), hidegen ajánlott tálalni, a titka pedig egyszerű: friss, zamatos zöldségek és jó minőségű olívaolaj.

Kalóriában szegény, könnyű, a vegán és vegetáriánus étrendbe is beilleszthető levesről van szó, ami edzés után tényleg turbófrissítőként hat, főleg úgy, ha némi fehérjeforrással is kiegészíted az izmok regenerációjának érdekében. Ahogy összeállításunkban a hagyományos receptet követő két „hamis”, gyümölcsös változat is: ha már nyár van, és közeledik a dinnye- és a barackszezon, érdemes kihasználni!

Azokat a variációkat, amelyek gyümölcsöt is tartalmaznak, inkább napközben fogyaszd, a csak zöldségalapúak szuperek vacsorára is. 

 

Paradicsomos gazpacho

Hozzávalók (3-4 személyre):

4-5 db érett paradicsom

2 szelet rozs- vagy teljes kiőrlésű kenyér

1 db kígyóuborka

1 db piros kaliforniai paprika

½ fel lila vagy fehér hagyma

1 marék friss bazsalikom + a tálaláshoz

2 gerezd fokhagyma

1 db citrom kifacsart leve

2 evőkanál vörösborecet

frissen őrölt bors

2 evőkanál extra szűz olívaolaj + a tálaláshoz

 

Elkészítése:

A kenyérszeleteket áztasd annyi vízbe, amennyi ellepi. A paradicsomot hámozd meg: vágd be kis kereszt alakban a héját, mártsd forró vízbe 30 másodpercre, majd utána jéghideg vízbe, ezután könnyebben lehúzható a héja. Vágd félbe a paradicsomot, a magokat óvatosan kapargasd ki, a húsát pedig darabold fel. A kígyóuborkát mosd meg, hosszában vágd félbe, a magos részt vágd ki, majd darabold fel a zöldség húsát. A paprikát csumázd ki, majd a megtisztított hagymával együtt szintén vagdald össze.

A paradicsomot, a kinyomkodott kenyeret, az uborkát, a paprikát, a hagymát, az átnyomott fokhagymát, a bazsalikomot tedd a konyhai robotgépbe, öntsd hozzá a citromlevet, a borecetet, valamint egy löttyintésnyi vizet. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd indítsd el a gépet. Fokozatosan adagold hozzá a 2 evőkanál olívaolajat, és turmixold addig, míg a kívánt állagot el nem éred (van, aki kissé darabosabban, és akad, aki a lehető legsimábban szereti). Miután elkészült, legalább 30 percre tedd be a hűtőbe. Fogyasztás előtt csepegtesd meg kevés olívaolajjal, és szórd meg apróra vágott bazsalikommal.

Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

Tippek:

• Érdemes előző este elkészíteni a levest, és egy teljes éjszakára a hűtőbe tenni. Ezalatt maximálisan összeérnek, elmélyülnek az ízek.

• A gazpacho friss paradicsomból készül, ez az étel lelke. Lehet konzervvel helyettesíteni, ha esetleg időhiánnyal küszködsz vagy nincs kedves a pucoláshoz (vagy mert tél van), de a legteljesebb ízélmény kedvéért ilyenkor, nyáron mindenképpen ajánlott frissből készíteni.

• Az ecet kiválasztása ízlés kérdése: balzsam-, fehérbor-, vörösbor-, sherry- vagy almaecettel is ízletes. Kísérletezd ki, hogy számodra melyikkel lesz a legfinomabb!

• Ehhez a recepthez a vöröshagyma nem annyira illik. Kicsit édeskésebb fajtát érdemes választani, ilyen a lila vagy a fehér hagyma. De ha van otthon, akkor póréval is kipróbálhatod.

 

Görögdinnyés gazpacho

 
123RF | Használd ki a szezonját, és próbáld ki a görögdinnyés variációt!

 

Hozzávalók (4 személyre):

700 g görögdinnye (a kimagozott húsa)

200 g paradicsom (a kimagozott húsa - lásd a paradicsomos gazpacho receptjénél)

1 db kígyóuborka

1 db kaliforniai paprika

1 marék friss menta + a tálaláshoz

3 evőkanál balzsamecet

frissen őrölt bors

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

 

Elkészítése:

A dinnyehúst kockázd fel. A kígyóuborkát hámozd meg, hosszában vágd félbe, kapargasd ki a magos részt, majd darabold fel a zöldséget. A paprikát csumázd ki és szintén darabold fel.

A dinnyét, a paradicsomot, az uborkát, a paprikát, a mentát tedd a konyhai robotgépbe, öntsd hozzá az ecetet, majd ízesítsd sóval, borssal. Indítsd el a gépet. Fokozatosan adagold hozzá a 2 evőkanál olívaolajat, és turmixold addig, míg a kívánt állagot el nem éred. Miután elkészült, legalább 30 percre tedd be a hűtőbe. Tálaláskor szórd meg aprított mentával.

Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

Tippek:

• Aki szereti a pikáns ízeket, adhat a leveshez némi kimagozott jalapeno paprikát is.

• Ínyenceknek: a dinnye gazpacho édeskés ízével remekül harmonizál a kecskesajt. Tálaláskor morzsolj egy keveset a levesre, már egész kis mennyiség is elég, hogy különleges ízhatást érj el.

 

Barackos gazpacho

 
123RF | Az őszibarackos változatot pár szem málnával is feldobhatod

 

Hozzávalók (3 személyre):

3 nagyobb vagy 4 kisebb db őszibarack (házi befőttet is használhatsz szezonon kívül)

½ db kígyóuborka

¼ fej fehér hagyma

1 db zöld kaliforniai paprika

1 marék friss bazsalikom

1 db lime kifacsart leve

1 evőkanál sherryecet

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

ízlés szerint málna a tálaláshoz (elhagyható)

 

Elkészítése:

A barackot mosd meg, ízlés szerint húzd le a héját, vágd félbe és távolítsd el a magját. A kígyóuborkát hámozd meg, hosszában vágd félbe, kapargasd ki a magos részt, majd darabold fel a zöldséget. A paprikát csumázd ki és szintén darabold fel.

A barackot, az uborkát, a paprikát, a hagymát és a bazsalikomot tedd a konyhai robotgépbe, öntsd hozzá a lime-levet és az ecetet, ízlés szerint sózd meg. Indítsd el a gépet, majd fokozatosan adagold hozzá a 2 evőkanál olívaolajat, és turmixold addig, míg a kívánt állagot el nem éred (amennyiben szükséges, adhatsz hozzá egy kevés vizet is). Miután elkészült, legalább 30 percre tedd be a hűtőbe. Tálaláskor szórd meg aprított bazsalikommal és ízlés szerint tegyél rá néhány málnaszemet.

Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

Tippek:

• A bazsalikom íze jól passzol az őszibarackhoz, de kipróbálhatod korianderrel vagy petrezselyemzölddel is.

• Ha jó áron jutsz hozzá, ezt a receptet mangóval is kipróbálhatod!