Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Tippek a babakocsis futáshoz Ágitól

A babakocsis futás remek lehetőség, ha szülés után szeretnéd magad formába hozni. Tapasztalt babakocsival futó anyukákat kérdeztünk a témáról.

Amikor egy kis jövevény érkezik a családba, a sportolás többé nem csupán kedv és erő kérdése, hanem hatalmas logisztikai feladattá is válik. Egy remek lehetőség a babakocsis futás, ha szeretnél sportolni, kimozdulni és a babáddal együtt lenni. Tapasztalt babakocs futókat kérdeztünk arról, miért jó a közös sportolás a babával, mit ad az anyukának így a futás. Cserhalmi Ágival beszélgettünk. 

Név:  Garancsyné Cserhalmi Ágnes
Kor: 40
Babakocsis „utas” neve: Sára
Kora: 2,5 éves
Szülés előtt sportoltál? Igen. Futottam, és szülés előtt teljesítettem egy Ironman versenyt is.

Mikor kezdtétek a babakocsis futást? 

A babám hat hetes korában. (Ez nem felel meg az általános ajánlásoknak, de orvosi engedéllyel belevágtam.)

Hogyan jött az ötlet, hogy kocsival fussatok?

Már szülés, sőt a terhesség előtt is így terveztem.

 

Ezt is olvasd el! Babát várok, futhatok?

Milyen kocsival szoktatok futni? 

Először nem futóbabakocsival kezdtem, hanem egy utcai három kerekűvel, amihez az autós hordozót használtam, hogy védje a babát a rázkódástól. Utána volt egy teljesen egyszerű futó babakocsim, most pedig egy Bob Utilityt használunk. Amikor meglett ez a kocsi, tényleg az az érzés volt, mint Opel után a BMW. Fontos volt, hogy jó legyen a lengéscsillapítása, elég tágas legyen az utasnak, legyen rajta kézifék is. Nagyon jól jön a tolókaron található pánt, amivel a kocsit a csuklómra tudom rögzíteni, mert sokat futok vele lejtőn-emelkedőn és biztonságot ad, hogy lefelé nem tud elgurulni.

Bob Utility futóbabakocsi

Hol szoktatok futni?

Elsősorban aszfalton, illetve murvás úton használom a kocsit. Nem szeretem, ha nagyon döcögős, ezért a terepet kerülöm. Egyszer merészkedtem ki egy terepversenyre, rögtön defektet is kaptam. 

Mit visztek magatokkal egy-egy futás alkalmával?

Magamnak hozok csereruhát és innivalót, a babának játékot, innivalót, kekszet, gyümölcsöt. Ilyen szempontból is nagyon kényelmes a babakocsis futás, mert minden elfér, amire kettőnknek szüksége lehet. 

Mennyit időt bír a lányod a kocsiban és mit szokott csinálni? 

Sára az első futás óta nagyon szereti ezt a programot. Eleinte sokat aludt a kocsiban, most már leginkább szurkol a szembejövőknek és engem hajt. Szoktunk énekelni együtt és megbeszéljük, amit látunk.

Időzíteni kell-e a futást a babához? 

Mindenképpen érdemes, de ez életkoronként változó. Eleinte alvásidőben mentünk futni, később a játszótér felé tettünk bele egy kerülőt Sára sokáig azt gondolta, hogy a játszótér nagyon messze van, mert egy órát kell futni, mire odaérünk. Most leginkább játszótér után megyünk, amikor már kellően fáradt.

 

Ezt is olvasd el! Futás és szoptatás

 

Milyen praktikus dolgokat lehet elintézni a babakocsis futással?

Mindent. Én eleinte azért futottam sokat Sárával, mert a babakocsiban sosem sírt, a sétát pedig untam. Sokszor beiktattuk a kinti programba vásárlást is, és ha késve indulunk valamilyen programra, akkor futva sok időt nyerhettünk magunknak. 

Ha valaki azt kérdezné, hogy hogyan álljon neki a babakocsis futásnak, mit javasolnátok neki?

Fontos a fokozatosság, és ha van rá lehetőség, érdemes a lakóhely környékén jó társaságot keresni a közös babakocsis futásokhoz. A gyerekeknek és az anyukáknak is jót tesz a közös futás. A Fussbabakocsival egyesületnél, a ország több pontján, Budapesten pedig sok kerületben lehet szervezett futásokat találni. Fontos az ilyen edzéseket rugalmasan kezelni, nem biztos hogy pont annyit sikerül futni, amennyit tervez az ember, mert ha nyűgösebb az utas, akkor nem érdemes csak azért nyúzni a gyereket, hogy az anyukának meglegyen a tervezett táv, ha pedig órákig alszik a gyermek, akkor pedig érdemes kihasználni az időt, és ráhúzni még egy kicsit.

Mit jelent neked a babakocsis futás? 

Elsősorban a szabadságot. Nem kell igazodni senkihez, bármikor lehet sportolni. A babakocsis futásnak köszönhetően rengeteg olyan kapcsolat/barátság alakult ki az életemben, aminek az alapja a futás és az anyaság.