Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Szülés után futóMOMMA lettem

Évi neve talán a CoffeeRUN események szervezőjeként ismerős. Olvasd el, hogyan járta végig saját futóútját, két veszélyeztetett terhesség és súlyfelesleg után.

Évi őszintén bevallotta, hogy a gyerekek születése előtt nem igazán sportolt. Néha-néha eljárt aerobikozni, és ezzel kifújt a sport az életében. Aztán a terhesség alatt jelentős felesleget szedett fel, ezért elkezdett kocogni. De hogy jut el valaki innen az ultramaratonig, hogyan lesz a sport megszállotja, majd a CoffeeRUN közösségi futások főszervezője? Marton-Mlecsenkov Évivel beszélgettünk.

Az első terhességem 20. hetében kiderült, hogy veszélyeztetett terhes vagyok, így a maradék 20 hetet felpolcolt lábbal, fekve kellett töltenem ahhoz, hogy a kisbabám ne legyen koraszülött. Ebben az időszakban már egy mély levegőtől is híztam. 82 kg-osan sikerült begurulnom a kórházba, de egy cseppet sem bánom, mert egy gyönyörű, majdnem 4 kg-os tündérkének adhattam életet. Ez mindent megért! 72 kg-osan hagytam el a kórházat, és utána csak arra koncentráltam, hogy legyen elegendő tejem és táplálni tudjam a kisbabámat. Ebben az időszakban én mint Évi, sehol sem voltam. Nem én voltam a fontos, hanem a kislányom. Telt-múlt az idő és egyre többször álltam meg a tükör előtt.

"Nagyon nem tetszett, amit láttam. Nem én voltam, nem akartam emberek közé menni. Engem senki se lásson így, ilyen eltorzult testtel, arccal."

Valamit kezdenem kellett ezzel a helyzettel. Nekikezdtem egy elválasztó diétának, de tudtam, hogy mozognom is kell. Mi legyen az, ami nincs időhöz kötve, ami miatt nem kell emberek közé mennem, és ami minden porcikámat átmozgatja? FUTÁS! Ez kell nekem.

 

A Kiscelli erdő párszáz méteres körén kezdtem el kocogni. A férjem tologatta Alinát a babakocsiban, amíg én vörös fejjel vonszoltam magam. 1 kör – 2 kör- 3 kör, és így tovább. Apró falatokban fogyasztottam el az egyre hosszabb távokat.  Ahogy erősödtem, úgy vonzott egyre jobban a margitszigeti futókör. Sosem felejtem el azt, amikor először körbeértem, és azt sem, hogy egy ilyen kör után derült ki, hogy terhes vagyok a kisfiammal, akivel ugyanúgy 20 hetet kellett feküdnöm, ugyanúgy meghíztam, de akkor már tudtam, hogy VAN MEGOLDÁS! Óvatos duhaj vagyok, így csak a szülés után fél évvel kezdtem el megint kocogni 2011 év elején.

"Amellett, hogy szépen olvadtak le rólam a kilók, lelkileg is egyre jobb állapotba kerültem."

Hatalmas lépés volt, amikor két szigetkört sikerült egyben lefutnom. 2012. áprilisában teljesítettem az első félmaratonomat, és az év októberében az első maratonomat. Ez túlzás volt, és nem ajánlom senkinek ezt a gyors szintugrást!  A maraton után meg is betegedtem, annyira meggyötörtem a testemet. Adjatok időt magatoknak! A szervezetetek mindig jelez, ha sok, nektek csak az a dolgotok, hogy figyeljetek a jelekre és tiszteljétek annyira, hogy hallgattok rá.

Sose másokat nézzetek, ne másokhoz viszonyítsátok a teljesítményeteket. Mindenki más és egyedi és mindenki más ütemben halad. Hiszek abban, hogy a szamárlétrát végig kell járni és nem szabad kihagyni egy lépcsőfokot sem, mert az egyszer, amikor senki sem várná, visszaüt és benyújtja a számlát. 

2014 októberében indult útjára a CoffeeRUN közösségi futás,a péntek hajnali edzésekkel. Reggel 6-kor indulunk a Kolosy térről, bemelegítésképpen felfutunk a Szépvölgyi úton a Fenyőgyöngye parkolóig (2,8 km) és innen indul az igazi móka. 10 km terepfutás, ami testet és lelket is feltölt. Minden pénteken más és más útvonalat találok ki, hogy minél jobban megismerjék a hegyet a velem futók.  Mindig kijelölök egy rövid versenyszakaszt, ahol mindenki beleadhat apait-anyait és a saját tempójában végig pörgetheti ezt a részt. 

Ezeket a pénteki futásokat követte a Café Melange, amit azért hoztam létre, hogy azok a futók is csatlakozni tudjanak hozzánk, akik eddig csak kacérkodtak a terepfutással. Nagyon nagy sikerrel indult el ez a közösségi futás és a mai napig is nagyon sok futót vonz. Lazább a tempó, mint péntekenként és a táv is rövidebb, mivel ilyenkor a Fenyőgyöngyétől indulunk 10 km funkyrun a hegyen.

 

A Café Latte fantázia név alatt futó közösségi esemény során kicsit kitekintünk a Hármashatár-hegy bűvköréből és megismerkedünk kis hazánk varázslatos hegységeivel. Nyáron Sunset Yoga és CoffeeRun GYM erősítő edzések is vannak a HHH tetején, csodás környezetben, a szabadban. 

Egyre nagyobbak a gyermekeim és szeretném, ha minél előbb megismerkednének a természettel, az erdővel és a város körülölelő Budai – hegységgel.  A CoffeeRUN Family azoknak a családoknak szól, akik szeretnék kiragadni a gyermekiket a virtuális világból és minőségi közös időtöltésre vágynak. A nagyobbak futhatnak, a kisebbek sétálhatnak, többféle útvonallal készülök . A következő esemény Húsvét hétfőn lesz, amikor a mozgást egy kis játékos tojáskereséssel is egybe fogom kötni.

A legfiatalabb közösségi esemény a Macikávé. Azokat az anyukákat szeretném elérni, akinek nemrégen szültek, és már elkezdenének egy picit mocorogni. Sosem felejtem el azt az időszakot, amikor az egyik gyermekem pici a másik kicsi volt, és állandóan otthon voltam. Egy idő után már magamat sem tudtam elviselni.

Olyan jó volt egy csak egy kicsit elmenni, kocogni és kitisztulni, feltöltődni. Egy sárkány hagyta el a házat és egy királylány tért vissza. Hiszek abban, hogy egy kis Énidő minőségi változást hoz a családok életében, hiszen, ha Anya boldog, akkor mindenki boldog. 

CoffeeRUN Momma