Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Megfogadtad, hogy az új évben elkezdesz futni? Akkor kerüld el ezeket a bakikat!

123RF | Sokan januárban döntik el, hogy elkezdik a futást

Klasszikus futóhibák.

A mai napig jól emlékszem az összes ballépésre, amit anno, kezdő futóként elkövettem. „Ó, bárcsak valaki elmondta volna ezt nekem, mielőtt elkezdek futni!” – gyakran elhangzott ez a mondat. Mi most megtesszük: segítünk, hogy elkerüld a kezdőknél már-már klasszikusnak számító futóbakikat.

 

 1. Nem tartod be a fokozatosság elvét

  Lekocogtad az első 5 kilométeredet, de már félmaratont, maratont, sőt, ultrát futnál? Ne tedd! Hagyj időt a testednek, hogy hozzászokjon a nagyobb igénybevételhez. A keringésednek, az ízületeidnek, a csontjaidnak és az izmaidnak alkalmazkodnia, erősödnie kell, és ehhez időre, akár ÉVEKRE van szükség. A kilométerek hajszolása helyett tiszteld a távot, élvezd a futást. Bónuszként így a sérülés kialakulásának esélye is kisebb lesz.

 2. Túltolod, és minden edzésbe belehalsz

  Minden futás során kiköpöd a tüdődet? Úgy veszed a levegőt, mint Darth Vader? Fogyni szeretnél, de a mérleg nyelve meg sem moccan? Gyanús, hogy túl gyorsan, túl magas intenzitáson futsz. Tévhit, hogy minden edzésbe bele kell dögleni, mert csak akkor fogsz fejlődni, ennek éppen az ellenkezője az igaz! Kezdő futóként elsősorban az alap-állóképességet kell fejleszteni, amit csak alacsony intenzitású, hosszú edzésekkel fogsz elérni. A futás olyan, mint az építkezés: ha hiányzik az alap, összedől a ház. A túl gyors és megterhelő edzések sérüléshez is vezethetnek, pláne, ha minden futásodat ez jellemzi. Válassz olyan tempót, ami mellett tudsz beszélgetni. Meg fogsz lepődni, hogy mennyivel tovább fogod bírni.

 3. Másokhoz hasonlítgatod magad

  Soha ne máshoz hasonlítsd magad! Se a távot, de a tempót, se az elvégzett edzésmennyiséget. Mindannyian mások vagyunk, és mindannyian mást és mást hozunk magunkkal. És igen, előfordul, hogy az élet igazságtalan, másnak jó adottságot, tehetséget ad, neked meg semmit... Hogy mit? Semmit? Olyan nincs! Szorgalom, kitartás és céltudatosság – ezek tanulható és fejleszthető képességek. Ha valakihez mindenképpen hasonlítani akarod magad, az te magad légy! Ne feledd, honnan indultál, hova jutottál és még mennyi minden vár rád.

 4. Cipőt a futócipőboltból!

  Sokkal egyszerűbb beírni egy Facebook-csoportba, hogy „Sziasztok, cipővásárlás előtt állok, nektek mi vált be?”, mint elmenni egy futó szakboltba, és felpróbálni több pár cipőt, mégis én ez utóbbit javasolnám. Ami másnak tökéletesen passzol, az neked nem feltétlenül. Mert van a támasztott cipő, a neutrális cipő, a minimalista cipő, a nagy csillapítású cipő, a versenycipő, a félversenycipő, a zero-drop cipő, a reszponzív cipő, a puha cipő, a terepcipő, az aszfaltcipő…

 5. Túltolod a frissítést

  Az megvan, amikor 10 kilométerre viszel magaddal izót meg 2 gélt és egy szeletet? Az első félmaratonomon megettem 4 zselét. 2:15 lett a célidőm, tehát nem a veszedelmes tempó miatt kellett az energia. Egyszerűen menőnek éreztem magam azért, mert gélezek, mint az igazi sportolók. Aztán minden edzés előtt tésztapartit tartottam, nehogy eléhezzek egy 10 kilis futás alatt. Utána fehérje és szénhidrát, mintha nem lenne holnap... Majd csodálkoztam, hogy nem fogyok egy grammot sem (anno elsősorban ezért kezdtem el futni). Hidd el, nem fogsz eléhezni egy óra alatt, és nincs szükség extra CH felöltésre sem minden egyes edzés előtt, és nem kell egy 45 perces futás után fehérjeturmixot inni, attól félve, hogy elsorvadnak az izmaid.