Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

9 tipp a fenntartható és szerethető edzésrutin kialakításához

Iakobchuk | Motiváció, kitartás, türelem és szorgalom – mindenképpen érdemes a sportot beilleszteni a mindennapjaidba, hiszen fizikailag és lelkileg is rengeteg pozitív hatása van!

Tedd a sportot az életed részévé!

Egy ideje kacérkodsz a rendszeres sportolással? Ahhoz, hogy részt tudj venni a célversenyeden vagy például el tudd érni a hőn áhított álomalakot, bizony sok munka szükséges. És éppen ezért nem mindegy, hogy mennyire fenntartható és szerethető az edzésrutin, amelyet kialakítasz magadnak. A következő 9 tippel segítünk, hogy sikerüljön!

 

1. Olyan mozgásformát válassz, amiben jól érzed magad

Amatőr sportolóként a munka és magánélet menedzselése mellett kell időt szorítani a sportolásra. Ez pedig akkor fog sikerülni, ha olyan sportot választasz, amiben igazán jól érzed magad. Van, akinek az a fontos, hogy teljesen ki tudjon kapcsolni közben, akad, akit a versenyszellem hajt, és van, akit a változatosság gyönyörködtet. Te is próbálkozz bátran, és nézd meg, hogy melyik az a sport, amiben igazán otthonosan érzed magad és amit könnyen be tudsz illeszteni a mindennapjaidba.

 

2. Kutakodj!

Mielőtt tényleg elkezdenéd, érdemes egy kis kutatómunkát végezned. Kell-e szakemberrel konzultálnod, mielőtt komolyan belevágnál az adott sportágba? Szükséges-e bármilyen kiegészítő eszközt beszerezned? Ajánlott-e edző segítségét kérned az elején vagy hasznos-e, ha egy kis csoporttal kezdesz? Gondold át a kérdéseket, és ezek alapján tedd meg az első lépéseidet.

 

3. Légy türelmes!

Két dolog történhet, ahogy az edzések a mindennapjaid részévé válnak. Vagy robbanásszerű fejlődést érzékelsz magadon a korábbi formádhoz képest, vagy épp azt tapasztalod, hogy hiába edzel már néhány hete, nagyon lassan fejlődsz. Mindkét esetben azt ajánljuk, légy türelmes magadhoz, mert amit megélsz, az csak egy átmeneti állapot. Ahhoz, hogy a tested hozzászokjon a rendszerességhez és kialakuljon az új állapot, jó pár hónap szükséges. Adj időt magadnak!

 

4. Találd meg a megfelelő helyet!

Ha már hosszú ideje nem sportoltál, akkor ahhoz is idő kell, hogy megtaláld azt a helyet, ahol szívesen végzed az edzéseidet. Lehet, hogy először otthon, a négy fal között vágsz bele, és utána szép lassan merészkedsz távolabbi „terepre”. Tényleg fontos, hogy olyan közeget válassz a sportolásra, ami inspirál és ahol szívesen mozogsz.

 

5. Találj magadnak motivációt!

Egy idő után, amikor kezd megszokássá válni az edzés, jó, ha van a tarsolyodban egy kis motiváció. Motivációt adhat egy csapat, egy verseny, vagy bármilyen olyan cél, ami inspirál arra, hogy folytasd a megkezdett utadat.

 

6. Alkosd meg a mottódat!

Sportolók inspiráló idézeteivel tele van a világháló. Alkosd meg te is a sajátodat, amivel emlékeztetheted magad arra, hogy mi a célod az edzésekkel és miért is kezdtél bele a rendszeres testmozgásba. Bármilyen hosszú és bármilyen szövegű mottót kitalálhatsz, ami motivál téged a mindennapokban.

 

7. Ugord át az akadályokat!

Bizony, akadnak majd olyan napok, amikor kevésbé lesz kedved a sportoláshoz. Olyan is előfordulhat, hogy csak kínkeservesen találsz időt az edzésre. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy miért is vágtál bele, és számba venni, hogy mi mindent köszönhetsz már eddig is a sportnak. Jusson eszedbe ilyenkor a mottód is, és ne térj le az utadról!

 

8. Ne szégyellj segítséget kérni!

Bármikor előfordulhat, hogy elakadsz az utadon. Vagy megáll a fejlődésed, vagy teljesen elfogy a motivációd, vagy egyszerűen tanácstalanná válsz. Ilyenkor ne szégyellj segítséget, tanácsot kérni. Fordulj egy jó szakemberhez, edzőhöz vagy támogató csoporthoz, akik továbblendítenek az utadon.

 

9. Légy büszke magadra!

Aki rendszeres sportol, annak számos nehézséggel kell megküzdenie. Jól kell gazdálkodni az idővel, jól kell logisztikázni, és tágítania kell a határait is. Ha te mindezeket már csinálod, akkor légy nagyon büszke magadra. Minden egyes edzéssel sokat tettél magadért és az egészségedért!