Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

6 tipp, hogy könnyebbnek érezd a futást

davidpradoperucha | Kezdőként gyakran azt tapasztalhatod, hogy a futás nagy kihívást jelent – van azonban pár tényező, amit szem előtt tartva kicsit könnyebbek lehetnek az edzések

Nem kell mindig a határaidat feszegetni.

A futás fárasztó... Vagy mégsem? Persze, hogy az, de ha erre a néhány dologra odafigyelsz, akkor kevésbé fogsz kipurcanni.

 

1. Ne hagyd ki a bemelegítést!

Kilépsz az ajtón és jöhet a csőmax? Ne tedd! Adj időt a testednek, a keringésednek, hogy felvegye a ritmust anélkül, hogy sokkot okoznál neki. Lassan kezdj, és fokozatosan vedd fel az utazósebességet vagy a céltempót. Így a szervezeted fel tud készülni a rá váró terhelésre, és a fáradás is később ér utol.

 

2. Megfelelő légzéstechnika

Egyesek szerint futás közben orron át kell beszívni és szájon át kell kifújni a levegőt. Többek között Scott Jurek is erre esküszik, de az is lehetséges, hogy a jóga növekvő népszerűsége miatt terjedt el ez a tanács. Senkit nem akarunk beszélni erről, de tény: az orrodon át sokkal kevesebb levegőt tudsz beszívni, mint szájon át. Intenzív edzést pedig egyenesen lehetetlen csak orrlégzéssel végezni! Ne bonyolítsd túl, tapasztald ki, hogy mi a legkomfortosabb számodra, de ne erőltess magadra semmit.

 

3. Edd és idd magad erősre

Az emberi test tömegének több mint 50 százaléka víz, ezért nem csoda, hogy ha nem ittál eleget, akkor nem fogsz tudni jól teljesíteni. A megfelelő folyadékfogyasztás edzés alatt elengedhetetlen, de ahhoz, hogy a következő napi sporttevékenység is jól menjen, az edzést követően is figyelj arra, hogy elegendő vizet igyál. Nagy melegben, egy óránál hosszabb edzésen víz helyett jöhet az izotóniás ital és a sótabi is. Az étkezés is teljesítményfokozó – rossz esetben-romboló – lehet. Szemétkaja helyett válassz egészséges opciót, még akkor is, ha úgy érzed, hogy egy kemény edzés után megérdemled a chipset és a csokit.

 

4. Okos tempóválasztás

A tempódat mindig a távnak megfelelően válaszd meg. Ha minden futás során PB-t akarsz dönteni, akkor az kiégéshez és sérüléshez is vezethet. Ha úgy érzed, hogy egy hosszabb futásnál nem tudod tartani a tempót, akkor gyalogolj néhány percet. Ez segíthet abban, hogy újra a célra fókuszálj és nekilendülj.

 

5. Csiszold a futótechnikád!

Ha megfelelő a testtartásod, a talajfogásod, a talajérintési időd, a lépéshosszod és a lépésszámod, akkor a futásod gazdaságosabb, hatékonyabb lesz, tehát kevésbé fogsz kifáradni, mint egy rossz technikájú futó. Tartsd lazán a vállaidat és karjaidat, fókuszálj a helyes futótechnikára, amit futóiskola-feladatokkal csiszolhatsz.

 

6. Élvezd a futást!

Ne fuss a hét minden egyes napján, legyen pihenőnapod, és végezz változatos keresztedzést. Ez nem csak a regenerációt segíti, hanem kiszakadhatsz a mókuskerékből, és élvezetesebb lehet a futás, hiszen jobban ki leszel rá éhezve.