Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Koncentrálj!

Gyakorlati tippek az elme irányításához, míg fogynak a lábad alatt a kilométerek.

Biztosan téged is érdekel, hogy az élvonalbeli futók hogyan képesek fenntartani a figyelmüket egy félmaraton vagy maraton alatt. Hogyan képesek megküzdeni a távolsággal, a tempó diktálta fájdalommal. Végig céltudatosan és határozottan néznek maguk elé, érezhető, hogy fókuszban vannak. Paula Radcliffe, maratoni világcsúcstartó elárulta, hogyan tudta kordában tartani a gondolatait a versenyek alatt. Az ő módszere mellé, mi is ajánlunk néhány tippet, ami segíthet abban, hogy gondolataid irányításával, hogyan érheted el céljaidat, akár a futásban is.

A jóga koncentrációs gyakorlatai számomra ahhoz hasonlítanak, ahogyan a víz csepeg. Folyamatos és szünetmentes jelenség ez, azaz a koncentráció tárgyán kívül nincs elterelődés, nincs más gondolat. De mi lehet a koncentráció tárgya? A rövid válasz: attól függ. A hosszú válasz: attól függ, mire tudsz könnyen ráhangolódni.

Miben segít a koncentráció? Az elménk általában gondolatról gondolatra száll, mint egy pillangó. Ez nem mindig hasznos. Ha koncentrált tudsz maradni a pillanatban és a tevékenységben, az elméddel is segíted magad sport közben. Ha van egy begyakorolt eszközöd, ahhoz egyre könnyebben visszatérhetsz, ha mégis elkalandoztál, észreveheted és kiiktathatod az akadályozó gondolatokat.

Irányítsd a koncentrációdat ezekkel a gyakorlatokkal

Nézz ki egy pontot magad előtt

Az emberek jelentős része legszívesebben vizuális ingereken keresztül tanul és érzékel. Ha ilyen típus vagy, lehet, hogy ez a módszer neked való. Jógán, amikor kitartod az egyensúly-gyakorlatot, ez könnyen kivitelezhető. Futás közben is kipróbálhatod; például, követheted tekinteteddel az aszfalton felfestett csíkot.

Számolj magadban

Paula Radcliffe, élvonalbeli maratonista módszere a számolás: "Rendszerint elszámoltam magamban százig, ez nekem 1 mérföldnek felel meg. Ez segített minden mérföldet kis szakaszokra bontani. Ahelyett, hogy azon gondolkoztam volna, hogy még 12 mérföld hátravan, inkább számoltam és semmi másra nem gondoltam közben, belefeledkeztem saját világomba." 

Kicsoda Paula Radcliffe?

Csupán egy falusi lány, aki 1973-ban született Angliában.

Csupán egy asztmában és vérszegénységben szenvedő lány, aki 7 évesen maratonista édeaspja inspirációjára kezdett el futni. 

Csupán egy lány, aki 10 évesen elkísérte édesapját a London Marathonra, ahol olyan inspirációt kapott, hogy elhatározta: profi futó lesz. 

Csupán egy szőke lány, akinek tehetségére csak későn figyeltek fel. 

Csupán egy lány, aki majdnem 30 évesen odaállt a London Marathon rajtjához és olyat futott, amilyet előtte senki: maratoni világcsúcsot 2 óra 15 perc 25 másodperces idővel, mely azóta is a hivatalos női csúcs


Figyeld a légzésed hangját

Ha fogékony vagy a hangokra, a zenére, lehet, hogy ez a te módszered. Futás közben a légzés erőteljes és ritmikus, így könnyen bele tud kapaszkodni a figyelmed a ritmusos ki és belélegzés hangjába.

Figyeld és érzékeld, ahogy a talpad végiggördül a talajon

Ahogyan a víz csepeg, ugyanolyan folyamatosan és ritmusosan gördül végig a két talpad a talajon, ahogy haladsz. Próbálj meg belefeledkezni ennek megfigyelésébe, míg fogynak a lábad alatt a kilométerek.

Találj ki egy mantrát és használd

A mantra egyes értelmezések szerint azt jelenti: az elme szabadságának eszköze. Pontosan erre van szükségünk, bár ez misztikusan és talán furcsán hangzik. Itt egy rövid mondatra, vagy szóra gondolok, amit folyamatosan, elterelődés nélkül ismételhetsz magadban és úgy érzed, támogat. Például „Erős vagyok.”, „Hajrá.” „Haladok.”, vagy bármi, ami neked tetszik.


Figyeld a légzésed áramlását

Mozgás közben is megfigyelheted, amit jógaórán gyakorolunk: a levegő érintését az orrnyílásoknál. Az előzőekhez képest talán kicsit nehezebb ez a gyakorlat mozgás közben. Lehet, hogy neked mégis ez fog bejönni? Próbáld ki!

Hogyan gyakorolj? A koncentrációs gyakorlatok könnyűnek tűnnek, de egyáltalán nem azok. Próbáld ki valamelyiket és látni fogod, hogy hamar elterelődsz. Ez nem gond, mindannyiunk elméje így működik. Ha eredményt akarsz elérni, az elmét edzeni kell, ugyanúgy, mint a testet. Fokozatosan, szelíden, lépésről lépésre.