Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Zárd le a futóéved, mielőtt elkezdenéd az új szezont

123RF | Mielőtt új és nagy célok felé törnél a futásban, először egy visszatekintéssel kezdj.

Nyakunkon az év vége. Kezdődik a tervezgetés, mikor, hol futunk jövőre, rengeteg versenyre már most kell jelentkezni, hogy biztosan részt tudjunk venni rajta. Ám mielőtt új célokat tűzünk ki, nem árt lezárni az idei futószezont.

 

A kütyük még nem mutatják az érzéseket

Rutinmozdulatként csatoljuk össze a csuklónkon a futóóránk pántját, és edzés után egy pillanat alatt lehívjuk az aznapi táv összes adatát. Laptopunkban vagy okostelefonunkon tárolódik az összes fontos információ a futásainkról. Tudjuk, hogy melyik kilométerünk volt a leggyorsabb, mikor volt a legmagasabb a pulzusunk, illetve hogy sikerült tartanunk-e a tervezett tempót. Táblázatok, grafikonok és térképek gyűlnek adathalmazként évről-évre, és elég egy kattintás, hogy megosszuk a világgal hány kilométert futkároztunk össze az idei évben. De adunk-e időt és lehetőséget magunknak átgondolni, hogy milyen futószezont zártunk, milyen tapasztalatokkal, élményekkel lettünk gazdagabbak, hogyan éltünk meg a futásainkat?

 

Milyen volt 2018?

Féltve őrzöm a kétezres évek elején írt futónaplóimat. A kézzel írt füzetben vezettem a dátumot, a lefutott kilométert, és azt, hogy éreztem magam futás közben. A versenyekről mindig kis szösszeneteket írtam, év végén pedig listáztam a legjobb és legrosszabb futásaimat, a legjobb versenyélményeimet, és kudarcaimat. Persze jó ideje már én sem ezen a módon rögzítem a futásaimat, a közösségi média elterjedésével én is sokszor csak nyomok egy szelfit, és írok egy mondatot, és az edzésem máris dokumentálva van. Amit azonban a mai napig megtartok, az az, hogy decemberben, amikor a futás kevésbé van fókuszban, picit megállok szusszanni és végiggondolom, milyen futóévem volt, mit adott abban ez évben az életemhez a futás.

A futószezon lezárása nem más, mint egy év végi élményfeldolgozás, amiben vissza lehet tekinteni az évre és visszapörgetni az esztendő futós élményeit. Nem is gondolnánk, de egy ilyen visszatekintő felér egy belső, önismereti utazással. Ha egyben látjuk az egész futószezonunkat, könnyebben tudjuk értékelni az évet. A visszatekintés pozitív hozadéka lehet, hogy megmozgathatja rejtett erőforrásainkat, feltárhat motivációs tényezőket és új célok megfogalmazására sarkalhat. A sikerek mellett, az év során felmerülő problémák, akadályok és hátráltató tényezők áttekintése is közelebb visz ahhoz, hogy átgondoljuk, mire tanított bennünket ebben az évben a futás. A visszatekintés és összegzés egy igazi selfness folyamat, aminek része az önfejlődés és a tudatos önformálás, és saját képességeink felmérése.

 

8 szezonzáró kérdés, amit érdemes feltenni magadnak az év vége felé

Mit adott nekem idén a futás?

Mi volt a legnagyobb futóbüszkeségem ebben az évben?

Mi volt az, ami a kevésbé sikerült?

Mi adta a legtöbb motivációt a futásaimhoz?

Hogyan tudom ezt a motivációt átvinni a következő évre?

Mit kell tennem jövőre, hogy a kevésbé sikerült futásaimon javítsak?

Milyen reális célt kell kitűznöm jövőre, hogy még jobb futóévem legyen?

Mi és ki tud támogatni ennek a célnak az elérésében?

Ha nincs jövőkép, nincs lelkesedés sem

A futószezon lezárásának egyik kulcseleme a saját belső futó-víziónk megfogalmazása, futótapasztalataink azonosítása és tudatosítása. Ennek tükrében ugyanis, már lehet stabilan ráfordulni a következő évre, az új célokra. Ehhez pedig jó, ha meg tudjuk találni azokat a belső értékeket, vágyakat, motivációkat, amelyek elég vonzóan meg tudják jeleníteni a jövő évi célokat, ahová és amiért érdemes fejlődni. Mert a fejlődés az egyik legnagyobb ösztönző erő!