Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Vidd el anyát futni - Mónika és Laura

A 9 éves Laura és anyukája Móni közös futásának története, a 2012-es olimpia idején kezdődött. Azóta közös anya - lánya program lett a futás és a túrázás.

Laura az a kislány, akinek a futás örömét már igen fiatalon sikerült felfedeznie. Örömmel fut és túrázik anyukájával. Hétvégenként 10 kilométert szoktak futni erdei utakon. Laura az előbukkanó erdei állatok megpillantását, az erdő szépségének felfedezését élvezi. Édesanyja Móni pedig azt szereti a legjobban ezekben a közös programokban, hogy ilyenkor olyan témákról is beszélgetnek, ami a hétköznapi rohanásban talán szóba sem kerülne.

Móni, te már a közös futások előtt is mozogtál?

Már gyerekkoromban is éreztem, hogy különleges dolog az erdőben futni. Futottam az iskolában, indultam atlétika versenyeken is. Mindig is éreztem, hogy közel áll hozzám a futás, de 14 évesen orvosi javaslatra abba kellett hagynom az edzéseket. 2012-ben a lányom nézte az olimpián az atlétikai számokat, akkor mondtam neki először, hogy "képzeld, egyszer régen anya is futott". Ekkor kezdődött újra minden. Felidézve az erdei futkározásaimat, lementem a helyi focipályára, és szánalmas két kört tudtam csak megtenni, amit nem hagyhattam annyiban. Ezért kezdtem el újra futni.

Hogyan csatlakozott hozzád a lányod?

Laura belenőtt a futásba. 5 éves volt, amikor elmentünk először túrázni 7 km-t, sok időt hagyva rá, sok pihenővel. Ezt követően az Ultrafutó 24 órás VB-re kiutazókra gondolva, a Kanizsai Futóklub szervezett egy lelki támogató futást, ahol Laura 5 kört futott és oklevelet kapott. Annyira büszke volt az elismerésre, hogy az óvodába is be kellett vinni megmutatni. Itt kezdődött minden. Fokozatosan nőttek a távok, jöttek a versenyek és a túrák.

Mennyit szoktatok közösen futni?

Hétköznap mindketten a saját utunkat járjuk, nem férne bele a közös futás, de hétvégenként felkerekedünk és általában 10 kilométert le is futunk. Ha van 20 km-es teljesítménytúra, elindulunk rajta, az egyenes szakaszokat és a lejtőket pedig mindig futjuk.

Biztosan jó érzés lehet, hogy a lányoddal együtt tudod csinálni azt, amit te magad is nagyon szeretsz.

Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert a lányom megszerette a futást. Vagy én szerettem meg újra azt, amit ő? Nem is tudom. Sok pozitív visszajelzést kapunk, de ha lenne bármilyen negatív megjegyzés, akkor sem változtatnánk. Mindketten szeretjük a közös futásokat, és addig fogjuk ezt így csinálni, amíg mindkettőnknek örömet okoz.

Merre szoktatok futni?

Többnyire az erdei utakat részesítjük előnyben, de kimerészkedünk az aszfaltra is. Nem vagyunk válogatósak. :)

Milyen hatással van a közös futás a kapcsolatotokra?

Nehéz hétköznap teljes odaadással egymásra figyelni, mindig rohanunk. Futás közben kicsit lelassul körülöttünk a világ, olyan dolgokat tudunk megbeszélni, amiről otthon talán nem is beszélgetnénk. Lassú tempóban futunk, így mindig van időnk és erőnk is a beszélgetésre.

Hogyan gondoskodsz  kislányodról a futások során?  

Túlgondoskodó anyuka vagyok. Milliószor mondom el neki: „Igyál!”. „Lassíts, óvatosabban!”, „Vigyázz, sok a kő, emeld a lábad!” „Nem fáj semmid? Sarkad? Talpad?” Mostanában egy kisebb sérülésem miatt Laura másokkal indult túrázni. Természetesen hatványozódtak az aggodalmaim. Ő végighallgatta türelmesen az intelmeket és higgadtan csak annyit mondott: „Nyugi, nem most csinálom először!” 

Laura, akkor meséld el te is légyszíves, hogy miért szeretheti egy 9 éves kislány a futást?

Sok szép helyet látok és Anyával mindenféléről beszélgethetünk. Futás közben, és utána is örömöt érzek. Ha többen vagyunk, akkor még jobb futni.

Szoktál esetleg versenyekre is járni? Van olyan táv, amit a legjobban szeretsz futni?

10 kilométert szeretek futni, de versenyen még nem voltam ezen a távon. A cserszegtomaji verseny, és a pacsai mikulásfutás (5km) tetszett a legjobban. Ezek voltak eddig a leghosszabb versenytávjaim. Anya nem engedi a hosszú versenyeket.

Laura, hol szeretsz leginkább futni?

Az erdőben, mert sokszor látok őzet. Egyszer majdnem összeütköztem egy őzgidával.

Milyen érzés, hogy Anyával együtt futhatsz?

Anyával jó futni, mindig vicces.

Te miben segíted Anyát a hétköznapokban?

Néha tudok csak segíteni, de akkor veteményezünk, állatokat etetünk vagy takarítunk.

Futás közben te mivel tudod Anyát segíteni? 

Ha versenyre megy, akkor drukkolok neki és várom a célban. Én is tagja vagyok a Kanizsai Futóklubnak, és versenyen már befutóérmeket is adtam át. Segítek úgy is, ha anya hétvégén fut hosszút, és előbb felébredek mint hazaérne, akkor megcsinálom a házi feladatot. Ha pedig ezután még eljön velem is futni, akkor lassabban futok, nehogy lesérüljön.