Vidd el anyát futni - Kati-Vera-Annamari | Futásról Nőknek

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Vidd el anyát futni - Kati-Vera-Annamari

Katinak duplán is kijut az örömből, hiszen mindkét lányával együtt futhat. Egymás segítségével jutottak el szép célok teljesítéséig, egészen a maratonig.

Az Almási családban nem kérdés, hogy anya elmehet-e futni, mivel ez a hobbi mára igazi csajos programmá vált. Kati, és felnőtt lányai Vera (27) és Annamari (23), együtt róják a kilométereket. 2016-ban pedig Kati és Vera együtt teljesítették első maratonjukat is. A csajos program annyiban változott az elmúlt időszakban, hogy a lányok párjai szintén futnak, így a fiúk is csatlakoznak időnként a közös futásokhoz. A kibővített család idén tavasszal körbe futja a Balaton is. 

Ki hozta be nálatok a futást?

Kati: 2012-ben én kezdtem a futást július elején. Egy barátnőm beszélt rá, akivel aerobicra jártam együtt. Ő már akkor futogatott és rábeszélt, hogy menjek el vele. A közeli focipályán egyből futottam 8 kört és valahogy megtetszett. Élveztem és elkezdtünk nagyobb távokat menni, már a következő futáson az 1,6 km-es horgásztó körül mentünk pár kört. A lányok akkor csatlakoztak, amikor 2013-ban kijöttek szurkolni az őszi félmaratonomra és annyira megtetszett nekik a verseny hangulata, hogy eldöntötték, hogy ők is itt akarnak futni jövőre. Ekkor Vera 24 éves volt, Annamari pedig 20. Addig is sportoltak, ők aerobicra és jógára jártak. Azóta pedig együtt futunk. Rá következő évben már együtt mentünk a versenyre, Vera már 10 km-t futott, Annamari rövidebb távot, én félmaratont.

Amikor elkezdtek készülni, miben tudtál segíteni nekik?

Kati: Sokat beszélgettünk már akkor is a futásról, ha a neten találtunk egy-egy érdekesebb cikket, futás közben mindig megbeszéltük, hogy ki mit olvasott, mi az, amit jónak gondolunk, mi az, ami számunkra fontos.

Ezt is olvasd el! Judit és lánya Annamária közös futásainak története

Hol tartanak most a lányok?

Kati: Verával 3 félmaratonmániánk van (minden évszakban 1 félmaratont futottak), Annamari kettőt csinált meg, mert neki volt egy sérülése, ezért csak rövidebbeket fut egy éve, félmaratont nem. Tavaly ősszel pedig Verával lefutottuk a maratont, Annamari pedig váltóban futott azon a versenyen.

Mikor és mennyit szoktatok együtt menni?

Vera: Hétvégén és ünnepnapokon futunk, mert ekkor vagyunk együtt. 1-1,5 órákat futunk egy-egy alkalommal. Általában anyának kell tempóban alkalmazkodnia, mert ő a gyorsabb. Nekem még sokat kell futnom ahhoz, hogy az ő tempójára képes legyek. Versenyen is együtt megyünk, például a maratonon is együtt mentünk, úgy gondoltuk, hogy nagyon hosszú, kell majd a társaság, de végül mind a kettőnknek elég jól ment, teljesen jól éreztük magunkat egész végig. Nem volt fal vagy megakadás.

Milyen hatással van a közös program a kapcsolatotokra?

Vera: Az elején én annyira nem tudtam még beszélgetni, anyát hallgattam, de ma már jobban megy a futás, ezt az időt is ki tudjuk használni a beszélgetésre.  

Annamari, milyen sérüléssel küzdesz és mennyit tudott neked segíteni anyukád?

Annamari: A térdemnél porclágyulás és –kopás volt. Anya segített orvost keresni, végigkérdezgette az ismerőseit, akiknek volt ilyesmiben tapasztalata, így kaptam végül telefonszámot szakorvoshoz. 2015 novemberében futottam félmaratont utoljára, de akkor már fájt a térdem, aztán egy félév kimaradt, és csak tornáztam. Szépen lassan tavaly ősszel kezdtem el újra a futást. Kimentünk együtt futni, és anyáék alkalmazkodtak hozzám, mert én lassabban és kevesebbet tudtam menni. 

Versenyeken ki az intézkedős?

Annamari: A versenyek helyszínén szoktunk találkozni, olyankor anya feljön Budapestre és Veránál alszik. Leginkább anya szokta koordinálni a dolgokat, mert ő nagyon figyeli, hogy meddig lehet a ruhatárba leadni a cuccainkat, mikor van a bemelegítés, diktálja a tempót és tereli a csapatot. A verseny után a befutónál szoktuk megvárni egymást, csinálunk egy közös képet és megbeszéljük, hogy kinek milyen volt, hogy ment, hol volt nehezebb.

Ezt is olvasd el! Most lefutod az 5 kilométert, felkészítő program

Anyaként milyen érzés, hogy a lányaiddal együtt futsz?

Kati: Egy hatalmas boldogság, amikor együtt beérünk a célba. Verával 2015-ben a 30 km után majdnem sírtunk, mert nehéz volt, de együtt megcsináltuk. Nagy öröm, büszkeség és boldogság minden ilyen verseny, amin együtt beérünk. A maratont megelőző években együtt futottuk a maratont váltóban, hárman, és a kisebbik lányom egyik barátnője. Egészen felemelő érzés volt a saját lányaimért, a közös eredményért küzdeni a pályán.

A családi váltózást feladtátok az egyéni miatt?

Nem, csak kibővült a család. Mind a két lány barátja fut, idén együtt futjuk körbe a Balatont. Rajtuk kívül még Annamari egyik barátnője csatlakozik a váltóhoz, és még egy fiatalember jön velünk. Néha elmegyünk közösen a fiúkkal is futni, ezek is szuper programok.