Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Rock sztár futó: Catra Corbett

rei.com

Élj korlátok nélkül - mondja Catra Corbett.

Catra olyan ultrafutócsaj, aki brutál mélységeket járt meg, mielőtt futni kezdett. Színes cuccai, tarka futószoknyái és terepfutó kutyája - TruMan, szinte a védjegyévé váltak. Elmondása szerint életét állandó függésben éli. Ma a terepultra az, amiről nem tud lejönni, és persze nem is akar. Korábban alkohol és drog problémái voltak. "Ne csak a pink hajat, a tetkókat és az őrült szerelést lásd rajtam, mert sokan megítélnek, mielőtt igazán megismernének. Sokkal több vagyok ettől" - írja oldalán.

Catra nem azért lett ismert, mert versenyeket nyer vagy pályacsúcsokat tart. Nem gyors futó, de kitartása és elkötelezettsége tiszteletet ébreszt, és már- már megható. A sorsa, a hozzáállása, a változás, amin keresztül ment teszik őt naggyá, és az, hogy mindezt felvállalja, és példájával igyekszik erőt adni sorstársainak.   

Lehet, hogy Catra túl messzire ment a terepfutás előtti életében, és ez a vakmerőség nyitotta meg számára a terepultrák világát? Akkora volt a mélység, hogy ezt már csak a legkeményebb ultrák világával lehetett kompenzálni? Ma már boldogan él. Persze megszenvedett azért, hogy a mai életét összerakja. Volt alkoholista, drogos, anorexiás és depressziós. 

Kutyája, TruMan sztorija sem sokkal egyszerűbb. Catra menhelyről adoptálta a kutyát, aki szintén zűrös előélettel rendelkezett. A futás mindkettejüknek terápia, legalábbis Catra így mondja. A kutyus már több mint 100 versenyt teljesített gazdájával. A leghosszabb verseny, amit ez a kis tacsi lefutott, egy 50 kilométeres futás volt. Valószínűleg ő a világ egyetlen tacskója, aki ennyi ultrát futott már.

Cantra nem gyors, de brutál terepultrás számok vannak mögötte, amit annak köszönhet, hogy félretette a fejben felállított félelmeket. A világon öt olyan futó van, köztük ő az egyik, akik több mint száz, 100 mérföld (161 km) feletti ultraversenyt teljesített már. Nők közül összesen ketten rendelkeznek ilyen teljesítménnyel, a másik egy kanadai futónő, Monica Scholz. Hogy tovább sokkoljalak, Catra több mint 250 maraton vagy maraton feletti versenyt is behúzott már.  Vegán, és hetente átlagosan 128 kilométert fut. 

Készülő könyvében arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy bárki élete lehet kilátástalan, de akármilyen rossz a helyzet, változtatásra mindig van lehetőség.

Ő az a csaj, aki az 51. születésnapján nem 51 mérföldet futott, hanem inkább csapott egy 51 órás futást, mondván ebben sokkal nagyobb a kihívás. Őrült?! Lehet, de hihetetlen energiái vannak, amit ma már a futásra fordít leginkább. Születésnapján annyit írt magának: Nem öregebb lettem, csak jobb ember! 

Catra azért visel színes cuccokat az ultrákon, mert az ultrában benne van a szenvedés, - mondja, és a színes cuccok jó kedvet teremtenek a legnehezebb pillanatokban is. 

Azt  is állítja, hogy az ultrások több mint fele, valamilyen függőségben szenvedett korábban. Hogy ez valóban így van-e, ezt nehéz lenne ellenőrizni, de abban sok ultrafutó egyetért, hogy az ultrázás szélsőséges jellege és a függőség közt van összefüggés. 

Timothy Olson, a Western State 100 mérföldes verseny pályacsúcs tartója, szintén komoly drogfüggőségben szenvedett. De lehetne említeni Charlie Engle vagy Ben Hian nevét, akik szintén az extrém ultrák nagy alakjai, és hasonló problémákat oldottak meg a futás segítségével. 

Bryon Powell, az IrunFar szerkesztője ugyanakkor mindenkit óvatosságra int, mikor ilyen kijelentéseket tesz. "Nagyon sok olyan ember is fut ultrát, akinek ez a sport nem okoz függőséget vagy nem valamiféle terápiaként jutottak el az ultrához. Szóval óvatosan az általánosítással. Ugyanakkor vannak már arra kutatások, hogy a futás milyen hatással van a poszttraumás betegségek kezelésében" - meséli.

Hogyan kezdett futni Catra?

A drogos időszak alatt letartóztatták, és a cellában töltött napok kijózanították, úgy érezte, hogy nem tartozhat a bűnözők közé. Elköltözött, szakított a régi ismerőseivel. Először nagy sétákat tett, majd a séta útvonalán futni kezdett. Sokat gondolt az édesapjára, aki Catra 17 éves korában halt meg. "Apámmal régen sokszor néztük a Boston Maratont a tévében" - mesélte az egyik interjúban. Catra apja is futott, így az apja iránti tiszteletből benevezett egy 10 kilométeres versenyre. Ezen a versenyen aztán kapott egy szórólapot a san franciscoi maratonról. Vett egy könyvet és felkészült a versenyre. Az első hosszú futása 9 mérfölt volt, amit autóval mért ki, majd lefutotta.

A barátai figyelmeztették az első maratonja előtt, hogy mindenképp fogyasszon gélt, mert jönni fog a "fal". Nem jött, és Catra négy óra körüli idővel teljesítette az első 42 kilométerét. Aztán lefutotta az összes maratont, ami Californiában létezik. Majd úgy gondolta, hogy az 50 kilométer már nem sokkal több, így azt is megcsinálta. Aztán jött a terep, majd az első 100 mérföld, a Rocky Racoon 1999-ben. Amikor Catra elkezdte az ultrázást, még sehol nem volt a közösségi média. Szinte mindent magától rakott össze, és sok hibát vétett, mégis megszerette a futást. 

Catra a terepversenyekben találta meg önmagát, a zsúfolt, aszfaltos, városi versenyeken nem indul. Nem gyors, mégis egy kiemelkedő szereplője az amerikai, de mondhatjuk, hogy a világ terepultrás közösségének. Nem a haja színével és a fazonjával érte el ezt - mondjuk, amellett sem lehet csak úgy elmenni - de az út amit bejárt, mindenki elgondolkodtat. 

Catra hozzájárult, hogy a Futásról Nőknek oldal használja a Facebook oldalára feltöltött fotókat, örül, hogy írunk róla, és egyben üdvözletét küldi a magyar rajongóinak. 

Dirt Diva blogjában olvashatsz róla, és akár írhatsz is neki!