Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Nyomokban futót tartalmaz – avagy így barnulunk mi

Egyértelmű futóspecifikus jelek: top és melltartópánt

Csíkok, foltok, amikre büszkék vagyunk.

Másképpen: hogyan szúrj ki egy futót nyáron, ha nem sportruházatot visel?

Van, aki szerint menő, van, akit zavar, ezért igyekszik rejtegetni, és akad, aki egyáltalán nem törődik vele. A nyár felénél járva már a legtöbbünkön, így bizonyára rajtad is megjelentek a csalhatatlan, jól látható jelei annak, hogy a legmelegebb évszakban sem hanyagoljuk el a szabadtéri edzést, a futásokat. Érdekes tapasztalat, de a sportspecifikus barnulási foltok, olyan furfangos képződmények, amiket nehéz kicselezni, hiába kenegeti magát szorgalmasan az ember lánya a napvédő készítményekkel (legalábbis e sorok írója hiába próbálkozik). Egy idő után elfogadjuk tehát az egyedi színátmeneteinket, és szégyenlős, büszke vagy laza – leégés esetén fájdalmas – grimasszal reagálunk a „De furcsán barnult le a lábad/hátad/arcod/valamid...!” megjegyzésekre. Ugye?

Heti rendkívül komoly eszmefuttatásunk következik e rendkívül komoly témakörben.

 

 1. Az óra helye

  A nyári futómegjelenés elengedhetetlenül vonzó része, kétségkívül. Nem túl feltűnő, mégis fontos üzenetet hordoz: nem csak úgy hűbelebalázs módjára futkosol, hanem időt, távot, tempót, pulzust, szintet stb. mérsz. Az órabarnulás helye természetesen a szerkezet méretét is megmutatja, az igazán szakavatott szem a fehér folt nagyságából talán még a márkát is meg tudja mondani. (Oké, most túloztam, de azért tippelni lehet!)

 2. A póló vagy top helye

  Egy fokkal komolyabb problémakör, főleg akkor, ha az ember jónéhány esküvőre hivatalos a nyáron, és mondjuk az alkalmi ruhája V kivágású. A futótrikója meg nem az. Vagy ne adj isten hátat szabadon hagyó ruhát szeretne viselni, miközben az említett testrész bőrfelületére az edzések során csodás görbületeket, foltokat, absztrakt mintákat „festett” a nap, és úgy néz ki, mintha az illető egész álló nap atlétában ásta volna a kertet vagy aszfaltozta volna a kocsibejárót. Ami szerencse: a kar általában csokibarna (kivéve: 1. pont), ami vizuálisan kompenzálni tudja a mellkas és a hát esetleges színváltozóit.

 3. A sort vagy bringásgatya helye

  Fürdőruhára vetkőzve mutat igazán jól, ugye? Tulajdonképpen ez az a helyzet, amikor a sortosok és a caprisok egyaránt nagyon menők, hiszen nagyjából mindegy, hogy combközéptől vagy térdtől felfelé hófehér a bőröd egészen derékig. Mit lehet tenni? Nos, nagyon óvatos napozással kiegyenlíteni a helyzetet, már akinek van rá módja és ideje. A többieknek marad a strandkendő viselése vagy a vállrántás „Ugyan, kit érdekel?!”-felkiáltással.

 4. A cipő és a zokni helye

  Személyes kedvencünk. Lássuk be, hogy ha a lehető legminibb zoknit viseljük, a lábfejünk akkor is fehér marad kb. a bokacsonttól lefelé. Papucsban, szandálban egyszerűen mesésen néz ki a „fehér zoknink”. Olyan, mintha mi lennénk a Béla bá a szomszédból, aki még sosem hallott arról a rendkívül fontos divatszabályról, mely szerint „Szandihoz ne viselj zoknit. SOHA!” Jobb ötletünk nincs, mint az elfogadás, és ha valaki rákérdezne, válaszold nyugodtan: „Sokat futok.” Egyébként akkor a legszebb, amikor szerzel hozzá papucsbarnulási vonalat is...

 5. A napszemüveg helye

  Napszemüveg viselése (helyes!) + fényvédőkrém felvitelének elfelejtése (helytelen!) = mosómedveszerű megjelenés (vicces). Megoldás: egy széles karimájú kalap hordása néhány napig, mondjuk egy esküvőn még stílusos is leszel benne.

 

 

A cikk forrása: runningmagazine.ca