Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Mit jelent a siker a futásban?

Istock | Valóban, mi számít sikernek a futásban?

Nem a gyorsaság vagy a helyezés, hanem a kitartó munka számít.

Mit jelent az, hogy „sikeres amatőr futó”? Egy amatőr sportoló számára mit jelent a siker, és a kívülállók miért tartanak valakit sikeresnek? Mit tanulhatnak a sikerről az amatőrök a profiktól? Még sorolhatnánk a kérdéseket, és valószínűleg a válaszok száma végtelen. Ahány ember, annyi vélemény. Imre Szandi triatlonedző osztja meg velünk a gondolatait.

 

 

A profik világában

Szerintem meg kell különböztetnünk egymástól a sikeres profi futót és a sikeres amatőr futót. A profi futóknak ugyanis nagyon sok esetben a sport a munkájuk, edzésre járni nekik lényegében a kötelességük. Ennek eredménye az, hogy a profi sportoló kvalifikál versenyekre, ahol bizonyíthat, pénzdíjat nyerhet. Ha ügyes (és gyors), akkor már nívós versenyekre is meghívják kvalifikáció nélkül. Mindeközben építi magát: szponzorok, reklámok, megjelenések. Így már nem csak sikeres, de ismert is lesz. Még nagyobb rajta a teher, még nagyobbak az elvárások. Én azt tekintem igazán sikeres – vagy mondhatjuk azt, hogy jó – versenyzőnek, aki ezt a terhet el tudja viselni, akár még a saját javára is tudja fordítani, és motivációt gyűjtve belőle jobbnál jobb eredményeket ér el. Gondoljunk többek közt Usain Bolt versenyzésére. Ő az, aki nem zenét hallgatva, befelé koncentrálva állt rajthoz, hanem gyakorlatilag már a futás előtt ünnepeltette magát, hangulatot csinált. Kifelé tűnhetett úgy is, hogy teher nélkül, lazán versenyzik. De őt ez motiválta. És így vált sikeressé.

 

 

Ahány futó, annyi tempó

Mit jelent ezek után amatőr futóként sikeresnek lenni? Személyiségfüggő, hogy ki mit tart sikernek! Azt is tekinthetjük sikeres amatőr futónak, aki 1:20-as félmaratont fut, valamit azt is, aki 2:10-eset. Ilyenkor érdemes megkérdezni, hogy honnan indult a sportoló, mi a múltja, hogy jutott idáig, mert lehet, hogy sokkal több munka áll mögötte, mint a gyorslábúak esetében. Hozzátéve, hogy a gyorslábakban is biztosan rengeteg munka, amit 5-15 éves kor között tettek bele, tehát egyáltalán nem szabad egy legyintéssel elintézni, mondván, „Jó, ez genetika, te így születtél, így könnyű”.

 

 

Egy amatőr futónál nem a helyezés a siker mércéje

Az lenne sikeres, aki minden versenyen dobogón áll? Amikor egy laikusnak elmeséled, hogy hétvégén futóversenyen voltál, sokszor az az első kérdés, hogy hányadik lettél... Egy amatőr futónál a „sikerességi ranglistán” a helyezést tenném legutolsó helyre. A dobogó nagyon sok mindentől függ. Lehet, hogy megnyersz egy versenyt, de önmagadhoz képest nem futottál jót, vagy mondjuk nem azt futottad, amit elvártál magadtól. Vigasztal a dobogó? Persze, egy kicsit igen, kit ne vigasztalna?! De azért benned marad a tüske, hogy menne ez jobban is. Lehet, hogy legközelebb megfutod azt, amit szerettél volna, sőt még jobbat is, de csak 32. helyezést érsz el. Szerintem mégis boldogabban fogsz hazamenni, mint a korábbi dobogós helyezésed után.

 

 

Képes vagy rá!

Véleményem szerint mindenki sikeresnek mondhatja magát, aki kitűz egy célt, és eléri azt. Mi kell ehhez? Szorgalmas munka, akaraterő, türelem, kitartás, alázat. Edzőként azt mondom, hogy mi nem varázslók vagyunk. Mi megmutatjuk az utat, segítünk az út során, de neked kell végigmenni rajta. El kell hinned, hogy igenis képes vagy rá! Ha tiszta a lelkiismereted, hogy te mindent megtettél, minden edzést megcsináltál, amit kellett, akkor biztos lehetsz abban, hogy el fogod érni a kitűzött célodat, és sikerként könyvelheted el. És ha te annak könyvelted el, akkor nincs is több kérdés, hogy ki mit gondol. A te célod, a te sikered.