Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Mire figyelj a maraton hetében? – levél a maratonistáknak

Viniczai Andrea gyűjteményéből | A maratoni öröm

Jótanácsok egy maratonfutótól.

Helló, kedves futóbarátom!

Furcsának találhatod, hogy levelet kapsz tőlem, úgy, hogy még sosem találkoztunk, de tudod, mi, maratonfutók, már csak ilyenek vagyunk. Figyelünk egymásra, összetartunk, akár így ismeretlenül is. Én is azért ragadtam most billentyűzetet, hogy írjak neked néhány sort a maraton előtt.

 

 

Minden gondolat a maraton körül forog

Mivel személyesen nem ismerlek, nem tudom, hogy most vágsz-e bele először ebbe a kalandba, vagy már korábban teljesítetted ezt a távot. De talán mindegy is, mert egy biztos: így, a verseny hetében a gondolataid nagy része már a maraton körül forog. Emlékszem 2005-ben, az első maratonomra készülve én hogyan éreztem magam az utolsó héten, milyen érzelmi hullámvasúton csücsültem az utolsó napokban. Az egyik percben halálos nyugalom volt bennem, tudtam, hogy minden tőlem telhetőt megtettem a sikeres célba érésért. A másikban úrrá lett rajtam a teljes kétségbeesés, hogy biztos akad olyasmi, amire nem gondoltam, és úgysem fog sikerülni. Szerencsére voltak futóbarátaim, akik a bizonytalan pillanatokban megfogták a kezem, mélyen a szemembe néztek és azt mondták: tényleg megtettem mindent, és az utolsó napokban már csak az ünnepre készüljek.

 

 

Ünnepre készülve

Ez az ünnep szó nagyon tetszett nekem, valahogy más hangulatba kerültem tőle, és másképp hatott rám! Egy ünnep előtt díszbe öltöztetem a szívemet és a lelkemet, míg egy verseny előtt majrézok és hasmenésem lesz. Szóval, egyáltalán nem mindegy, mi áll előttem… Én mindenesetre úgy döntöttem, az ünnepre készülök. Már napokkal korábban kikészítettem a felszereléseimet, többször is végigsimítottam rajtuk, ahogy elmentem mellettük. És bár a maratonfutásnak akkor közel sem volt olyan vaskos háttérirodalma az interneten, mint ma, bújtam a világhálót okos tippekért. Ekkoriban futófórumokon osztottuk meg egymással az utolsó napok az feszültségoldó tippjeit, olvastuk a tapasztaltabbak jótanácsait, és hangolódtunk virtuálisan is maratonra.

 

 

A terv: teljesíteni, jókedvűen

A nagy öregek tanácsai között szerepelt, hogy legyen A, B, C és D tervünk is az első maraton előtt. De nekem csak egy volt. Hogy teljesítsem. Azaz, bocsánat, két tervem volt. Hogy jókedvűen teljesítsem. Szerettem volna megélni a futás örömét maraton közben is. Ezt pedig csak úgy volt lehetséges, hogy egyenletes tempóban futok, egy olyan iramban, ami abszolút komfortos számomra. Ehhez azért képzeld hozzá, hogy a futócsapatunkban akkor még csak két embernek volt olyan órája, ami mutatta az aktuális sebességet. Mázli, hogy az egyikük szintén első maratonista volt, és pont ugyanazzal a két összetevős tervvel kacérkodott, mint én: futni egy jólesőt az ünnep napján.

 

 

A maraton napján

És hogy mi történt a nagy napon? Kívülről nézve tulajdonképpen semmi izgalmas. Odamentünk, aztán lefutottuk. De belülről nézve egy életre szóló szerelem kezdete volt ez a néhány óra. Egy olyan ünnepet élhettem át, ahol több ezren ünnepeltük egyszerre a mozgás örömét, a kitartás diadalát, az eufóriát, amit egy ilyen hosszútávú megmérettetés adhat. Magával ragadó boldogság kerített hatalmába a célban. Nem tudom, hogyan került a nyakamba az érem, a hátamra a melegítő fólia. Bennem született meg az ünnep a célba érés pillanatában, és melege még napokon át elkísért.

 

 

Tisztelettel

Ennek már tizenöt éve. Közel harminc maratoni vagy afölötti távol teljesítettem azóta. Azóta a világban és körülöttem sok minden megváltozott, de van, ami maradt a régiben. Ez pedig az utolsó héten az ünnepre készülődés. Ezt kívánom így ismeretlenül neked is. Tőlem ne várj most mindenféle okosságot arra vonatkozólag, hogy mit egyél, mennyit fuss, vagy egyáltalán mit csinálj az hátralévő napokban. Erre ott vannak a Futásról Nőknek Maraton-rovatának cikkei és a gugli. Én most csak annyit tanácsolok neked, hogy öltöztesd díszbe a szíved, és várd kellő tisztelettel a nagy napot.

És miután beértél a célba vasárnap, adj hálát, hogy sikerült, hogy meg tudtad csinálni, hogy egészséges vagy, és hogy ebben a világjárvány sújtotta időszakban lehetőséged volt egy ilyen ünnepen részt venni. Szerencsés vagy, ez biztos!

Jó futást és szép ünnepet kívánok!