Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Mi lapul egy futó könyvespolcán?

Könyvajánló, nem csak futóknak.

Ha egy ideje futsz, biztosan észrevetted, hogy egyre több szálon kötődsz a kedvenc mozgásformádhoz. Futóútvonalak, futós filmek és könyvek kerülnek a kezed ügyébe.

Nehéz dolga van annak az olvasóbolond futónak, akinek ki kell választania három kedvenc futós könyvét. Íme egy kis regeneráló szubjektív könyvajánló.

 

Scott Jurek: Futni, enni, élni

„Ez a könyv annak a története, hogyan tanultam meg enni és futni”, foglalja össze tömören Scott Jurek könyvének esszenciáját.

De mi is ez a könyv valójában? Tuti tippek a vegán sportolóknak?

Igen, ez is. Kétségtelenül a vegán életmód és szemlélet adja a könyv egyik fő gerincét. Ínycsiklandó receptek váltogatják egymást az egyes fejezetek végén, és aki azt hiszi, hogy csak zseléken él egy ultrafutó, az azt is megtudhatja a a könyvből, hogy egy buritó vagy falafel is szuper frissítőelem lehet egy ultraversenyen. Scott Jurek igen szemléletesen és részletesen mutatja be, milyen hosszú út vezetett a mekis gyorskajáitól a saját maga által kikísérletezett és továbbfejlesztett vegán étrendig, aminek igen fontos szerepe volt abban, hogy sikeres ultrafutóvá válhatott. Ugyanakkor azt sem titkolja, hogy nagyon komoly kétségei voltak amiatt, hogy a vegánság mellett tudja-e majd hozni az eredményeket a profi sport világában. Azt hiszem, Jurek élete filmvászonra kívánkozik. Édesanyja sclerosis multiplexben szenvedett, ám ennek a betegségnek terhe egyúttal számtalan utat nyitott meg a későbbiekben Jurek előtt a sport, a vegán étkezés és a gyógytorna irányába is.

„Tedd a dolgodat és kész!” Korábban haditengerészként dolgozó apjának legendás mondata később egész pályafutását és életfilozófiáját meghatározta.

Ennek az élettörténetnek kétségtelenül egyik legmarkánsabb jellemzője, hogy Jurek mindent a futásnak rendelt alá. Ez sokak szájában hagy talán némi keserű ízt, hiszen a könyv írójának érzelmei, lelki állapota szinte csak a szüleivel való kapcsolatának, gyerekkorának bemutatásakor tűnik fel. Feleségével való kapcsolódása, hogy miért is tört ketté házasságuk, vagy hogy miként hat az ultrafutás a magánéltre- ezekről szinte alig-alig kapunk információt. Ebben a történetben a futás határozza meg a kapcsolatokat, munkákat, az étkezést és a világról való gondolkodást. Mindent.

 

Bevezetés az ultrafutók misztikus és szent világába

Igen, ide is bepillanthatunk a könyv által. Scott Jurek 1999-ben a semmiből lépett elő, és nyerte meg a Western States Endurance Run elnevezésű terepultraversenyt. Hogyan? Miként lett ez a srác az egyik legsikeresebb ultrafutó, aki eredetileg csak azért kezdett futni, hogy a síeléshez meglegyen a kondija? Kinek a hatására vált ultrafutóvá?

Szerintem

Rengeteg izgalmas versenybeszámóló, az ultrafutók sajátos világának a bemutatása, barátságok, őrült fazonok és kihívások, ez mind-mind Jurek könyve. Nehéz tehát tartalmilag behatárolni ezt az olvasmányt, hiszen életrajzi elemek, vegán receptek, fantasztikus versenyek, futótechnikák és életfilozófiák keverednek benne. Ugyanakkor cseppet sem lepett meg, hogy sokan egyfajta ezoterikus könyvként aposztrofálják ezt a könyvet: „Az én történetem bárkié lehet, aki valaha elakadt, aki valaha arról álmodott, hogy többet tegyen, több legyen” - mondja el Scott Jurek könyvének beharangozó videójában, és valóban: a megküzdés, a spirituális átszellemülés vagy a természethez való visszatalálás állandóan visszacsengő gondolata ennek az olvasmánynak.

 

Mészöly Miklós: Az atléta halála

Az atléta halála középiskolás korom óta kísér. Sokszor olvastam azóta újra, és most, hogy lehetőségem nyílt Mészöly Miklós és feleségének, Polcz Alaine-nek a levelezését is elolvasni, ismét új megvilágításba került ez a regény.

De mi is ez a könyv valójában? Egy krimi?

Az atléta halála valójában nem egy halálesetet részletes ismertetéséről szól. A regény Őze Bálint atléta életét, kapcsolatrendszerét igyekszik rekonstruálni szerelme, Hildi tolmácsolásában. S a regény alaphangulata végig nyomaszt: hiába a szoros baráti társaság, a kamaszkorból átívelő kapcsolatok, hiába a sport és a nőkhöz való szövevényes kapcsolódás…Őze Bálint mindig idegen marad mindenhol. Ő az, aki magányos sportolóként mindent egyedül akar megoldani, akárcsak az atlétikai pályán.

Halála egy döbbenetes tanulság mindannyiunknak: egy emberé, aki nem tudta a sorsát kiteljesíteni, legyen szó akár a legszorosabb baráti kapcsolatokról vagy a számára legfontosabbról, a futásról.

Különösen nehéz elfogadni halálának tényét annak fényében, hogy számára nem volt megnyugvás sehol, és a futás is csak egyfajta menekülés. Őze egyrészt lelkiismeretesen követi a szabályokat, fontosak számára a méterek, a megtett távolságok, ugyanakkor újra és újra igyekszik áthágni is azokat. Mégis mintha távok között korlátozva élné az életét, a futás pedig menekülés az emlékek vagy a félelmek elől, folyamatos és hiábavaló kísérlet, hogy végleg maga mögött hagyja a múltat. Őze élete is a futásé, és nem is marad utána semmi más csak néhány fénykép, az edzéseket rögzítő adatok, tények és Hildi kétségbeesett próbálkozása, hogy összerakjon egy képet egy emberről.  

Szerintem

Előre szólok: ha egy könnyű futós olvasmányt keresel, nem a te könyved lesz! Erre a könyvre rá kell szánni az idődet és a gondolataidat!

 

Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek?

Ez az a könyv, amit évek óta minden nagy versenyem előtt elolvasok, mert pillanatok alatt megnyugtat, ahogy fellapozom.

Mi is ez a könyv? Egy japán futó furcsasága?

Ez a vékonyka kis személyes vallomás valójában a futás által inspirálódó regényíró, Murakami Haruki egyetlen nagy lélegzetvétele, amiben futás és irodalom fonódik össze, és a regényírás műhelytitkaiba ugyanúgy bepillantást enged, mint Murakami életének különös fejezeteibe. És persze mindezt úgy, hogy menet közben többször is aha-élményünk lesz, ahogy szembesülünk ezekkel a néha pofátlanul egyszerűnek ható gondolatokkal. Például, hogy miként aszkétizál a szó pozitív értelmében a futás, ami rendre és keretekre tanít, azért hogy az életedet hatékonyan tudd élni, az idődet és energiádat be tudd osztani. Ismerős ugye?

Őszintén ír arról, hogy változik a test futás közben, hogy öregedünk és változunk az évek, évtizedek alatt a futás által. De ismerősen csengenek a versenyek utáni kiüresedést taglaló gondolatok is.

A könyv legmeghökkentőbb kijelentései ugyanakkor azt sugallják, hogy aki kitartóan fut, az jó eséllyel válhat sikeres regényíróvá. Murakami szerint ugyanis a tehetségen túl valójában csak koncentrálóképesség és kitartás kell a regényíráshoz, amit ő épp a reggeli futásai által tanult meg.

Szerintem

Nos, inspirálódjatok Murakami könyvéből, és ha rám hallgattok, érdemes megismerkedni más regényeivel is. Menthetetlenül meg lehet kedvelni stílusát.