Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

„Már az első randinkon 60 km-t tekertünk”

Istock | A sport a legjobb családi program

Futócsajok az Instáról: @futokalandjaink

Egy család, akiket a sport és a futás köt össze a rokoni szálakon túl. Együtt sportolnak, együtt utaznak, és mindezt az Instagramon is megosztják a világgal. Ági, Benő, Jázmin és Petra igazi sportos család. Most Ágival, az anyukával beszélgetünk.

 

Mesélj egy kicsit a családotokról!

Petra, a kislányunk 5 éves, igazi örökmozgó, fáradhatatlan kisgyermek. Szívesen vesz részt bármilyen kiránduláson, túrán, és alapjában is egy vidám, érdeklődő természet. A mi edzéseinkhez is hozzászokott, teljesen természetes neki, hogy a szülei sportolnak és az életük része. Ő lovagol, maga választotta és nagyon szereti. Jázmin, Benő nagylánya 14 éves, sajnos messzebb él tőlünk, így többnyire hétvégenként találkozunk, ezért ő csak ritkán szerepel az oldalamon. Csendesen tűri a szabadidős hóbortjainkat. Benő 43 éves, már gyerekkorában is sportolt, súlyemelő volt. Szeret szabadban lenni, a hegyekbe és az erdőbe érzi jól magát. Én 39 éves vagyok, rengeteg edzésformát kipróbáltam életem során, de igazán 10 éve sportolok rendszeresen. Ekkor találtam egy nagyon jó közösséget, motiváló edzővel.

Ki és hogyan hozta be a futást, a sportszeretetet a családba?

Már az első randinkra is biciklivel mentünk, és 60 km-t tekertünk aznap. Benő ekkor még nem futott, én pedig a teremsport mellett kocogtam. Egyszer elkísért egy körre, aztán azon kaptam magam, hogy az első Vivicittára készülünk együtt. Valahogy mindkettőnknek természetes volt, hogy sportolunk, ez a hobbink. Amíg Petra pici volt, a közös edzés számított randinak.

 

Milyen sportokat űztök még a futás mellett?

Az erősítő edzések közül legjobban a rúdfitneszt szeretem. Petrával a pocakomban is csináltam, amíg jól esett. Újabban szeretek sokat nyújtani, dinamikusan jógázni. Pár gyakorlatba Petrát is bevonom. Van 1-2 póz, amiket nevezetességeknél, kirándulásokon mindig elsütünk. Benő a futás mellett biciklizik és az úszótechnikáját csiszolgatja, néha erősít. Jelen pillanatban házat épít, ez nagyban elveszi a szabadidejét.

 
Futókalandjaink
|
Utazások, sport, élmények

 

Megváltoztatta az edzéseiteket az, hogy gyerkőcötök született? 

Sokkal nagyobb szervezést igényel, hogy ki és mikor tudja a maga edzéseit megcsinálni. Közben az is fontos, hogy ha nem sikerül eljutni, ne legyen gond. Ez inkább nekem nehéz, mert szeretek előre tervezni, és nehezen kezelem a váratlan helyzeteket. Benő jobban odateszi magát az edzésein, nekem pedig a rendszeresség lett inkább fontos és az, amit lelkileg kapok egy-egy edzés alatt, után. Már nem akarok első lenni, csak magamnak megfelelni.

 

Mit ad nektek a közös sportolás ?

Amikor gyerekkel „sportolunk”, akkor elsődleges a jókedv és a kikapcsolódás, az együttlét élménye, hogy figyelünk egymásra. Igyekszünk dicsérő szavakkal ösztönözni, hogy ne menjen el a kedve, ha esetleg valami még nem megy neki. Szerencsére motivált, és mindig még ügyesebb akar lenni. Sokszor ez az én határaimat súrolja, mert nagyon féltem. Benő sokkal nagyobb teret enged neki. Például a játszótéren felengedi olyan magasra, amit már nem érek el a mászókán, engem pedig a víz kiver ilyenkor. De nem szólok, mert abban a pillanatban az az ő döntése. Fontos, hogy a gyerek azt lássa, megbízunk egymásban. Amikor csak mi ketten edzünk, mindig az dönt, hogy kinek az edzése. Ha Benő futóedzését csináljuk, akkor én addig futok mellette, amíg jól esik, aztán lemaradok. Ilyenkor körönként azt várom, mikor ér utol, így picit tudok vele tempózni, aztán megint lemaradok. Számomra ez is motiváció! Mikor én edzek, neki az nem olyan nehéz, így ő beszélgetéssel tartja bennem a lelket. Ilyenkor úgy érzem, hogy kicsit még inkább, még jobban egymásra találunk.

 

 

 
Futókalandjaink
|
Már az első randin 60 kilométert tekertek együtt

Heti hány edzést tudtok megoldani? Edzésterv alapján sportoltok, vagy ami belefér?

Benőnek edzésterve van, amit a ház körüli rengeteg teendő miatt nem mindig tart. Én csak 1 hétre tervezek előre, szeretem, ha a 3-4 alkalom összejön.

Nagyon sok országban futottatok már. Honnan jött a „fussuk körbe a világot” ötlet?

Benő már a második maratoni versenyén volt túl, amikor előállt az ötlettel, hogy lefutja minden európai fővárosban a hivatalos maratonokat. Erre csak annyit válaszoltam: csináld, de mi is megyünk! Így jutott el Petra 1,5 évesen Amszterdamba és eddig összesen 12 országba. A nagyobb versenyekről és az utazásokról az élményeket nyilvános virtuális naplómba írom, hogy legyen mire visszaemlékezni. Pörgősebb mindennapjaink és az edzések az Instagramon kapnak helyet, motiváló céllal.

Hogy oldjátok meg családként a külföldi versenyeket, utazásokat? Hogy alakul a logisztika?

Ezek az alkalmak elsődlegesen Benőről szólnak, így az vált be nekünk, hogy a verseny előtti 1-2 napon érkezünk meg a helyszínre. Így nem fárad el előre a városlátogatásban. Verseny után aztán nincs pihenés, rohanunk új élményeket szerezni. Próbálom azért lazára szervezni, de sok a látnivaló. Gyerek mellett a múzeumok és a nagyobb lélegzetvételt igénylő programok kimaradnak vagy nem olyan mélyek, de cserébe van más élmény. Példaként: Párizsban a Louvre-ban megnéztük, amit kell, de sokkal izgalmasabb volt a Szajna parton elektromos rollerezni két gyerekkel meg a mamával. Ezek az élmények pótolhatatlanok!

 

Lehetőleg autóval utazunk, ami szintén okozott már kellemetlen pillanatokat, de szabadabban tudunk jönni-menni, és dönteni az útról, megállókról, ha szükséges. Ilyenkor éjjel indulunk, hogy legalább a gyerekek tudjanak pihenni. Ha kell, megállunk aludni vagy cserélünk a vezetésben. A városokban többnyire tömegközlekedünk. Szinte mindig apartmanban szállunk meg, így megvan az otthonosság és szabadság érzete.

 
Futókalandjaink

 

Csodás helyeken jártatok már. Mi volt eddig a kedvenc vagy a top 3?

Petrának Párizs a kedvence, rengeteget emlegeti az Eiffel-tornyot meg Disneylandet. Benő favoritja Amszterdam, ahol a két lányával futhatott be a célba. Engem pedig Ljubljana modern frissessége varázsolt el, na meg a szlovén hegyek.

Mi van még a bakancslistátokon?

Benőnek rengeteg terve van hosszútávon, többek között szeretne a kínai nagy falon futni és kétszeres Ironman lenni. Én idén tervezek egy újabb félmaratonit, szeretném úgy futni, hogy a futó barátaim, akikkel vasárnaponként futok, velem tartanak. És minél több családot inspirálni a sportra, mert a mozgás hatása többszörösen is kifizetődő.