Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Legyőzni önmagunkat – ez az egyik legerősebb motivációs tényező

Istock | Mi futók, elsősorban önmagunkkal versenyzünk

Legalábbis egy felmérés szerint.

Egy felmérés alapján a futók számára a tegnapi, múlt heti/havi/évi legjobb idejük megdöntésére való törekvés az egyik legmeghatározóbb motiváció. Az exercisebike.net által végzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy a sportolónak az önmaga legyőzésébe fektetett edzésmunka sokkal erőteljesebb inspirációs tényező, mint az, hogy másokat utasítson maga mögé – és ez különösen igaz a futókra. Ez a motivációs elem pedig a felmérést végzők szerint ahhoz vezetett, hogy az elmúlt évben javult a futók és az edzőterembe járók erőnléte és állóképessége.

 

 

Fejlődő erőnlét

A felmérés során 1016 rendszeresen sportoló személyt kérdeztek meg a sport olyan kulcsfontosságú területeiről, mint: állóképesség, erő, rugalmasság, sebesség és végül, de egyáltalán nem utolsósorban a testmozgás élvezete. A válaszadók három kategória alapján jellemezhették magukat: másokkal versengő; önmagával versengő; egyáltalán nem versengő.

Ami az elmúlt évben tapasztalt erőnléti fejlődés kérdését jelenti, az egyáltalán nem versengők voltak azok, akik a legalacsonyabb százalékban érezték úgy, hogy fejlődtek; és mindössze 24%-uk számolt be arról, hogy jobban élvezték a sportot az elmúlt egy évben, mint korábban.

A tempó növekedésének területén azok a válaszadók fejlődtek a legtöbbet az elmúlt évben, akik másokkal versengőnek vallották magukat, viszont minden más területen a második helyre szorultak. Ugyanis a saját magukkal versengők a sebességen kívül minden más feljebb felsorolt aspektusban a legnagyobb százalékban számoltak be pozitív változásról; különösen az állóképesség tekintetében volt ez szembetűnő, itt a saját magukkal versengő válaszadók 59%-a tapasztalt fejlődést.

 

Te kontra te

Ha a különböző sportágakat nézzük, ebben a felmérésben úgy találták, hogy leginkább a futók közül kerülnek ki az önmagukkal versengő alkatok: a futó válaszolók 63% mondta azt, hogy őt a saját PB-je, rekordjai megdöntése motiválja. Második helyen a súlyzós edzéssel foglalkozók végeztek, náluk 60%-os az önmagával versengők aránya. A kerékpárosok közül „csak” 46% tartotta magát saját magával versengőnek.

 

És csapatban?

A futók közül nagyon sokan szeretik a csoportos edzéseket, a közösségi futásokat. De ebben a felmérésben a válaszadók mindössze 21%-a mondta azt, hogy motivációnövekedést tapasztalt a „rendkívül versengő” csoportos edzések során. Viszont a válaszadók 46%-át motiválják a „nem versengős” csoportos futások (mint például a közösségi futások vagy egy vasárnap délelőtti közös edzés). 47% pedig a magányos futásokat tartja a leginkább motiválónak.

Általánosságban elmondható, hogy nincs rossz motiváció, hiszen mindannyian különbözőek vagyunk, mindenkit más-más célkitűzés vesz rá arra, hogy újra és újra futócipőt húzzon. Az azonban nagy igazság, hogy a saját határaink legyőzése, a saját eredményeink felülmúlása rengeteget segít a kifogások legyőzésében, valamint abban, hogy rendszeresen fussunk, sportoljunk.

 

Forrás: runningmagazine.ca