Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Közösségi futás vagy futóverseny?

Istock | Mind a futóversenyeket és a közösségi futásokat csak ajánlani tudjuk, szerencsére bőven van miből válogatni egész évben

Bármelyiket is választod, jól jársz (vagyis futsz)!

Mindenkinek a saját habitusa, futószokásai és pillanatnyi hangulata határozza meg, hogy melyik futós rendezvényen érzi magát a legjobban. A versenyeknek és a közösségi futásoknak is megvannak a maguk óriási előnyei – még azok számára is, akik egyébként igazi magányos farkasnak számítanak a futásban. Bármelyiket is választod, a lényeg, hogy sportolsz, és emberek között vagy!

A csapat. Te.

• A közösségi futásnak számos előnye van. Főleg ilyenkor, a hidegebb idő beköszöntével adhatnak óriási motivációt a közös futások, például akkor, amikor kellemetlen az időjárás, és futás helyett legszívesebben a kanapéra bekuckózva élveznél egy jó filmet egy csésze kakaó megnyugtató társaságában. Viszont ha tudod, hogy a többiek ott várnak a megbeszélt helyen, ők is felkelnek, nekik is nehéz, de mégis elindulnak, csak hogy együtt fussatok, akkor te sem fogod őket cserbenhagyni, és inkább a kakaódat választani.

• A futóversenyek, főleg akkor, ha komoly céllal érkezel egy-egy megmérettetésre, elsősorban rólad szólnak, akkor is, ha egy kis csapatban futsz. Vannak olyanok, akik a legnagyobb tömegben is képesek „önmagukba fordulni”, kizárva a külső körülményeket, másokat viszont pont a futótársak jelenléte, a szpíker hangja, a dübörgő zene motivál. Tapasztalataink szerint a futóversenyek kiválasztásánál a legtöbbünket természetesen az olyan evidens szempontok mellett, mint a táv, a terep és a helyszín, az vezérli, hogy családiasabb hangulatú megmérettetésen vagy igazi nyüzsgő tömegrendezvényen van-e kedve inkább versenyezni. Bármelyik mellett is döntesz, az esetek döntő többségében a saját álmaid megvalósításáért futsz, és ez teszi a versenyeket annyira egyedivé és különlegessé.

Plusz egy előny: ma már a versenyeken lehetőség van egy-egy jó ügyért futni. Ez azért csodás, mert két legyet ütsz egy csapásra. Futsz magadért, valamint futsz mások megsegítéséért is.

Rendszert ad

„Ha egy összeszokott, nagyobb futóközösséghez csatlakozol, edzésrendet is kapsz, hiszen már megvannak, hogy tipikusan mely napokon futnak közösen. Ha kisebb társasággal futsz, előbb-utóbb ott is kialakul egy rendszer a könnyebb összehangolhatóság miatt. Ha nehezen találod meg a mindennapjaidban az edzések helyét, a kívülről jövő rendszeresség segít, hiszen napokkal előre tudsz tervezni” – olvashatjuk Bereczki Nelli sportpszichológus cikkében.

Semmi kényszer kontra kihívás

• A közösségi futáson nincs semmiféle nyomás a résztvevőkön. Általában a kiírásban megadják a szervezők azt a tervezett tempót, amiben a futás zajlik majd, így rögtön tudni fogod, hogy az adott rendezvény neked való-e. Ha még nem vettél részt ilyesmin, szeretnénk gyorsan megnyugtatni: ha jelentkezel, mert a táv és a tempó az edzettségi szintednek megfelelő, viszont aznap épp nem vagy kirobbanó formában, akkor sem fog senki otthagyni téged árválkodni az erdő közepén, az út szélén vagy bárhol. A közösségi futásban pont az a jó, hogy egy csapatként mozogtok, és a cél elsősorban a jó hangulatú közös sportolás, nem pedig az, hogy végigversenyezzétek az utat.

 

• A futóversenyek között léteznek kifejezetten buliversenyek, ahová nem feltétlenül PB-t futni jár az ember, de azért a leggyakrabban versenyekre azért megyünk, hogy megvalósítsunk egy kitűzött célt, amiért hónapokat, sőt, akár éveket dolgoztunk. Itt bizony lehet rajtad nyomás, még akkor is, ha egyébként jó formában vagy. De a versenyeken ez természetes, sőt, akár pont ez vihet előre. Habár sokan vagytok, és körülötted ott szaladnak a versenytársaid, itt azért elsősorban saját magaddal és a célidőddel versenyzel, és önmagadra fókuszálsz, nem a többiekre.

Micsoda hangulat!

• Egy versenyen állsz a rajtban, körülötted több száz, sőt, több ezer ember... A versenyláz már-már kézzel fogható, a futók izgatott – ki idegesen, ki feldobva – várják a rajtot. Leginkább talán az eufória jellemzi ezeket a pillanatokat, és pont ezt az a hangulat, az a lelkiállapot, amitől azt a kirobbanó energiát érezheted magadban.

• Egy közösségi futás során, állsz a megbeszélt helyen, körülötted a futótársaid: talán csak néhány ember, talán több tucat, de együtt vagytok. Beszélgettek, nevettek, megbeszélitek, hogy kinek hogy ment az edzés azon a héten, vagy akár azt, hogy mit főztök majd később ebédre vagy mit néztek meg a moziban. A hangulat a közösségi futásokon egyértelműen családias, sőt, akár meghitt, még akkor is, ha nem is annyira ismeritek egymást.

 

„Kiszolgálás”

• Aki rendszeresen részt vesz futóversenyeken, az tudja, hogy a nevezési díj fejében frissítés is jár. A nagy versenyeken egészen profi cucc, a megfelelő és alapos felkészüléssel akár egy maratoni távon is végig tudsz menni úgy, hogy nem viszel magaddal plusz frissítést, vagy csak nagyon minimálisat (figyelem, figyelem: a versenyfrissítés egyedi, és rendkívül fontos a felkészülés során ezt is jól begyakorolni!).

• A közösségi futásokon ne számíts terülj-terülj, (frissítő)asztalkámra, ezek az alkalmak nem erről szólnak. A szervezők talán készülnek némi munícióval, vagy akár batyusfutást is tervezhetnek, de a frissítést egy közösségi futáson általában magadnak kell megoldanod. Ilyenkor nagyon praktikus megoldás a futóhátizsák vagy a futóövtáska meg persze a puha kulacs.

Helyszín

• A nagy futóversenyek – és most főleg a városi tömegrendezvényekre gondolunk, mert a terepversenyeken azért más a helyzet – általában egy jól ismert útvonalat járnak be, tulajdonképpen egyfajta városnézésnek is beillenek. De nem ezek azok az alkalmak, amelyek során felfedezheted a városod vagy az adott vidék rejtettebb, titkosabb, izgalmasabb részeit – egészen egyszerűen azért, mert a rejtett, titkos részeken igen nehezen lehetne tömegeket futtatnia a szervezőknek. De a városi versenyeken talán nem is ez a lényeg. Egy fizetős futóversenyen jó esetben mindig van hivatalos időmérés, így a teljesítményedről egzakt visszacsatolást kaphatsz.

• A közösségi futások óriási előnye, hogy a kis csapatoddal olyan speciális, különlegesebb útvonalakon is végigtrappolhatsz, amelyek maximálisan megadják a „hűha” élményt és hagytok rá időt, hogy akár pár megállót beiktatva az adott táj szépségét is megcsodáljátok, hisz nem hajt a tatár.

És a jutalom?

• Igen, az érem... Nincs abban semmi szégyellnivaló, ha valaki egy szép, aranyos vagy akár furcsa éremért (is) indul el egy adott futóversenyen. Az érem sokkal több, mint egy tárgy, amit otthon kitehetsz, hiszen téged szimbolizál, a teljesítményedre emlékeztet. Szeretjük a medálokat, és szuper dolog, ha egy versenyen kapunk ilyesmit.

• A közösségi futások után nem akasztanak medált a nyakadba, de nem is azért mész oda, hogy a teljesítményedet díjazzák, hanem azért, hogy átéld a közösségi futás szuper élményét. Viszont előfordul, hogy a szervezők készülnek apró meglepetésekkel, amik külsőre talán nem vetekedhetnek egy éremmel, viszont legalább annyira szívhez szólóak.

 

Hasznos beszélgetések

A közösségi futások alatt természetesen gyakran merülnek fel futós témák. Sokat lehet tanulni a jelen lévő edzőktől és tapasztaltabb futóktól felkészülésről, versenyzésről, sérülésekről, és azok megelőzéséről is.