Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

ÍRÓNŐK ÉS FUTÁS – Kiss Noémi

Murakami Haruki Miről beszélek, amikor a futásról beszélek könyve ihlette a magyar írónők és a futás viszonyáról szóló sorozatot. Kiss Noémit kérdezte Orsi.

Miről beszélek, amikor a futásról beszélek? Murakami Haruki, japán író, magyarul is olvasható könyvében ír és fut, fut és ír. Mi a helyzet a hazai írónőkkel? A sorozatban most Kiss Noémi mesél futáshoz, sporthoz fűződő viszonyáról. 

Noémit személyesen nem ismertem eddig. Weboldalát nézegetve feltűnt, hogy gyerekkorától komolyan sportol, úszó volt, Egerszegi Krisztina csapattársa. Ma már egyetemen tanít és ír, fő művei: Sovány Angyalok (2015), Ikeranya (2013), Rongyos ékszerdoboz – Utazások keleten (2009), Trans (2006). 

MIÓTA FUTSZ?

Sportos családból indultam: édesanyám országos bajnok tornász, egyik dédapám zsoké, nagymamám teniszező és az ő unakotestvére pedig az a Novák Éva úszó, aki Székely Éva kor- és vetélytársa volt. Az iskolai úszásoktatás alkalmával engem is kiválasztottak, így kezdtem el versenyszerűen úszni.  Az úszást 14 éves koromban hagytam abba. Ekkor rengeteg időm, energiám felszabadult: futottam is, de a vízilabda jobban érdekelt. Később sokat túráztam, gyalogoltam, de szerettem volna ugyanazt a távolságot gyorsabban teljesíteni. 11 évvel ezelőtt, a Trans megjelenésekor váltam újra és végérvényesen futóvá. Úszóként a hosszabb távokra specializálódtam, mint a 200 és 400 m gyors, futóként is a hosszabb távok érdekelnek. Szoktam és szeretek tornázni is, de a csoportos órákon zavar a zene, akadályozza az elmélyülést.

Ezt is olvasd el! Írónők és futás - Molnár T. Eszter

MIRE VAGY A FUTÁSSAL KAPCSOLATBAN A LEGBÜSZKÉBB?

Arra, hogy ennyi idősen jól bírom és élvezem a mozgást! Az úszásomra azért büszkébb vagyok, mert még ma is 1 óra 40 perc alatt úszom át a Balatont. A rendszeres futás viszont segített abban, hogy az erőnlétem javuljon, hogy újra meg tudjak csinálni olyan gyakorlatokat, amelyeket versenyúszó koromban tudtam.

MOSTANÁBAN HOGYAN VAN JELEN AZ ÉLETEDBEN A FUTÁS?

Hetente kétszer 7-8 km futás fér be az időmbe a munkám és családom mellett. Legszívesebben a természetben, kisoroszi házunk környékén, a Duna parton futok, illetve a Városligetbe járok ki, amikor Budapesten vagyok. Nem használok kütyüket, nem mérem sem a távot, sem az időt. Egyre gyakrabban futok együtt 7 éves kisfiammal, Danival is, aki már most gyorsabban fut nálam.

A futás számomra kikapcsolódás, pihentető egyedüllét, meditatív tevékenység. A futás akkor is feltölt, amikor a gyerekek kifárasztanak és kimerülten indulok neki.

MELYIK A LEGEMLÉKEZETESEBB FUTÓÉLMÉNYED?

Többször éltem külföldön és mindenhol futottam, ha megtehettem. Zürichben lenyűgözött, hogy szinte mindenki sportol, a járókelők lelkesen biztatják a futókat. Freiburgban, a Fekete erdőben egyszer eltévedtem, mert futás közben is a munkám foglalkoztatott. Végül taxival jutottam vissza a városba. Legutóbbi élményem az Ultrabalaton volt, ahol a Mosoly Alapítvány váltójával, versenyen kívül asztmás gyerekekkel futottunk kisfiammal. Boldog vagyok, hogy Dani a futást választotta!

Ezt is olvasd el! Így szerettem meg a futást - tippek szülőknek

ÍRÁS ÉS FUTÁS: MILYEN KAPCSOLATOT LÁTSZ KÖZÖTTÜK?

A testemmel a futás során kialakult és megerősödött a kapcsolatom: reggel írok, majd futás után, délután még folytatom az írást. Sokrétű, kifelé és befelé forduló figyelemmel vagyok jelen a futásaimban. A futás inspirációt, ötletet ad, múzsám lett. Az időjáráshoz, a természethez való viszonyom is megváltozott általa és ez megjelenik a novelláimban is. 

A Sovány Angyalok férfi főszereplője, Öcsi országos bajnok pályaatléta, később futóedző. Öcsi élete kezdetén tehetséges és sikeres futó, egy jóképű srác, akibe mélyen beleszeret későbbi felesége, Lívia. A ’80-as évek szocializmusában Öcsi életében a sport, a győzelmek nem hozzák el a megváltást: az 1984-es olimpiára nem juthat ki, az ország elhagyásáról csak ábrándozik. Gyerekük nem születik. Később, már túl a versenysporton, tovább fut, mintegy menekül a világból, miközben otthon bántalmazó férjjé válik. 

Hogyan jelenik meg a könyveidben, hogy futó/sportoló vagy?

Általános vélekedés, hogy a versenysport életre szóló tartást, tapasztalatot és bölcsességet ad ahhoz, hogy az egyén további élete során jelentkező akadályokat sikerrel vehesse. A versenysport – a kádári Magyarországon legalábbis – azonban egyáltalán nem az a rózsaszínű világ, amilyennek egy kívülálló elképzeli. Saját úszókarrieremmel kapcsolatos élményeimet is csak néhány éve kezdtem mélyebben felidézni, feldolgozni és interjúkban megmutatni. Nincs ez másképpen a futással sem.

"Hiába ép a test, ha a lélek nem az – a futás csak akkor nyújt támogatást, ha tudatosan használjuk."

Ikeranya. 

MI A FUTÁSOD CÉLJA?

Az a célom, hogy gyorsabban, többet és erőfeszítés nélkül tudjak futni. A családi elfoglaltságaimtól is függ, mikor, de egyszer biztosan szeretnék lefutni egy félmaratont, és később talán egy maratont. Egyszer Berlinben voltam éppen a maraton időpontjában. Hosszasan üldögéltem az útvonal mellett és nézegettem a változatos korú, nemű és állapotú futókat. Ha erre visszagondolok, úgy érzem, egy vagyok közülük, a maratoni álmom előbb-utóbb megvalósul!

Noémi írásaival a facebookon és saját oldalán is ismerkedhetsz.