Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Interjú Debreczeni Dórival, az Adidas Runners kapitányával

A csodák abban rejlenek, hogy nincsenek csodák, egyszerűen tenni kell a dolgunkat - mondja Dóri.

Debreczeni Dóri az Adidas Runners csapat kapitánya, akivel hetente több alkalommal is találkozhatsz az edzéseken. Mosolygós, kedves és nyitott nő, aki lelkesen szeretné átadni a futás szeretetét. 

Az Adidas Runners-szen keresztül ismertelek meg, azóta látlak inkább a futók között. Mikor kezdtél futni?

Gyerekkorom óta futok, mivel aktívan versenyeztem úszóként, és a szárazföldi edzések pilléreként rendszeresen futottam, lépcsőztem. Miután abbahagytam az úszást, a futás megmaradt az életemben, de csak úgy, mint a legtöbb amatőr futónál. Futottam, ha volt kedvem, nagyjából kéthetente egyszer biztosan. A kisfiam születése lett egy nagyobb vízválasztó, onnantól számolom az igazi örömteli és rendszeres futások korszakát.  Persze teljesen másról szólt a futás akkor, és most.

 

Sokféle korszakot élünk meg futóként. Gondolom ezt már te is megtapasztaltad.

Persze. Túl vagyok a céloktól mentes, igazi amatőr örömfutások korszakán, aztán amikor Zali, a kisfiam halláskárosodása kiderült, akkor kezdtem el mélyebben belemenni a futásba. Futás közben ki tudtam adni a fájdalmamat, és az érzéseimet. Azóta persze minden rendeződött vele szerencsére, majd elkezdődött az Adidas Runners, és egy újabb korszakba léptem futóként.

Korábban egyáltalán nem érdekelt az, hogy milyen gyorsan vagy mennyit futok. Mostanában azt veszem észre magamon, hogy lett egy belső igényem arra, hogy fejlődjek a futásban, és lettek futással kapcsolatos céljaim. Az Adidas Runners közössége is nagyon inspirál ebben. 2017-ben voltak olyan versenyek, amelyek teljesítése után elégedetlen voltam magammal. Nem olyan régóta lett egy profi edzőm is, aki segít a céljaim elérésében. 

 
Fotó: Hámori Dóri
  
Tudom, hogy mindig önmagunkhoz kell viszonyítani a fejlődést, és azt is, hogy ez egy összetett kérdés. A férjem is sokszor mondta már, hogy “Debi, évek alatt épül fel mindaz, ami ahhoz kell, hogy valaki jó futóvá váljon”, de én egy kicsit türelmetlen vagyok, egyelőre még itt tartok. A futás mindezek mellett egy igazi önmegismerési folyamat. Mióta rendszeresen futok, sok olyan dolgot tanultam önmagamról, amit a hétköznapi helyzetek eddig nem hoztak felszínre. 

Tudnál említeni pár konkrétumot?

Persze. Sosem gondoltam volna önmagamról például, hogy a félmaratont majd valaha le fogom tudni futni. Félmaratont az én fejemben anno csak a szuper heroe-k tudták teljesíteni. A kisfiam a halláskárosodása miatt egy implantátumot kapott, és azt mondtam, hogyha Zali átvészeli ezt a komoly műtétet, akkor én miért ne tudnék beleállni ugyanabba a fájdalomba, és küzdelembe. Ez a személyes élmény vitt a félmaratonba. Az első versenyemen kétszer is elpityeredtem a meghatottságtól, és mikor jöttek a nehezebb pillanatok, akkor arra gondoltam, hogy nem adhatom fel, hiszen Zali is bátran vállalja a műtétet, és ezért nekem is végig kell futnom a versenyt. Ez egy erős történet a futással kapcsolatban a lelkemben.


Igen, a futás és a lelki dolgok valahogy nem elválaszthatóak. Sok futónak van mottója vagy egyfajta filozófiája, ami szerint a futáshoz viszonyul. Neked van ilyen?

Nincs kimondott filozófiám, de szerintem nagyon fontos, hogy bármit csinálunk, azt szeressük, legyen az munka, hobbi vagy bármi, és akkor az őszintén tud működni. Azt szoktam mondani, hogy a csodák abból jönnek, hogy nincsenek csodák, egyszerűen tenni kell a dolgunkat.

Az Adidas Runners élén állva, sok embert inspirálsz. Te hogy állsz a példaképekkel?

Nem vagyok az az igazi rajongó típus, ezért nem igazán voltak sosem példképeim, de voltak akik inspiráltak. Gyermekkoromban úszóként, Egerszegi Krisztina volt egyfajta példaképem. A férjem, aki ultrafutó, szintén egy olyan személy, aki hatással van rám. Van köztünk egyfajta játékos versengés a futásban, így ez kis játékunk is motivál abban, hogy egyre jobb futó legyek. Akik még nagyon motiválnak, azok a saját Adidas Runners-es futóink, és a követőim. Amikor azt írják, hogy “Dóri, én ma azért mentem el futni, mert te is voltál”, akkor úgy érzem, hogy nem hagyhatom őket cserben. Motiválnak, hogy napról napra tegyem a dolgom.

Az Adidas Runners hatalmasra nőtt. Én ott voltam a nyitóbulin, amikor mondhatom nulla taggal elkezdtétek az egész futóklubot, két edzővel, veled. Most pedig több ezren vannak a csoportotokban, megy a harc, hogy ki jut be az edzésekre.

Hát igen, ott voltál az első VIP futásunkon, de már régen jártál nálunk, gyere el! Viszont van egy fotósunk, aki 2-3 havonta lejön, és mikor a legutóbb lent volt nálunk, teljesen elájult, hogy hová fejlődött a klub. Mi ezt észre sem vesszük, hiszen nem látod cseperedni a saját gyerekedet sem, mert napi szinten vele vagy. Ha távolabbról nézem, akkor igen, látom, hogy az Adidas Runners mennyire más már, mint a kezdetekben. A klubon belül kisebb baráti közösségek alakultak, a közös edzéseken kívül ezek a társaságok külön is elmennek együtt futni, és hálásak, hogy a csapathoz tartoznak. Az Adidas Runners-esek tudják, hogyha valakit AR pólóban látnak akár egy hazai, de akár egy külföldi versenyen, akkor ahhoz bátran odamehetnek, mert egy csapathoz tartoznak, egy család vagyunk. A kezdetekhez képest felvettünk több edzőt is, és hetente már  3 edzésünk van.

 

Az Adidas Runners-ben jellemző a buli hangulat. Van aki szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet így komolyan edzeni. Másrészről gyakran látok Adidas Runners-es futókat futóversenyek dobogóján. Hogyan fér össze a buli és a komoly edzés?

Én is és az edzők is úgy érezzük, hogy nagyon szerencsések vagyunk, hiszen valahol a hobbink lett a munkánk, és az Adidas támogatásával egy szuper dolog részesei lehetünk. Érezzük a feladatunk súlyát, így a jó hangulat mellett, nagyon odafigyelünk, hogy a futóklubos edzések szakmai része rendben legyen, ezért folyamatosan képezzük magunkat. Amikor elindult a futóklub, hetente egyszer, egy lazább tempójú futásra találkoztunk. A futóklub létszámának növekedésével pedig egyre specifikusabbá váltak az edzéseink. A hétfői és szerdai edzéseken már megszakítás nélkül futunk. A szerdai edzéseken van erőnléti munka és futótechnikázás, szombaton pedig hosszú futásokat szervezünk. Nagy büszkeség, hogy az összes Adidas Runners futónk PB-ét futott a Spar maratonon. Látom a saját futóinkon is, hogy egyre specifikusabb kérdéseket tesznek fel, egyre motiváltabbak, egyre komolyabb célokat fogalmaznak meg. Nem titkolt célunk, hogy az AR futók közül egyre többen végezzenek dobogón a hazai versenyeken.

Az Adidas Runners futóklub mellett neked mennyi idő jut a futásra vagy egyéb sportra?

Hetente 5-6 alkalommal 6-15 kilométereket futok, ezt egy - másfél órába be tudom sűríteni. Egy ideje edzővel készülök, így van egy edzéstervem, ami alapján mennek az itthoni edzéseim. Szeretek kondizni is, saját súlyzós edzéseket csinálni, járok TRX-re, otthon szoktam jógázni, és újabb szerelem lett a bringázás is. Azt hiszem, hogy tavasztól egyre többet fogok tekerni is a futás mellett.

Egyre többet és intenzívebben edzel. Változtattál valamit a táplálkozásodon?

Mindenben változok, ugyanígy a táplálkozásban is. Az a tapasztalatom, hogy amikor az ember elkezd egy új munkát,  idővel rájön, ahogy egyre mélyebbre ássa magát a dolgokban, hogy mennyi mindent nem tud. Én magam is ezt élem meg most, egyre jobban benne vagyok a futásban, és azt gondoltam, hogy sok mindenben képben vagyok, de látom, hogy mennyi minden van még, amit meg kell tanulnom, tapasztalnom. Elvégeztem közben egy életmód és táplálkozási tanácsadói sulit is. Azt gondolom, hogy egész életemben kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkoztam, sosem voltak drasztikus diétáim. Én mindig eszem, az egy másik dolog, hogy alapvetően kis ételigényem van.Nagyon kevés mennyiségű étellel elvagyok, ugyanakkor mindenevő vagyok. 

 

Találkoztunk már aszfaltos, de terepfutóversenyen is. Melyik versenyfajta tetszik neked inkább?

Ha akár egy fél évvel ezelőtt megkérdezted volna ugyanezt, akkor azt mondtam volna, hogy csak városban, csak betonon szeretek futn. De mint mindennel, ezzel is el tud telni az ember, ezért mostanában kacsintgatok a terep irányába is. Ehhez persze nagyon sokat tesz hozzá a férjem is, mivel ő ultrázik, és terepezik. Én viszonylag új vagyok a futásban ilyen szinten, így ez a dolog alakul még bennem, de a természet közelsége egyre jobban vonz.

 

A ti családotokban elég intenzíven van jelen a sport. A kisfiadat is láttam már az Instagram storyban az Adidas Runners futóklubban. Ő hogy áll a futáshoz?

A legelső futós élménye olyan 1,5 éves korában lehetett. Én bringáztam, ő ült az ülésben és néztük az apukáját, ahogy fut. Az egyik legemlékezetesebb momentum számomra az volt, amikor az első félmaratonomon kint volt a férjemmel szurkolni. Kiabálta, hogy “Fussál Anya, gyorsabban Anya”.

Nem szereti, ha elmegyek edzeni a csapattal mert ő is jönne, de minden edzésre nem hozhatom magammal. Ha versenyre megyek és tudja, hogy kapok érmet, akkor viszont biztat, hogy menjek. A nyáron pedig bejelentette, hogy ő is szeretne érmet szerezeni, így az egyik futóverseny 400 méteres gyerektávjára beneveztük, és persze megszerezte az első futóérmét. Nem tudom, hogy ez a lelkesedés meddig fog kitartani, erőltetni viszont biztosan nem szeretnénk sem a futást, sem más sportot. Természetesen simogatja a lelkünket, hogy a gyerek ennyire érdeklődik a futás iránt.

A futásunkkal úgy érzem, hogy elültettünk benne valamit, nagyon szeret velünk is versenyezni.

Akkor talán ő a te legnagyobb motivációd.

Igen, mindenképpen.

 

Instant Dóri

Mi a kedvenc távod a futásban? 6-15km, mert az időben jól beilleszthető a napjaimba.
 

Célod 2018-ban? Szeretnék futni két külföldi félmaratont az itthoni terveimen felül, ésszeretn ém ha a 21km is ugyanolyan könnyedén menne mint a 10km. Idén PB-ét tervezek félmaratonon.

 

Zenével vagy zene nélkül? Régen nagyon sokat futottam zenével. Mióta elkezdődött az Adidas Runners Budapest, egyre kevesebbszer fordul ez elő. A futóklubbjainkon a futóinkra és edzőinkre figyelek, ha pedig egyedül futok, a saját gondolataim, a természet zaja vagy a saját szuszogásom ritmusa visz és köti le a figyelmemet.

 

Edzővel v. edző nélkül? Sokáig edző nélkül futottam, mert azt gondolom, hogy van az a szint, amit önállóan is el lehet érni, de van az a pont, ahol jól jön egy szakértői segítség. Úgy érzem, hogy nálam eljött ez a pont, mert ki van számítva a napom, és az edzésre szánt időmet szeretném hatékonyan kihasználni. Most már 2 hónapja edző segítségével futok a saját edzéseimen.

 

Vágyott verseny? Van egy nagyon inspiráló futócsaj az életemben, aki mesélt a NY Marathonról, és ezzel bogarat tett a fülembe, hogy NY-ban egyszer én is fussak. Nem feltétlen maratont, de ott mindenképp szeretnék majd indulni egyszer egy futóversenyen. Aki ismer az tudja, hogy én hatalmas Disney Fun vagyok, és a Disneyland félmaratont nagyon szeretném teljesíteni Párizsban. Követem a dubai Adidas Runners kapitányt, és ő is mutatott pár klassz versenyt Dubaiban, ami szintén nagyon csábító.

 

Egyedül vagy csapatban szeretsz leginkább futni? Imádom az Adidas Runners futásokat, de privát emberként a férjemmel kettesben szeretek futni.

 

Kedvenc futóhelyed itthon: Nagyon szeretem a budai erdőket, a Hűvösvölgyet, a János-hegyet, azt a környéket ahol élek, és imádok futni a Balaton körül is.