Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Így telnek Kipchoge napjai az off-szezonban

@Eliiud Kipchoge Facebook oldal

Bepillantás a maratoni világcsúcstartó életébe.

Elmaradt a nagy csatája Bekelével a London Marathonon, ahogy az olimpián sincs lehetősége idén a címvédésre. Néhány héttel ezelőtt a BBC-n, egy kis videónapló keretében kaphattunk némi ízelítőt abból, hogy mit csinál Eliud Kipchoge az önkéntes karanténban, és persze az Instáján is megoszt néha egy-egy apró, de kedves momentumot az életéből.

 

Magányos hajnali futások

Nem lesz meglepő, ha azt mondom: Eliud Kipchoge a kényszerű off-szezonban is pont olyan, mit máskor. Semmi flanc, semmi harsányság. Az első videójából kiderült, hogy általában reggel 6-kor elmegy hosszút futni, de a mostani helyzetre való tekintettel magányosan, ami számára szokatlan, mert általában a csapattársaival edz. Ahogy ő fogalmaz: „Nehéz ügy egyedül edzeni, mert szeretem a csapatmunkát. Az, hogy közös a célunk, sokat segít nekem.”

Kipchoge ettől függetlenül szereti ezeket az alkalmakat is. „Élvezem a csodálatos szólófutásokat kora reggel, amikor még üresek az utak. Nagyon hiányoznak a csapattársaim, de most mindannyiunk közös érdeke az, hogy egészségesek maradjunk.”

 

Pihenőidő

A reggeli hosszúk után következik egy kis körséta a farmon, ahol normál esetben Eliud nem tud túl sok időt tölteni, de a mostani helyzetben erre is van lehetősége. „Relaxálok, kiszellőztetem a fejem.” Ez az egyik kedvenc videóm: a futó körül ott téblábolnak a kutyái, az egész kisfilmből az jön le, hogy Kipchoge született operatőr, a videózás igazi nagymestere! (Nem, nem az, viszont nagyon aranyos.) És az outfitjére is külön felhívnám a figyelmet, maradjunk annyiban, hogy nem teljesen olyan, mint amit a GQ magazin képei mutatnak ebben a fotósorozatban:

 

 

A „fejkiszellőztetéshez” tartoznak a konkrét fizikai pihenés percei is, mármint amikor Kipchoge valóban csak üldögél, ejtőzik. Közben pedig gyümölcsteát kortyolgat, átnézi a sportújságot, és olvasgatja a könyvét, a videó készítésekor épp Malcolm Gladwell Ismerős ismeretlenek című munkáját.

 

Családi pillanatok

Tanulás a gyerekekkel, ebéd a szabadban a családdal... Kipchoge-ról leggyakrabban olyan képeket, filmeket látunk, amelyeken épp „szakmai ártalomból” rohan. Éppen ezért a lazuló, gyerekekkel tanuló és a fűben üldögélve falatozó világcsúcstartó látványa picikét talán szokatlan, de egyébként teljesen... normális és hétköznapi.

 

 

Ötkarikás álmok

Kipchoge számára az idei év egyik kiemelt versenye lett volna a tokiói olimpia, ahol címvédésre készült. A NOB döntése alapján az eseményt jövő évre tették át, és Kipchoge a maga optimista módján azt mondja, nincs semmi baj, ez nem a világ vége, „jövőre majd újra versenyzünk, és megéljük az olimpiai álmot.”

És mik most a céljai a világ leggyorsabb maratonfutójának? „Edzek, ahogy szoktam, és készülök a következő maratonomra” – mondja Kipchoge (bár azt még nem tudni, ez pontosan mikor lesz, sokan reménykednek, hogy az októberre tolt London Marathonon megvalósulhat a nagy Kipchoge-Beleke párharc). Mindenesetre arra bátorít minden sportolót, hogy sportoljon, és továbbra is fókuszáljon a céljaira.