Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Így lehetsz jótékony futó

Szeged félmaraton

Copyright: maridav / 123RF Stock fotó | Találd meg az ügyed, ismerkedj meg a támogató szervezettel, aztán kombináld a futást jótékonysággal.

Futónak lenni menő.

Ennél már csak az menőbb, ha a futásoddal támogatsz is egy számodra fontos ügyet vagy szervezetet. De hogyan lehet jótékony futóvá válni, és másoknak segíteni a kilométereinkkel?

Ma már egyre több futóesemény expóján találkozhatsz fontos társadalmi ügyeket képviselő alapítványok, civil szervezetek standjaival. Itt meg lehet ismerkedni a karitatív szervezetek képviselőivel, és felkutathatod, hogy ki milyen jelentős témát karolt fel, milyen ügy támogatására gyűjt. A számodra szimpatikus szervezeteket lehet helyben is támogatni adománnyal, de jótékonykodhatsz úgy is, hogy futócipőt húzol, és értük gyűjtesz kilométereket.

 

Űzz sportot a jótékonyságból!

Ma már nem kell hivatásos sportolónak lenni ahhoz, hogy felhívjuk a figyelmet egy számunkra fontos, aktuális társadalmi ügyre. Jótékony hobbifutóként is támogathatjuk beteg gyermekek felépülését, idősek ellátását, fogyatékkal élők sportolását, de akár játszóterek építését is. Ehhez pedig nem kell mást tennünk, mint a rengeteg nemes ügy közül kiválasztani azt, ami a szívünkhöz legközelebb áll.

Hogyan tudsz segíteni a futással?

Miután megtaláltad a számodra megfelelő nemes célt, egy szervezetet vagy alapítványt, amit támogatni szeretnél, ami hiteles neked, vedd fel velük a kapcsolatot. Sok helyen már megszokott dolog, hogy futók segítik őket, ezért van már bevált gyakorlatuk arra, hogyan fogadják a jószívű sportolókat. Legtöbbször az a szokás, hogy a futó kinéz magának egy versenyt, amin indulni szeretne, és amin vállalja, hogy a futásával is kampányol a kiválasztott szervezet mellett. Amikor ez megvan, akkor a saját közösségi oldalain adománygyűjtést hirdet barátai és ismerősei körében, melynek során a felajánlott pénzösszegekért a verseny kilométereit „örökbe lehet fogadni.”  Nagyon sok alapítvány és civil szervezet a saját internetes oldalain is segíti a sportolót azzal, hogy felületet biztosít a bemutatkozásra, és az adománygyűjtő kampányra.

 

Hogyan lesz ebből pénz?

A pénz gyűjtése történhet úgy, hogy kitűzöl fix összegként egy célt magad elé, és ezt próbálod összegyűjteni a versenyig. A másik mód az, hogy „elárverezed” a versenyen futott kilométereidet. Példamutató lehet, ha az elsők között te is áldozol pénzt a nemes ügyre, bizonyítandó, hogy tényleg fontosnak tartod az általad támogatni kívánt szervezet munkáját. Az adománygyűjtő kampány során felhívhatod a tervedre az ismerőseid figyelmét a közösségi média felületeiden írhatsz direkt e-maileket, de akár élőszóban is elmondhatod nekik, miért számít neked sokat az ő támogatásuk.

 

Mire érdemes figyelni a kampány során?

Érdemes szem előtt tartani, hogy ami neked fontos, nem biztos, hogy másnak is az lesz. Nem szabad zokon venni, ha nehezen indul be az adománygyűjtés. A kampány során a pénzgyűjtésen túl azt kell a legfontosabb célnak tartani, hogy kiállj egy ügy mellett, és hogy megtegyél minden tőled telhetőt, hogy minél több emberrel megismertesd az ügyet támogató szervezet munkáját. Higgy magadban! Ha őszintén beállsz egy ügy mögé, és meggyőzően tudsz érvelni a jótékonysági szervezet és az általa végzett támogató munka mellett, akkor biztosan megtalálod azokat az embereket, akik szívesen adományoznak. Egy ilyen összefogás akár egy kis közösség pozitív irányban történő változásának is motorja lehet. Egy adománygyűjtési időszakban rengeteg ember szíve dobban együtt, a támogatók egymást motiválják az egy-egy világjobbító cél elérése felé vezető küzdelmes úton.

 

3 ok (a sok közül), amiért érdemes jótékony futónak lenni

1.      Elképesztő motivációt tud adni az edzéseidnek, ha tudod, hogy a versenyen, amire készülsz, valami nemes ügyet fogsz támogatni

2.      Ha a futásoddal támogatsz egy alapítványt vagy egy szervezetet, biztosan új barátokra, futótársakra találsz majd

3.      Nincs annál jobb érzés, mint amikor a versenyt a támogatni kívánt alapítvány pólójában teljesíted. Ezzel nemcsak megmutathatod ország-világ előtt, hogy számodra mi a fontos társadalmi ügy, de rengeteg elismerő szurkolást is begyűjthetsz.


Tématámogatás. Készült Magyarország kormánya támogatásával.