Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futók, akiktől időnként égnek áll a hajunk

Istock | Mi futók is csak emberek vagyunk... :)

... akik néha mi vagyunk.

A futás összeköt. Ha valakiről kiderül egy ismeretlen társaságban, hogy ő is futó, rögtön kicsit közelebb érezzük magunkhoz. Ám vannak olyan futók is, akiknek hiába van több ezer kilométer a lábukban, valahogy nem értjük őket. Nézzük, kik is ezek a futókarakterek!

 

A megközelíthetetlen

Egy összekacsintás, egy intés, biccentés, mosoly vagy egy helló a szembejövő futónak és máris megvan a kapocs, igen, a közös hobbi összeköt. De mi van, ha a másik futó nem fogadja az üdvözletünket? És most nem arról beszélek, amikor valaki épp magába fordulva fut, vagy épp koncentráltan igyekszik teljesíteni a kiírt edzést és ezért nem fogadja a köszönésünket. Én azokról a futókról beszélek, akik a szomszédban laknak, többször összefutunk velük a futókörünkön, de még soha nem sikerült egy visszabiccentést kicsikarni belőlük. Ők a megközelíthetetlen futók, akik egy csomó élményből zárják ki magukat az elefántcsonttornyukban.

A kamukirály

„Én erre a versenyre semmit sem készültem.” „Sérült voltam, fél éve nem futok, de volt egy nevezésem ide, gondoltam, ne vesszen kárba.” „Mindegy, majd lesz valami…” – mondatok, amiket biztos mindenki hallott már más futótól. Majd ez a rajtban sopánkodó futó begyújtja a rakétákat és PB-t futva nyomja le a távot. Ilyenkor mindig eszembe jut néhány régi általános iskolai osztálytárs, aki a matekdolgozat előtt játszotta el ugyanezt, majd írt hibátlan dolgozatot. Pedig a teljesítmény értékéből semmit sem von le se az iskolában se a futópályán, ha bevallanák, hogy mennyi munkát tettek a felkészülésbe.

 

A futás megszállottja

Ő az, akinek élete középpontjában a futás van. Csak a futás. Hiába próbálunk vele beszélgetni másról, feldobva különböző témákat, ő folyton visszakanyarodik a futáshoz. Minden edzéséről, versenyéről naplót vezet, naponta posztol mosolyogva a futásairől, évekre visszamenőleg tudja minden fontos és kevésbé fontos versenyének részidejét és ezt előszeretettel osztja meg mindenkivel. Ha nagy nehezen sikerül elterelni a szót a futásról, akkor pillanatokon belül feldobja új témaként, hogy milyen új futócipők jöttek ki a szezonban, vagy hogy melyik versenynek változott meg az útvonala vagy az időpontja vagy hogy az éppen aktuális versenyen kik indultak, nyertek vagy futottak kevésbé jól.

Az Instasztár

A futás, mint minden más tevékenysége, csak kellékként szolgál a közösségi médiafelületein ahhoz, hogy a külvilág számára megmutathassa izgalmas és szerteágazó személyiségét. Egy átlagos edzésről is általában 5-6 bejegyzést készít: a gondosan kikészített futócuccokról, aztán felvéve a tükör előtt, edzés közben, közvetlenül edzés után, aztán jöhet egy fotó a jól megérdemelt esti forró csokival. Ha versenyre megy élő videóközvetítésben jelentkezik be és ad hangulatjelentést a követőinek. A filterek és az effektek nagy mestere, egy ujjmozdulattal varázsol egy teljesen átlagos versenyfotóból olyan képet, mintha legalábbis egy komplett fotósstáb kísérte volna futás közben. 

 

A „Pató Pál”

A halogatás nagymestere. Bár tisztában van vele, hogy mennyi idő lenne szükséges egy célverseny felkészüléséhez, ő mindig kifogásokat talál, hogy elkezdje a munkát. Hol épp rengeteg munkája van, aztán a családi elfoglaltságok teszik lehetetlenné az edzést, végül jön egy csúnya megfázás vagy egy épp tönkre ment futócipő. Pató Pálunk aztán a verseny előtt 2-3 héttel eszeveszett hajrába kezd és igyekszik ennyi idő alatt letudni hónapok edzésmunkáját. Ilyenkor irtó rossz néven veszi, ha nem szeretnénk vele 120 kilométeres hetet futni a felkészülési időszakunk finisében.

 

„Ez meglesz emlékezetből!”

Lehet tucatnyi félmaraton, maraton a lábunkban, ha kimarad egy vagy két szezon a felkészülésünkből, bizony nem lesz egyszerű visszanyerni a régi formánkat. Nem így az „Ez meglesz emlékezetből” karakterének. Az ő versenyformája ugyanis nem kopik. Simán odaáll a maraton vagy az ironman rajtjába, lesz, ami lesz alapon elindul, és azzal biztatja magát, hogy ha már végig ment ezen a versenyen korábban, akkor ezúttal is sikerülni fog. Előfordul, hogy erőfeszítését siker koronázza, de lehet csúnya vége is: sérülés vagy záróbuszos kocsikázás formájában.

 

U.i. Ne ijedjen meg senki, ha valamelyik idegesítő futókarakter jellemvonásaiban felismerni véli magát. Emberek vagyunk és futók. Szeretünk futni, szeretjük látni, hogy az edzésmunkánknak megvan az eredménye, és néha szeretjük azt hinni, hogy a jelenlegi futóformánk örökre megmarad. Fejlődni azonban nem csak a futásban erény, hanem a jellemvonásainkban is, úgyhogy hajrá mi!