Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Miért érdemes elkezdeni a futást a hatodik x-en túl?

Újszászi Ilona gyűjteményéből | Ilonát a jótékonyság lehetősége indította el a futás útján.

A fizikai kondíció 50 felett is javítható sporttal.

„Fuss az egészségedért!" – ez volt Újszászi Ilona újévi fogadalma. Azóta ez a vállalás egy nemes ügy támogatásával is bővült! Ilona újságíró, korábban tanított, könyveket is írt, manapság tudománynépszerűsítéssel, intézményi sajtókommunikációval foglalkozik. Gyermekei már felnőttek, így mostanában olyasmire is több ideje jut, ami az élete elmúlt két-három évtizedében háttérebe szorult. Vajon mi ösztönözte arra, hogy a hatodik x-en túl komolyabban belevágjon a futásba? Interjúnkban erről mesél.

Tudjuk, hogy a futást bármelyik életkorban el lehet kezdeni, mégsem az a jellemző, hogy valaki hatvan éves kora után válik futóvá. Mi sarkallt arra, hogy futócipőt húzz?

Idén betöltöttem a hatvanat, és ezt örömhírként értelmezem: kezdődik az életem harmadik harmada! E korszakhatárnál értek el hozzám Murakami Haruki Miről beszélek, amikor a futásról beszélek? című memoárjának az üzenetei. Az egyik az, hogy nem lehetünk „mindhalálig tizennyolc”, és az erő fogy, de ötvenen túl is javítható a fizikai és ezáltal a szellemi teljesítmény. A másik: „…a fájdalom szükségszerű, ám szenvedni nem kötelező (választható, rajtunk múlik)…” Murakami a testnek és a léleknek azt a küzdelmét írja le, ami számomra is ismerős. Megfogadtam, hogy mozgásban tartom magamat, futok az egészségemért, a testemért és a lelkemért. E fogadalmam megtartásában az is segített, hogy rábukkantam az itteni BSI futónagykövet „ajándékára” az algyői futópályának számító Tisza-gáton. A folyó felé forduló Nepomuki Szent János, a vízen járók védőszentje szobrának a talapzatához tette a költészet napján Hamvas Béla Isten tenyerén ébredtem című versét, szép kézírással. Elolvastam, többször is. Engem e vers záró soraira is motiválnak: „…olyannak látod a világot, amilyen Te vagy!”

Ilona 5 kilométert fut a nagyszebeni maratonon a helyi gyerekekért!

A CsodaVár alapítvány a romániai nagyszebeni magyar gyerekek számára szervez programokat, a magyar gyökerek megőrzése céljából. A verseny különlegessége, hogy ha nem tudsz elutazni Nagyszebenbe, akkor is teljesítheted a versenyt, és egy beküldött track-kel is részt vehetsz a futáson és támogathatod a CsodaVárt. Ennek a lehetőségnek a részleteiről itt tájékozódj! Az érmedet és a versenypólót a CsodaVár alapítványt működtető Híd Egyesület átveszi és elküldi a címedre. Velük itt lehet egyeztetni: hid@szeben.ro

Nevezni a nagyszebeni maratonra itt a román és angol nyelvű honlapon, május 13-ig lehet (5,10,21 és 42 km távokon)!

Ha pedig futni nem akarsz, de támogatni szeretnéd a CsodaVár futókat, azt ezen a linken tudod megtenni. A futók neve mellett ott találod, hogy melyik alapítványt támogatják. Keresd a CsodaVárt!

Mennyit tudtál arról, hogy hogyan kell elkezdeni az edzéseket? 

Keveset. Kerestem a rendszeres futással kapcsolatos információkat. Mint ahogy Murakamira, úgy a nekem szóló edzéstervre is a ti oldalatokon bukkantam rá, a honlapra pedig a 188 tagú Algyőn futók csoportba megosztott cikkek vezettek. Ezek a virtuális közösségek tippekkel és példákkal segítenek. Tanácsokat a nálam fiatalabb futóktól kapok.

Hogyan zajlott az első tréning?

Csatlakoztam egy nálam fiatalabb futóhoz. Futás közben a pólós-melegítős szerelésemet egyre súlyosabbnak éreztem magamon. Nehezemre esett a beszéd, a futótársam diktálta tempó, nem találtam a ritmust. De megállás nélkül kocogtam mellette. A közös futás után kivörösödve lihegtem, de ujjongott minden tagom. Az izmaim is ráismertek a diákkori tornaórák és a fiatalkoromat végigkísérő edzések utáni jó érzésre. Néhány ilyen alkalom után leptem meg magam egy új futószettel.

Mióta futsz, és hol tartasz most?

Többször újrakezdtem a futás, két éve a „Lépj olajra!” futóversenyre is beneveztem. Igaz, ezen a több szempontból is első versenyen a mellém lassuló fiatalabb futó – szó szerint – addig csipkedett, amíg megállás nélkül végigkocogtam a vállalt 2 kilométeremet. Azóta fokozatosan növelem a futásaim gyakoriságát és a távot, most már hetente 3-4 alkalommal futok. A második futóversenyemen, idén májusban a 3,5 kilométert teljesítettem. Már nem kellett csipkedni.

Fiatalabb korodban milyen kapcsolatod a sportolással?

Kézilabdáztam, az iskolai, a városi, az egyetemi csapatban játszottam. Azt is sportnak tekintem, hogy évtizedeken át kerékpároztam, biciklivel jártam iskolába, munkába, mindenhova.

Testi-lelki változások

– Amióta futok, megváltozott a tartásom, sőt, még a járásom is büszkébb – mondja Ilona. – Futás közben észreveszem, hogy egy újabb mezei virág nyílt ki, vagy hogy megérkeztek, mert előttem cikáznak a fecskék. Ilyen apróságoknak is örülni tudok. Futás közben többször is tapasztaltam, hogy megoldhatóvá egyszerűsödik a tegnapi problémám, ráadásul új ötleteim támadnak. Egy szó, mint száz: ha futok, jókedvűen és energiával telten kezdem a napot.

Mit szólt a családod, hogy futni kezdtél?

A férjem tudomásul veszi, a gyerekeim büszkék rám.

Hogyan szereted a futást?

Reggelenként és egyedül a Tisza melletti töltésen. Ha ott nagy a hó vagy a sár, akkor a házunk körüli utcákban futok.

Miért fontos számodra az, hogy jótékony futó vagy? Kiket támogatsz?

Karitatív cselekedet lehet a futás, illetve egy jótékonykodó futó támogatása, még az erről szóló „szövegelés” is. Erre Sipos János, a bajai „örömfutó” hívta föl a figyelmemet. Öregdiákként a szegedi egyetemi programon, a Mentor(h)áló Pedagógiai Esték-sorozatában tartott előadást a Fuss, hogy érezd: élsz! című könyvéről. Több történetébe beleszőtte, hogy a futással sokszor jótékonykodik is. Ekkortájt tudtam meg: a nagyszebeni nemzetközi maraton különlegessége, hogy karitatív futóverseny is. Megragadta a figyelmem az a lehetőség, hogy az 5, 10, 21, 42 kilométeres versenyre benevezők 2019. június 1-jén, a kora délelőtti rajt után Nagyszebenben, vagy a világ bármely más pontján futhatnak. Ráadásul a versenyzők a nevezési díjuk 50%-ával, míg a szponzorok a futók tetszőleges összegű támogatásával az adományuk 90%-ával összesen 40 projektet segíthetnek sikerre. Ezek között az egyetlen magyar a CsodaVár, amely a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület programjainak az egyike: a nagyszebeni gyerekeknek szervezett, délutáni, játékos, hagyományőrző és magyar nyelvű foglalkozás-sorozatról van szó. A fent említett nagyszebeni versenyre 2019. május 13-ig várják a nevezéseket, de egy ottani futót és az általa megjelölt projektet július 1-jéig lehet pénzbeli adománnyal is segíteni.

 

 
Újszászi Ilona gyűjteményéből
|
A nagyszebeni gyerekek is a CsodaVárért futnak, hogy minél többet, minél színvonalasabb magyar nyelvű foglalkozásokon vehessenek részt.

Milyen terveket dédelgetsz a futással kapcsolatban?

Május első napján a CsodaVár támogatottsága még csak 11%-os volt. Ezért léptem a nyilvánosság elé a vállalásommal: Futok a CsodaVárért! A verseny napjáig egyrészt részletekben lefutva összegyűjtöm a maratont, másrészt az utolsó edzésnapon Nagyszebenben lefutom az 5 kilométeres távomat, harmadrészt adományokkal támogatom a programért futókat. Ha mindezt elértem, növelem a tétet: túrákra és zarándoklatokra készülve futok az új csodákért.