Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futócsajok az Instáról @editfilo

Klasszikus zenészként futó és futóként klasszikus zenész, ő @editfilo

Klasszikus zenész és futó: Edit Filó ugyanúgy helytáll a színpadi reflektorfény kereszttüzében és a futópályán is. Instalányunk, @editfilo sosem szeretett futni, aztán a futás szerelmesévé vált. Szerinte a zene és a futás között nagyon sok hasonlóság van.

 

Sportos alkatnak tűnsz, mindig is az voltál vagy már felnőttként ismerkedtél meg a futással?

2014. júliusában húztam először futócipőt, egy komoly életmód váltás kapcsán, ekkor kezdtem el rendszeresen sportolni, figyelni a táplálkozásomra. Elsősorban edzőterembe jártam, súlyzós edzéseket végeztem, ebben testvérem, Filó László volt segítségemre, aki profi testépítő. Szükségem volt kardió edzésekre is, a futás szóba sem jöhetett, hisz egész életemben utáltam, még az iskolában is ellógtam róla, ahogy csak lehetett. Egy szaxofonos kollégám fáradhatatlanul próbált meggyőzni, hogy egyszer próbáljam ki, fussunk egy szigetkört, egy nap aztán csak beadtam a derekam, a futás és az azt követő érzés teljesen magával ragadott, így rögtön rendszeres futóvá váltam.

🏆1st place, 14,89 km, 1:00:00🏆 #raceday#runningrace#nevernotrunning#runforfun#runitfast#futasrol_noknek#sanyoszistallo

Edit Filó (@editfilo) által megosztott bejegyzés,

Mi volt az eddigi legtöbb, amit lefutottál és van-e olyan PB-d, különösen jól sikerült versenyed, amire szívesen emlékszel vissza?

Alapvetően 25 km-ig bezárólag szoktam futni, a leghosszabb táv amit futottam 28 km volt, egy ausztriai versenyen 4:11-es átlaggal. Érdekes, hogy nem feltétlen a legjobb időimre emlékszem vissza a legszívesebben, hanem az első 10 km-re, amit 2014 augusztusában futottam (42 perc 25 másodperces idővel), ekkor megéreztem, hogy jobban megy a futás, mint ahogy addig felmértem. Az első félmaratonomra is mindig örömmel gondolok vissza, amit 2016-ban Bécsben futottam egy nagyon jó hangulatú versenyen, az eredményemmel sikerült a dobogó tetejére állnom (1:32:28). Nincs olyan verseny amire rossz szájízzel gondolnék vissza. Tavaly volt egy 6 km-es futás, amit le akartam mondani, szakadt az eső, fújt a szél, fáradtnak éreztem magam, de végül erőt vettem magamon és indultam rajta, 3:52-es átlaggal futottam le, 2. helyezést értem el, erre büszke vagyok, főleg a körülményeket is tekintetbe véve.

 

Klarinét és szaxofon látható az Insta képeiden a leggyakrabban. Hogyan lettél zenész?

Láttam egy filmet nyolc évesen, amiben volt szaxofon, nagyon megtetszett, másnap egész nap arról ábrándoztam az iskolában, hogy szaxofonos szeretnék lenni. Hazamentem elmondtam anyukámnak, ő ezt először nem vette komolyan, egy hétig mondogattam neki, így beíratott zeneiskolában, a többi meg már adta magát. Először konzervatóriumba jártam, majd jött az egyetem, tanári és művész diplomák Budapesten. A tanulmányaimat 2017-ben fejeztem be Bécsben, ahol klarinétművész lettem. Klarinéttal elsősorban klasszikus zenét játszom szimfonikus zenekarokban, kamarazenekarokban, szaxofonnal a könnyűzenei világban vagyok jelen. Van egy új kedvenc projektem egy női lemezlovassal (Aurdey-val), ez főleg improvizációra épül. Amúgy a családban egyáltalán nincsen zenész.

 

Futás és zene: hogyan fér meg együtt? Dúdolgatsz magadban futás közben, gondolkozol a zenén vagy csak élvezed, hogy végre csend van?

A futás és a zene rengeteg dologban hasonlít a felépítését tekintve, folyamatos felkészülést igényel mindkettő egy kitűzött célért, mindennapi gyakorlásra van szükség a zenében, hogy a koncerten néhány percben vagy órában számot adjunk tudásunkról, és ez a futásra is igaz. Folyamatos edzésekre van szükség, hogy egy adott versenyen csúcsformában tudjunk teljesíteni és a késleltetett jutalmazás is jellemző mindkét tevékenységre. Kölcsönösen jó hatással van mindkét dolog egymásra, a zenéből át tudtam ültetni a helyes légzéstechnikát, ami mérhetetlenül megkönnyíti a sportolást, a zenében meg szükség van az állóképességre, hogy amikor színpadra állok, csúcsformában tudjak lenni, ezt pedig megadja a futás. Egyáltalán nem hallgatok zenét futás közben, előfordul, hogy dallamok járnak a fejemben, inspirálódom a környezetből amerre járok, ezeket az emlékeket vissza szoktam hívni magamban, mikor muzsikálok.

 

#nevergiveup#runningmotivation#laufen#usainbolt#sanyoszistallo

Edit Filó (@editfilo) által megosztott bejegyzés,

 

Inkább a zene vagy inkább a futás miatt utazol el egy-egy helyre? Mi volt a legkülönlegesebb hely, ahova eljutottál és futhattál ott?

Elsősorban zene miatt szoktam utazni, a futócucc nem kérdés, hogy bekerül, általában az egyik felében a bőröndnek csak futócucc van a másikban a fellépőruha és egyebek. Számomra még mindig az egyik legkülönösebb hely az Erdélyben található Szent Anna tó, itt nagyon szeretek futni, már van egy bejáratott útvonalam Tusnádfürdő és Szent Anna tó között (23 km), de nagy élmény volt az ikonikus Central Parkban futni New Yorkban, illetve Rómában is imádtam futni, ahol a párommal vakációztunk. 

 

Van pár Spartan Race-es képed. A sáros-koszos Edit és a hangszeren játszó, csinos ruhában fellépő éned hogyan fér meg egymás mellett? 

Spartan Race versenyen 2015-ben indultam először az unokatestvérem meghívására, igazából nem tudtam mire mondtam igen. A verseny annyira jól sikerült, hogy harmadik helyen végeztem az "open" kategóriában, ezt követően már csak elit futamokban indultam hasonló eredményekkel, kvalifikációt is szereztem a világbajnokságra, de erre nem tudtam felkészülni és elmenni a zenei elfoglaltságaim miatt. A hétköznapokban zenét tanítok gyerekeknek, itt minta vagyok nekik, mind megjelenésben, viselkedésben, zenében. Hétvégén általában koncertezem, ahol szintén nem mehet fel bárhogy az ember az színpadra, így jól jön a Spartan Race fóruma, ahogy 'legálisan" kijöhet belőlem minden ami bennem maradt.

 

Hogyan épülnek fel az edzéseid? Sok utazás és sok koncert mellett tudsz-e egyáltalán következetesen készülni?

Alapvetően a futás van most a középpontban, 2016 februárja óta edző segíti a felkészülésemet, Markocsán Sándor személyében. Heti hat alkalommal szoktam futni, nem mindig egyszerű összehangolni, de tudom tartani. Sok esetben fordul elő, hogy vidéken vagy külföldön koncertezem hétvégén, körül szoktam nézni van-e épp akkor verseny az adott városban, így két legyet ütök egy csapásra. Koncertezés után versenyzek vagy fordítva, így voltam Bukarestben már akadályfutó versenyen, vagy akár Bécsben, és Debrecenben is versenyeztem már.

 

Kiegészítő edzéseket végzel? (A hátadról készült fotó alapján...nanááá!)

Hetente két-három alkalommal igyekszem, az utóbbi pár hónapban azonban ez nem volt kivitelezhető, ennek a visszaállítása is célom. Mindenevő vagyok, nagyon szeretem a súlyzós edzéseket, ezenkívül trx, crossfit, bicikli, úszás, bármi szóba jöhet.

Mire készülsz most a futásban? Milyen távlati terveid vannak? 

Az egyéni célom mindig a sérülésmentes, sikeres futószezon (a konkrét őszi főversenyeket nyár végén jelöljük ki). A jövőben egyre több és rangosabb futóversenyen akarok indulni, dobogós helyezést elérni, de ehhez már támogatókra lenne szükségem. Ezenkívül rengeteg célom van a futással, példát mutatni, hogy kitartással és odaadó munkával bárhol magas szintet lehet elérni, ha az adott terület nem is a hivatásunk. Közelebb hozni a zenészekhez a sportot, és minél több sportolóval megismertetni az élőzene varázsát.