Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futócsajok az Instáról_Petty Cicuk

Instafutók

Ismerd meg kedvenc Instafutóinkat, akiket mi is követünk. Első alanyunk Petty Cicuk, a világjáró Instarunner.

Az Instagramján majdnem 900 követővel rendelkezik és a világ összes kontinensén futott már. Insta nevén, ő Petty Cicuk, aki az óceánjáró hajó kikötésekor már a hídnál toporog, hogy Hawaiin és New York után újabb és újabb gyönyörű helyeken futhasson. 

Ezt is olvasd el! Én már a saját utamon futok

Kicsit mesélj a kezdetekről, mikor és miért kezdtél el futni?

2012-ben januárjában kezdtem el futni. Akkor pár hónapot Gran Canarián töltöttem egy tengerparti apartmanban és gondoltam, hogy nem lehet jobb döntésem, mint elkezdeni futni a sós levegőn.

"Az első alkalom után megállapítottam, hogy a futás fárasztó, a levegőnek nincsen oxigéntartalma és a cipő feltörte a lábam, tehát én soha többet. De másnap már - újabb cipővel a lábamon - vártam, hogy újra nekiinduljak.

A futásba azóta is szerelmes vagyok. Leghosszabb futásom a Suhanj6 volt tavaly, ahol barátnőmmel végig csacsogva, jókedvűen 49 km-ig jutottunk. ????

kövess minket az instagramon: @futasrol_noknek


Az Instádon azt láthatjuk, hogy sok-sok országban és városban tudtál futni. Ez minek köszönhető? 

Az elmúlt években nagyon sok időt töltöttem óceánjáró hajókon és ahogy leteszik a hidat, én általában már ott topogok a futócipőimben, ha biztonságos helyről van szó. Nem ritka, hogy a hajó egy hétig nem köt ki. Ilyenkor két lehetőségem van a futásra. Az egyik a futópad, a másik a fedélzeten körözni. Mindennek vannak persze szabályai: a futópadon max. 20 perc az eltölthető idő (elvileg), mert több ezer ember “áll sorban” a gépekért - persze én foglaltam akár 3 órát is a gépeken alkalmanként. A fedélzeten körözés hátránya, hogy valaki mindig sétálgat előtted, aki így megzavarja a ritmusod. A hajón, amin utoljára utaztam - Queen Elizabeth - 2 kör volt egy km. Itt futottam 30+ km-t is idén, tehát a monotonitást egészen jól tűröm.

 

Akkor te már tapasztalt hajózó vagy, nem ér semmi váratlanul. 

Tavaly szeptemberben az egész napos bostoni városnézés után kitaláltam, hogy én bizony futnék egy jó nagyot és még van 1,5 órám addig, amíg mindenkinek a fedélzeten kell lennie. Csupán azt nem vettem figyelembe, hogy az utolsó shuttle bus (ami visszavisz a városközpontból a kikötőbe), fél órával korábban indul. Amikor erre ráeszméltem, akkor már elvileg rég elment az utolsó busz. Rohamléptekben mentem a kikötő felé, amikor észrevettem, hogy a hajón dolgozók még a buszmegállóban állnak. Olyan dugó volt, hogy az utolsó busz nem ért vissza időre, így csúszott az egész indulás. Ha Bostonban azon az estén nem lett volna akkora dugó, akkor valószínűleg ott maradok pénz és útlevél nélkül. A párom a hajón aggódott, hogy vissza kellett volna már érnem és sehol sem vagyok. Mókás eset volt és tanulságos. Azóta ezerszer megnézem, hogy mi-mikor-honnan-miért indul.

Pontosan hány városban, országban futottál? 

Sosem számoltam még össze, hogy hány országban, városban futottam eddig, csak azt tudom, hogy az összes kontinensen futottam már. ???? Általában alig várom mindig, hogy letegyék a hidat és nekiindulhassak az ismeretlennek. Előtte mindig felderítem interneten, hogy merre, hol futnak a helyiek és próbálok arra menni én is. ???? Vannak a klasszik kihagyhatatlanok, mint a Central Park, átfutni a Golden Gate hídon, körözni Sydney-ben a kikötőben. A távot mindig a hely határozza meg és az, hogy mennyire tévedek el az eredeti tervekhez képest. ????

 

Melyik hely volt számodra a legérdekesebb helyszín?

Nem a legkülönlegesebb, de amikor először futottam hajnalban a Central Parkban, New Yorkban, az csoda volt. Végig gombóc volt a torkomban a meghatottságtól. (Kicsit szentimenti vagyok, na.) ????
Nem tudnék semmit kiemelni. Imádtam minden futást! Új-Zéland óriási szerelem számomra, de Szamoan futni a hófehér homokban is felejthetetlen élmény marad mindig (főleg, hogy kis malackák rohangáltak mindenfele a tengerparton). Dél-Amerikában pedig óva intettek, hogy kimenjek futni, de Kolumbiaban (39 fokban) futni .

 

Az út során biztosan találkoztál más futókkal, ők hol és hogy viszonyultak hozzád?

Legvidámabb futós élményem, amikor Kolumbiában futottam le a dombról és az éppen felfelé menő árusok (gyalog mennek és tolják fel kis kocsikon a portékát) megkínáltak frissítés gyanánt valami édes löttyel. Kedvesek voltak és tapsoltak.

Kultursokkszerű élményem, amikor Sydneyben voltam huzamosabb ideig és minden este ugyan abban a parkban futkostam, akkor ott futott estéről estére két arab lány. A legmenőbb Nike Pro icipici rövidnaciban és sportmelltartóban… a fejükön pedig kendővel. Végtelenül kedvesek integettek mindig nekem, de a szettjük meglepett.

Hol vanna a legbarátságosabb futók?

A legtöbb futóval eddig Uruguayban találkoztam. Hemzsegtek a parton, és mindenki köszönt és mosolygott, aki csak szembe futott. Annyira feltöltött, hogy teljesen megfeledkeztem magamról és lefutottam a térképről. Másik nagyon jó élményem, amikor eltévedtem Új-Zélandon és egy másik futótól kértem segítséget, hogy merre van az előre, aki nem tudta elmagyarázni, így kérte, hogy kövessem és lekocogott velem Wellingtonba.