Futócsajok az Instáról @simannelli | Futásról Nőknek

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futócsajok az Instáról @simannelli

Instagramon simannelli, azonkívül, hogy terepfutó, három gyermek anyukája, és zenész.

Instagram oldalán kétfajta téma szerel a legtöbbször fotóin. A terepfutás, és a család. Ami viszont minden fotóján átjön, hogy milyen örömmel éli meg a pillanatokat. Ő Horváth Kornélia, Insta nevén @simannelli.

Miért és mikor kezdtél el futni?

2015 nyarán kezdtem el futni, egy nem tervezett akadályfutás (Táltos futás) sikerén felbuzdulva, ahol mindenféle felkészülés nélkül harmadik helyen végeztem. A gyermekeim születése miatt jó 6 év kimaradt teljesen a sportpályafutásomból, előtte sok évig kick-boxoltam. Eleinte csak heti 2-3 alkalommal max. 4-5 km-ket futottam. Nagyon hamar „rákaptam” az ízére, így szeptember-október hónapokban már a mindennapjaim része lett az edzés, egyre nagyobb távokat teljesítve. [valami]

Ezt is olvasd el! Együtt futunk - a közösségi futás erejéről

Mindig terepen futottál?

Ahogy elkezdtem futni, csatlakoztam a Mecsek Maraton Team-hez. Óriási motiváció volt számomra a csapat. Megismerkedtem  Sár Ceciliával, aki kvázi a „szárnyai alá vett” és szeptember végén elvitt magával egy 24 km-es terepkörre a Mecsekben  - nem kell mondjam, hogy az volt életem addigi leghosszabb futása. Szakadt az eső, óriási szél volt, de nem tántorított el. Sőt, valahol itt szerettem meg az egészet. Minden futás egy kirándulás. Nagyon szeretem az erdőt. Az elmúlt két évben csodálatos helyekre jutottam el a terepfutás által. Változatos, kiszámíthatatlan és rendkívül pihentető mentálisan.

Milyen terepszerkóban futsz? 

A felszerelés mindig egy nagy dilemma. Itt a saját tapasztalat kiválthatatlan. Jelenleg Altra cipőben edzek terepen (superior), és aszfalton is (one, torin), a versenyekre pedig zömében a Salomon Fellraisert használom. A zsákom Raidlight, de márkától függetlenül a táskában elhelyezhető kulacsos megoldás vált be a víztartályos verzióval szemben. Botot eddig még nem használtam. Az egyesületünknek évente megújuló, jó minőségű, igényes meze, technikai felszerelése van, így ezekben a szettekben futok szinte mindig.

Ezt is olvasd el! A győzteseknek is vannak félelmei a verseny előtt

Pécsett élsz, a Mecsek adja magát, melyik a kedvenc helyed, útvonalad?

Nehéz választani. Hétköznap a távolság miatt főleg a Tettyéről indulok, indulunk futni, a Tubes, Dömörkapu, és Remeterét körül. Kedvenc helyeim ezen kívül a Babás Szerkövek, Sasfészek, Óbánya, Melegmány… csodaszép részek vannak, szinte bejárhatatlan.

Babás Szerkövek - Mecsek

Még mindig Szűcs Fati az edződ? Hogy néz ki egy heti edzésed, milyen elvet követtek?

Jelenleg „szabadúszó” vagyok. 2016. februártól 2017. május végéig edzettem Fati iránymutatása alatt. Rengeteget fejlődtem és tanultam általa. Elég maximalista vagyok, szeretek „belehalni” abba amit csinálok (sport terén mindenképp). Emiatt ész nélküli mennyiségben kezdtem el futni az elején, ami persze hamar sérüléshez vezetett. Ő megmutatta milyen a minőségi edzés. Egy tudatosabb futót nevelt belőlem. Időközben nagyon kusza lett a magánéletem, ami miatt most nem érzem, hogy meg tudnék felelni egy kötött rendszernek. Most szükségem van a futás szabadságára lelkileg.

Ettől függetlenül ésszerűen edzek. Hetente 1 vagy 2 pihenőnap mellett, kb. 70-90 km-t igyekszem futni. Az edzéseim változatosak. Résztáv, dombedzés, lassú egyenletes, lendületes, futókirándulás, stb. váltogatják egymást, annak megfelelően, hogy mire készülök. Sokat edzek a mecseki fiúkkal ☺. Időnkét ki tudjuk egymást zökkenteni a komfortzónából (főleg ők engem, de fordítva is van rá példa ;).

Kiegészítő edzéseket végzel?

Sokáig párhuzamosan jártam Crossfitre/Trx-re és futni, de tavasszal picit már soknak éreztem a kettőt, emiatt el is hanyagoltam a keresztedzést. Most újra nekiállok, legalább heti 1 - 2 alkalommal.

Hozod a szebbnél szebb eredményeket, idén például teljesítetted a Cortina trail 48 km-es, 2600 m szintemelkedésű versenyt, de említhetném a Szimpla élmény, ahol megnyertétek a versenyt. Az idei évedből mi az, ami a legkedvesebb legkülönlegesebb élményed? 

Az idei évem valóban a vártnál jobban sikerült eddig. Remek versenyeken vettem részt, nem várt sikerrel. Nagy élmény és kihívás volt számomra az első „külföldi” versenyem márciusban, a Primavera Trail (Románia). Technikailag egy rendkívül nehéz pályán haladt, nem túl kedvező időjárás mellett. A Cortina Trail a hely szépsége, a verseny volumene, hangulata miatt jelentett feledhetetlen pillanatokat. Ugyanez igaz a tiroli Pitzal ill. a közelmúltban lezajlott Absolute Paklenica vertical versenyre. Mindegyikből tanultam, mindegyik tovább vitt és feltöltött.

Az évem legkedvesebb élménye azonban kétségtelenül a Bükki Hard Fun Run távján való részvétel volt. Amellett, hogy ott is dobogón állhattam egy csodaszép környezetben, itt ismerkedtünk meg Zenyik Robival, azóta alkotunk egy párt.

Milyen bakancslistás versenyeid vannak?

Nagyon szeretek utazni, emiatt minden vonz, ahol még nem jártam. Nincs kifejezett bakancslistám, bár kétségtelen, hogy örömmel ott lennék majd egyszer az UTMB-n.

Nem csak futásból áll az életed, hiszen három gyermek édesanyja vagy, csupa fiúk. Ők mit sportolnak?

Igen, van három kisfiam, 9, 8 és 5 évesek jelenleg. Hárman háromféle habitussal rendelkeznek. Egyenlőre inkább a zenei/művészi vonal látszik kirajzolódni rajtuk. A nagyfiamat nagyon tehetségesnek érzem zongora/orgona vonalon, de természetesen fontosnak tartom, hogy sportoljanak napi szinten. Járnak úszni 4 éves koruk óta, emellett igyekeztünk többféle edzést megmutatni nekik (aikido, funkcionális torna, foci, stb.). Megadjuk a választás lehetőségét.

Ezt is olvasd el! Futni csak bátran érdemes

Mikor és hogyan tudod megoldani az edzéseket a srácok mellett?

Az edzéseimet szerencsére meg tudom úgy oldani, hogy nem veszek el időt a fiúktól. Pontosan ezért is futok, mert rugalmas, kötetlen sport. Többnyire kora hajnalban edzek, így végzek, mire a család felébred.

Nagyon érdekes munkaköröd van. Mesélj erről egy kicsit!

Az eredeti szakmámat (közgazdász) háttérbe szorítva, 6 éve babákkal és kisgyermekekkel foglalkozom. Létrehoztam egy Dúdolda zene-műhely nevű foglalkozást, jelenleg ez a fő tevékenységem. Ez egy olyan interaktív dalos-játék, ahol rendkívül változatos zenei anyag, hangszer- és eszközkészlet mellett, közös éneklésre, ritmusjátékra ösztönzöm a gyermekeket és szüleiket. Minden délelőtt különböző helyeken zenélek, alkalmanként pedig hétvégén is vannak fellépéseim.

Honnan jött az Insta neved - simannelli?

Tulajdonképpen egy szóviccből. Év elején változott a családi állapotom és vettem vissza a lánykori nevem. Egy futótársammal arról viccelődtünk mi legyen most akkor az instanevem… megunva a hülye ötleteket mondtam, hogy legyen inkább csak simán Nelli (mármint egyszerűen csak Nelli).  Hát, így lettem csak simán Nelli #simannelli.