Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futócsajok az Instáról @running_nielson

@running_nielson | Instagramján Nielson kutyájával készült futós fotóiba szerettünk bele.

Oláh Kinga a kutyájával, Nielsonnal gyűjti a kilométereket.

Nielson kutyus ránézésre is csupa szeretet, pedig amikor a menhelyről Oláh Kingához és családjához került, mindentől félt. A szerető közeg azonban felszabadította a kis örökmozgót, a gazdi pedig futni vitte (vagy Nielson vitte a gazdit futni?). A közös futásoknak szuper emléket állítanak a @running_nielson oldalon. 

 

Nielson milyen fajta kutyus, hány éves?

2 és fél éve a váci menhelyről fogadtuk örökbe 10 hónaposan. 14 másik kutyával mentették meg egy szeméttelepről, így a fajtájára is csak tippelni tudunk. Azt gyanítjuk, hogy valamilyen pumi lehet benne, de valószínűleg ő már többgenerációs keverék.

Miért és hogyan kezdtetek el együtt futni? Mi volt az eddig együtt megtett leghosszabb futásotok?

Amikor hozzánk került, nagyon rossz állapotban volt, mindentől és mindenkitől rettegett, nem volt behívható, semmivel sem lehetett motiválni, se jutalomfalattal, se simogatással. Az első napokban a séta annyiból állt, hogy ölben levittük az utcára, letettük, ott állt, nem mozdult, majd visszavittük. Szépen lassan egyre jobban megbízott bennünk, és a környezetét is megszokta. Idővel elkezdtem érezni, hogy rengeteg energia van ebben a kutyában. Le kellett volna mozgatni, de mivel félt, nem volt behívható, így nem tudtam kutyafuttatóba sem vinni. Vettem tehát egy pár futócipőt, és elkezdtem vele futni. Addig azt hittem, hogy télen csak a nagyon elvetemültek futnak, de Nielson rávett erre is. Most meg már az a kedvenc évszakom a futáshoz. Egyre jobban beszippantott ez a világ, heti 40-60 km-t futunk együtt. A leghosszabb táv eddig kb. 25 km volt.

Sok Hard Dog Race (HDR) fotód van. Mikor jött a képbe ez a sportág?

Abszolút tudatlanul, nulla ismerettel csöppentem bele ebbe a világba. Ahogy kutakodtam az interneten, utánaolvastam a dolgoknak, csatlakoztam különféle kutyával futós Facebook-csoportokhoz, találkoztam a HDR-szel. Tavaly nyár elején találtam rá a versenyekre, akkorra a HDR Base már lement, a HDR Wild viszont ősszel van, arra tehát jelentkeztünk, volt egy nyarunk felkészülni. Úgy gondoltam, hogy ez egy szuper motiváció lesz a fejlődéshez. Így aztán egész nyáron arra gyúrtam, hogy ezt a versenyt megcsináljuk.

A Hard Dog Race WILD olyasmi, mint a futóknak a Spartan Race? 

Hasonló mint a Spartan Race, igen, csak itt nem egyedül vagy, hanem a négylábú társadra is figyelni kell, segíteni kell az neki akadályokon, vagy épp ő segít neked. Minden indulónak ugyanazokat a feladatokat kell teljesítenie, nincsen különbség a kutyusok mérete miatt. Ha valamelyiket nem tudja megcsinálni a páros, guggolással ki lehet váltani. Annyi különbség viszont mégis van, hogy például a vizesárokból egy nagytestű kutya könnyebben kihúzza a gazdáját (Nielson a 7 kilójával nem húz engem sehová), viszont egy kistestű kutyát könnyebb emelgetni, ha épp az a feladat.

 
@running_nielson
|
A Hard Dog Race versenyeken a kutya segíti a gazdáját, a gazda segíti a kutyáját a futás és az akadályok leküzdése közben
 

Hogyan zajlik egy ilyen verseny, milyen típusai vannak? 

Alapvetően úgy indult az egész rendezvény, hogy Piliscséven a motorcross pályán voltak a versenyek, óriási dombokon, mély homokban (idén már nem ott tartják, és vannak már külföldi versenyek is). HDR Base és HDR Wild versenyszámról beszélünk, a Base 6 km és 16 akadály, a Wild pedig 12 km és 22 akadály. Az akadályok lehetnek kúszós-mászós, sárban hasoncsúszósak, vizesek, ügyességik, például bekötik a gazdi szemét, és a kutya dolga végigvezetni egy labirintuson, de valahogy mindig akad egy patak is, amiben futni kell... Idén volt egy új versenyszám is, a Not Just Run, aminek a bevételét jótékonysági célokra fordítják. A HDR abban is különbözik egy utcai futóversenytől, hogy nem egyszerre indítják az összes futót, hanem csak hat páros startol el egyszerre, a következő hatos csapat pedig 15 perces különbséggel, így a mezőny jól eloszlik, ez Nielsonnak is nyugisabb.

Mesélj egy kicsit az edzéseitekről! Hogyan épülnek fel, hogyan készültök az akadályokra, és milyen távokat mentek egy-egy alkalommal?

Nem nagyon készülünk külön az akadályokra, a mottóm: Lesz, ahogy lesz! Hétköznap 2-3 alkalommal, esténként futunk 1-1,5 órát. Ezeket a környéken, aszfalton. Eleinte féltem a kutyával aszfalton futni, mondván, tönkreteszi az ízületeit, de a dokink megnyugtatott, hogy ami nekem futás, az a kutyának gyors séta, nem kell emiatt aggódnom. Ráadásul pulzuskontrollal futok, így végképp nem sietjük el a dolgot. A Budai-hegységben nincsen meghatározott útvonalunk, itt mindig arra megyünk, amerre éppen kedvünk van. Így már volt olyan, hogy otthon azt mondtam, hogy csak egy órára megyünk el futni, aztán négy lett belőle. A férjem biztonsági okokból követi Straván, hogy merre járunk. Ha külföldön futunk, akkor szoktam jobban megtervezni az útvonalat. A kedvenc terepem a hegyek, az osztrák Alpok. Idén nyárra azt tervezzük a családdal, hogy több hétre elmegyünk a sátrazni, kirándulni Ausztriába, remélem sokat fogunk tudni futni Nielsonnal.

Ha valaki HDR-en tervez valaki indulni a kutyusával, mit tanácsolsz neki? 

Vannak olyan kutyaiskolák, ahol tartanak felkészítő kurzusokat, ezekre érdemes lehet jelentkezni, bár mi nem voltunk ilyenen. Nielson képességeitől nem félek, a sajátjaimtól annál inkább. Ezért esténként, miután a gyerek elalszik, Focus T25 edzéseket csinálok, hogy jobban bírjam az erőt igénylő akadályokat. Emellett van még a heti 4-5 futás.

Van még bármilyen speckó felszerelés, amire csak a futó kutyusoknak van szüksége?

A kutyáknak a futóhám, a gazdinak pedig a beülő, ami nagyon fontos, ezek rugós szárral vannak összekötve. Aki canicross versenyeken vesz részt (ez az a típusú verseny, amikor a kutya húzza a gazdát, és nagyon gyorsan futnak együtt), annak ez kötelező felszerelés. Nagyon lényeges a jó hám, ami pontosan illik a kutya testére, nem kicsi és nem is nagy, nem akadályozza a mozgásban, erre tényleg a speciális hámok jók. Fontos, hogy a bordakosárra szépen felfeküdjön, ne nyomja sehol és ne vágjon be alá, a lapocka szabadon tudjon mozogni. Szintén fontos, hogy ne nyakörvvel és pórázzal fussunk a kutyával, mert balesetveszélyes: ha a kutya hirtelen megáll, mert például szagot kapott, a gazdi viszont tovább fut, akkor a kutyát hirtelen nagy lendülettel megrántja a nyakánál fogva. Ez egyrészt a nyaki gerinc sérüléséhez vezethet. Másrészt sokkal, de sokkal kényelmesebb úgy futni, hogy a pórázt nem kell fogni, szabadon mozog az ember keze. A futószárat pedig könnyen, egy mozdulattal ki lehet oldani. Nálam télen-nyáron mindig van futómellény, két kulaccsal, az egyikben víz van a kutyának, a másikban pedig nekem, na meg persze kutyakakizacsi is kell. Érdemes még arra figyelni, hogy mit eszik a kutya: a futó kutyusoknak is magasabb fehérjebevitelre van szükségük, akadnak speciális tápok munkakutyák számára. És nekik sem árt ízületvédőt adni, de az állatorvos ezekben tanácsot tud adni!

Van egy tündéri kép tavaly áprilisból, amikor Nielson a kicsi gazdájával fut. Mesélj Nielson családjáról!

A férjemmel mindketten a reklámszakmában dolgozunk. Tibor az egyik nagy hazai ügynökségél tanácsadó és fotós, én pedig szabadúszó grafikus vagyok. Panni lányunk, aki 6 éves, már nagyon érdeklődik a futás iránt, tavaly a Tihany Cross terepfutóverseny gyerekversenyén második lett. Szerencsém van, hogy a családom ennyire támogat, elkísérnek a versenyekre, nem panaszkodnak, ha Nielsonnal elmegyünk több órára futni.

Mi a legkellemetlenebb és mi a legjobb számodra a kutyás futásban?

Nem nagyon tudok rosszat mondani, talán a kullancsokat, de ellenük lehet védekezni. A másik kellemetlenség pedig, amikor egy szabadon sétáló kutya miatt nem tudunk tovább menni, és a gazdi nem veszi a lapot, hogy nekünk most feladatunk, edzésünk van.

A legjobb: hihetetlenül sokat javított Nielson az életminőségemen, sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, ritkábban vagyok beteg, lassabban fáradok el. Jó példa a lányunknak is, számára természetes, hogy anya sportol. Elcsépelten hangzik, de tényleg nagyon feltöltenek ezek a közös edzések. Hálás vagyok ennek a kis „malacnak” ezért, sokat köszönhetek neki. Bár egyedül lehetsz az erdőben, de mégis van veled valaki, aki nem kérdez, nem szól bele semmibe, csak ott van. És ha elfáradok és megállnék, foghatom arra, hogy csak azért teszem, hogy a kutyát megitassam. (Mosolyog.)

Sokszor olvasni a kutyásoknál, hogy a kutyus egyfajta motiváló erő is, mert mindig van kedve menni. Ez igaz Nielsonra is?

Esőben nem szeret menni, és a meleget is nehezen viseli, de azért jön, nem makacsolja meg magát. Ha feladat van, feladat van. Futás közben érzek benne egy kis németes elhivatottságot: megy, lobognak a fülei, csinálja, simán elfut más kutya mellett, nem áll meg szaglászni vagy ugatni. Eddig egyszer fordult elő, hogy a tappancsai közötti szőrbe beragadt a latyakos hó, megfagyott, és az szúrta a talpát, fázott, emiatt ölben vittem végül haza. A kabátom alatt melegítettem a lábát.

Mik az idei versenyterveitek?

2019-ben nem terveztem a kutyával versenyeken indulni, egyedül viszont igen: az idei motiváló versenyem a Grossglockner Ultratrail Weissee Gletscherwelten, nyáron is szükségem van egy kis hóra! Nagyon imádom a Tihany Cross terepfutó versenyeket, de mivel ez nem speciálisan kutyás verseny, hanem megengedett a kutyával futás, rájöttem, hogy Nielsonnak ez nem való. Erős benne a terelőösztön, és nem vicces, amikor hátulról ugatva tereli a népet.