Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Futó és triatlonos csajok az Instáról @hjnlvrg

Instafutók

Virág a futás megszállottja, de egy sérülés miatt triatlonozni kezdett. Az edzéseit szuper képekben dokumentálja, hogy átadja a mozgás örömét.

Vannak olyan emberek, akik nem bírnak a fenekükön ülni, a mozgás a lételemük. Fekete Hajnal Virág pontosan ilyen, és azt mondja, hogy sokkal kipihentebb, amikor hajnali 5-kor kel és elmegy futni, úszni vagy bringázni, mintha kihagy egy napot. Egy igazán energikus személyiséget mutatunk be kedvenc Insta "celebjeink" közül, aki ráadásul szuper fotókat készít.  Az Instán keresd őt @hjnlvrg néven. 

 
Hajnal Virág gyűjteményéből
|
Virágnak szuper úszós fotói vannak.

 

Hogyan kezdtél el sportolni?

Soha nem volt úgy, hogy ne sportoltam volna. Úszni még kicsiként megtanultam, aztán a tájékozódási búvárúszás kísérte végig a gyerekkoromat, tiniként pedig versenytáncoltam is. A futás csak kiegészítő sportként szerepelt az edzések között. Felnőttként már egyre többet és többet futottam, idővel jöttek a maratonok és az ultra felé is elnézegettem, de a testem jelzett, és a hosszútávokat abba kellett hagynom.

Lesérültél?

A csípőmet műtötték két éve. Úgynevezett Labrum sérülésem volt, fáradásos töréssel összekötve. Ez így együtt nem túl gyakori, csak nekem magas a fájdalomküszöböm. Mindig mondogattam magamban, hogy oké, fáj-fáj, de majd elmúlik. Aztán a testem nem bírta tovább, és kaptam némi platinát.

 
Hajnal Virág gyűjteményéből

 

A triatlon hogy jött a képbe?

Az orvosaim a műtét után kerek perec megmondták, hogy a futás nem teheti ki az edzéseim 100%-át, muszáj volt keresztedzést találnom.  A dokik a habitusomból azonnal látták milyen vagyok, - lételemem a mozgás és a sport - nem tiltottak le. Kézenfekvő megoldás volt tehát az úszás. Edzésben tart, megmarad a jó keringés és az állóképességet is növeli.

Mennyi idő után tudtál újra sportolni?

A műtét után 2 héttel már tornáztam, és amint alkalmam nyílt, és tudtam bicegni egy kicsit, akkor mankóval a hónom alatt lementem az uszodába. Hiszem, hogy véletlenek márpedig nincsenek. A mellettem lévő sávban pont triatlonosok úsztak. Elkezdtünk beszélgetni. Innentől kezdve minden ment magától. A triatlon rám várt. Én meg boldogan, újult erővel belekezdtem. Még mindig kezdőnek számítok ebben a sportban, hiszen csak 3 éve kezdtem, de lelkes vagyok és kitartó. Szeretem csinálni.

 

 
Hajnal Virág gyűjteményéből
|
A triatlonban nagyon szuper, hogy a heti edzések változatosak és a terepfutásnak is van helye az edzésekben.

 

Hány órát töltesz edzéssel?

Heti 10-12 óra edzést biztosan ki kell szorítanom, mert a triatlon nagyon időigényes. Bevallom, sokat kell logisztikázni, de nagyon szerencsés vagyok, hiszen a munkám kötetlen időbeosztású, így rugalmasan tudom beiktatni az edzéseket. Televíziós rendezőként - tehát nem a szokványos reggel 8-tól délután 5-ig felállásban - lehetőségem van akár délelőtt, vagy napközben is edzeni. Tudom, hogy a környezetemben, a baráti körömben ez keveseknek adatik meg, ezért külön hálás vagyok minden egyes edzésért.  Azonban a reggeleim mégis korán indulnak, mert  6-kor már ugrom is a medóba, és a hajnali úszás után mi más is eshetne jobban, mint egy kis futás az uszi környékén, vagy a Hármashatárhegyen. A bicikli edzés, már kicsit nehezebb ügy, mert vagy délutánra vagy hétvégére szorul.

A triatlon három sportja közül melyik a kedvenced és melyiket érzed a leggyengébb láncszemnek?

Természetesen a futás a kedvenc, le sem tagadhatnám, igazi szerelem. A bicóval kicsit hadilábon állok, hiszen csak 2 éve vettem meg életem első kerékpárját. Meg kellett tanulnom kerózni. Valamikor régen, a nyári szünetekben a rokonoknál volt Camping bicikli, és az uncsitesókkal azzal jártunk a boltba és a strandra. Ennyit a biciklis előéletemről. Szóval most tanulom még a technikát. Bár hadd jegyezzem meg, hogy nagyon büszke vagyok arra, hogy az idei alapozó időszakban, megtanultam szabadgörgőzni.  Szerintem nem könnyű mutatvány. Ezt igazi sikerként élem meg.

 

Melyik táv a kedvenced?

Az edzőim véleménye az, hogy a képességeim és alapján az olimpiai táv és a fél táv lenne testhezálló nekem, azonban orvosi utasítás, hogy csak spirnt távon versenyezhetek.  A tavalyi évet az Országos Sprint Triatlon Ranglista A.G. 2. helyével  sikerült lezárnom.

 
Hajnal Virág gyűjteményéből
|
Az a gyönyörű Bianchi.


Hogy alakult az idei éved?

Összességében elégedett vagyok, bár az idei év nehezen indult a versenyzés szempontjából. A téli lelkiismeretes alapozás után, nagy reményekkel voltam az idei versenyszezont illetően. Azonban tavasszal térdfájás és porcproblémák miatt a kezdés nem sikerült túl jól. A duatlon szezont el is kellett engednem, nem tudtam indulni. Kissé el voltam keseredve. De jött a megmentő sereg, mert Molnár Erika (többszörös Európa bajnok triatlonista) januárban kitalálta, hogy induljunk el együtt a csapat ob-n Tiszaújvárosban. A team harmadik tagja Pettkó-Szandtner Judit is örömmel csatlakozott. A felkészülések és a közös edzések, a beszélgetések, egymás támogatása és motiválása nagyon sokat segített mentálisan. Az eddig - több éve - verhetetlen Fradi A es B csapatát mindenki meglepetésére legyőztük. Korcsoportos országos bajnokok lettünk sprint távon.

A nagylányod 12 éves, soha nem okozott gondot, hogy édesanyaként sportolsz?

Kicsi kora óta eljárok futni, a család és a lányom is tudja, hogy anyának van az az egy órája, amikor elmegy, fut és kikapcsolódik. Gyakorlatilag Barbi születésétől kezdve benne van a sport az életünkben. Ő is sportol, versenyzik. A kardvívásban találta meg a sport nyújtotta örömöket.

 
Hajnal Virág gyűjteményéből

 

Kedvenc márkáid?

Futócipőben nekem a Nike tetszene, de a sok térdműtét és a csípőműtét miatt, a HokaOneOne vált be, mert nagyon jól csillapítja futás közben a becsapódást. Ha pedig terepre megyek futni, a legmegfelelőbb a Salomon, szeretem ahogy érzem, hogy minden egyes lépésnél kapaszkodik a talajba a cipő. Úszódresszekben főleg az Arénát szeretem, de van két nagyon különleges ODECLAS fürdőruhám. Ezeket kimondottan úszóknak fejlesztették ki, nem csak trendi és egyedi dresszek, de nem utolsó sorban klórálló, duplafalú, tartós darabok.

Kiegészítő edzéseket szoktál végezni a triatlon három sportága mellett?

....ööööö. Kellene. Igen, kellene. Eddig -kezdő triatlonosként- úgy éreztem elég nekem ez a három sportág, minek nekem kiegészítés? Azonban most a versenyszezon végén elhatároztam, hogy az alapozási időszakba beteszek 1-2 erősítő edzést is. És amennyiben a nyújtás és a streching kiegészítő edzésnek számít, akkor ezeket is beiktatom. A nyújtásra mindenképp nagyobb hangsúlyt fektetek a jövőben. Ja, és továbbra is szorgalmasan járok Vazsihoz  (Váraljai Vázsony), aki sportmasszőrként egyedi technikával, speciálisan triatlonosokra fejlesztett 60-90  perces masszázzsal regenerál.

 
Hajnal Virág gyűjteményéből

 

Hogy jött a képbe az Insta?

Sok edzésre, sok versenyre viszem magammal a GoPro kamerámat, hiszen az edzések jó hangulatát és a versenyek utáni eufóriát szeretem megörökíteni. Azokat a fotókat, amelyek szerintem jól sikerültek, instán posztolom. Úgy érzem, hogy a képekkel talán átadhatom másoknak, a mozgás szeretetét, azt a felszabadító érzést, amit a sport ad. És mivel általában -a munkámból adódóan- képekben gondolkodok, ez a platform tűnt a legjobbnak.

Nem csak szelfik vannak az oldaladon. Ki segít még a pillanatok megörökítésében?

Urbán Orsi (@urborsi - insta) barátnőm amatőr fotósként rengeteg képet készít -természetesen nem csak rólam. Orsi is triatlonozik és mivel sokat edzünk együtt, így kiváltságosként büszkén posztolom a rólam készített fotóit.  De előfordult már az is, hogy Barbival, a lányommal futottunk vagy úsztunk együtt (nyaralásunkkor pl.) akkor ő fotózott. Nagyon ügyes. Erre a víz alatti fotóra (a bevezető alatt rögtön) szerintem joggal vagyok büszke.

 
Hajnal Virég gyűjteményéből
|
Újabb szuper úszó fotó egy edzésről.

 

Mi a sporttal kapcsolatos szemléleted?

A mozgás az életelemem, nem tudok meglenni futás vagy sport nélkül. Érdekes, hogy azt vettem észre, ha pár napom edzés nélkül telik, akkor sokkal fáradékonyabb vagyok, mint amikor hajnali 5-kor kelek és elmegyek úszni, vagy futni.  Hiszem, hogy a sport, az aktív pihenés vidámabbá és boldogabbá teszi a hétköznapokat.

Van kedvenc, sporttal kapcsolatos idézeted?

Pár éve együtt dolgoztam Monspart Saroltával (tájfutó világbajnok), az Egészségügyi Államtitkárság megbízásából sport magazint forgattunk. Sokat beszélgettünk és volt egy mondata, ami azóta is minden versenyemen eszembe jut.


Azért van a szemünk, hogy csillogjon! Legalább a célban." 
Monspart Sarolta